≫ 

Ne nasedajte na nisku cenu i lepo pakovanje: 9 stvari na koje treba da pazite u prodavnici ako želite da kupite najbolju namirnicu

Mnogi proizvođači su koncentrisani samo na svoj profit i koriste različite načine da vam prodaju nekvalitetne namirnice

  • 0

Kada je reč o kupovini namirnica, svi žele da dobiju ukusnu i svežu hranu. Međutim, mnogi proizvođači su koncentrisani samo na svoj profit i koriste različite načine da vam prodaju nekvalitetne namirnice. Na primer, da li ste znali da stavljanje puno biljki u gotovu salatu, pomaže prikrivanju sastojaka kojima je istekao rok trajanja? Zbog toga bi trebalo da bolje obratite pažnju na ono što kupujete.

Ovako Amerikanci zamišljaju savršen dan: Da li je imalo sličan vašem?

Trebalo bi napomenuti da je neophodno da birate svoju hranu pametno. Ne zaboravite da će radnici u prodavnici učiniti sve što je moguće da biste kupili određene namirnice. Međutim, ako ste malo pažljiviji, u vašoj korpi će se naći samo najkvalitetnija i najzdravija hrana.

Ovde je 9 saveta koji vam mogu pomoći da ne padate na trgovačke trikove:

Foto-ilustracija: Profimedia/Zuma Press - Archives / Ako ste malo pažljiviji, u vašoj korpi će se naći samo najkvalitetnija i najzdravija hrana

1. Izbegavajte prepakovane proizvode 

Pokušajte da izbegnete kupovinu pojedinačno pakovane hrane koja je sečena ili pripremljena u delovima (sireve, povrće, marinade, voće). Vrlo je verovatno da je ovoj hrani istekao rok trajanja ili da se bliži isticanju.

Datum pakovanja vam neće ništa reći u ovom slučaju, jer se nalepnice sa ovim informacijama mogu menjati nekoliko puta dnevno. Čak i sveža hrana u ovakvoj ambalaži privlači mnogo bakterija, pa je bolje da ovakva pakovanja izbegavate.

Foto: Pixabay.com / Izbegavajte da kupujete prepakovane proizvode

2. Budite pažljivi sa gotovom hranom 

Kada kupujete gotove salate i kuvana jela, obratite pažnju na ona koja imaju puno luka, začina ili svežih biljaka, tako se pokušavaju sakriti namirnice kojima je istekao rok trajanja. Pri izboru salate, zapamtite, da se salate sa mesom ili ribom kvare brže od povrća, a salate sa uljnim prelivima su sigurnije od salata sa majonezom i sličnim prelivima.

Bolje je da izaberete salate bez dorade koje se mogu čuvati do 2 dana. Da biste bili potpuno sigurni, pazite i na sledeće:

Gotovu salatu treba čuvati u staklenoj posudi (lako se oksidiše u metalnoj)

Svaka posuda mora da ima posebnu kašiku

Radnik koji sipa hranu treba da nosi rukavice za jednokratnu upotrebu kada dodiruje hranu

Foto: Pixabay.com / Budite pažljivi kada kupujete gotova jela

3. Proverite stanje ambalaže

Zatamnjene strane, deformacije, pukotine, napukao karton sa tragovima osušene tečnosti, nisu samo "kozmetički nedostaci." Svaka šteta može biti znak pogrešnog skladištenja, prevoza, pa čak i isteklog roka trajanja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak / Uvek proverite stanje ambalaže ili proizvoda

4. Koristite priliku da pažljivo pregledate pakovanja

Radnici u prodavnicama savršeno znaju kako da pokažu svoju robu sa najbolje strane. Vaš zadatak je da vidite šta je skriveno. Na primer, osvetljenje u frižiderima za meso čini da sve izgleda sveže. Zamolite prodavca da uzme komad koji vam se dopada i pogledajte ga sami, jer može izgledati drugačije pod uobičajenim svetlom.

Isto se može primeniti na zamrznute namirnice: ne kupujte hranu sa puno leda na njima. U većini slučajeva to znači da je roba zamrznuta i odmrznuta mnogo puta, a to može biti opasno za zdravlje.

Pokušajte da izbegnete stereotipe, mnogi ljudi izbegavaju kupovinu mesa sa suvim filmom na vrhu jer misle da je staro. Međutim, to samo znači da je ovo meso imalo kontakt sa vazduhom i da nije bilo prekriveno plastičnom omotom. Ako je komad mesa previše mokar, to znači da su radnici pokušali da ga "osveže" tako što su prskali vodu preko njega.

Foto: Profimedia / Pažljivo oregledajte pakovanja u koja je spakovana hrana

5. Pazite na boju namirnica

Lepo je gledati svetle boje i oni su povezane sa svežim ukusima. Ali, ovo pravilo ne važi uvek sa hranom. Na primer, voće i povrće koji se uzgajaju u otvorenom prostoru obično imaju tamnu boju kore, mrlje i druge nesavršenosti, iako su zdravi i ukusni. Voće koje su gaji u plastenicima ima lepe i atraktivne boje, ali može sadržati hemikalije.

Mnogi ljudi misle da je svetliji sir svežiji, ali to može značiti da sadrži više masti, prirodni sir je uvek beo ili žućkast. Svetlo žuta boja se postiže dodavanjem veštačkih boja. U većini slučajeva, ovo je bezopasan aditiv, napravljen od semena drveta koje se zove "annatto tree" .

Svetla boja lososa se može postići korišćenjem hemijskih boja. Drugi primer su kečap i drugi sosovi. Iako vas uvek privlače svetle boje, bolje je izabrati sosove prirodnih boja. To znači da su napravljeni od prirodnih sastojaka.

Foto: Pixabay.com / Pazite na boju namirnica, hrane i soseva

6. Pogledajte i druge vrste namirnica koje su vam potrebne

Da bi prodavali skuplje stvari i ostvarili veći profit, prodavci ih stavljaju na najprivlačnije police koje se nalaze u nivou pogleda, u srednjem delu rafova. Ovi proizvodi su prepoznatljivi zbog reklama, ali to ne znači da su napravljeni od kvalitetnih sastojaka.

U cilju smanjenja gubitka zbog robe kojoj je istekao rok trajanja, prodavci pomeraju robu koja je pred istekom roka bliže ivicama rafova. Zaključak je jednostavan: dohvatite namirnice sa pozadine police kako da biste kupili svežije i kvalitetnije namirnice.

Foto: Pixabay.com / Dohvatite namirnice sa pozadine police kako da biste kupili svežije i kvalitetnije namirnice

7. Potrudite se da razumete etikete

To znači da su izrazi poput "mlečne" ili "mlečnih" korišćeni zato što sastojci nisu "stvarni". Proizvođač nije pokušavao da im da "naučnije" ime. Ova "mlečna", "sirasta", "jogurtasta" i druga čudna imena su namenjena prikrivanju i prodaji jeftinog i niskog kvaliteta.

Nemojte misliti da su znakovi poput "bez dodatog šećera", "nema holesterola", "obogaćeni vitaminima" znak kvaliteta. U stvari, "bez dodatog šećera" znači "sadrži puno hemijskih zaslađivača", a stvari koje sadrže mnogo vitamina nisu uvek dobre.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER / Potrudite se da razumete etikete na pakovanjima hrane

8. Birajte lokalne proizvode

Ponekad preskačete neophodne informacije jer mislite da je to samo reklama. Na primer, potrebno je da proverite da li je proizvod iz lokalne proizvodnje. To je važan kriterijum pri izboru voća, povrća i mlečnih proizvoda. Bolje je kupovati lokalne namirnice, jer dugotrajni transport i moguća kršenja uslova prevoza mogu uticati na njihov ukus i kvalitet.

Foto: Pixabay.com / Proverite da li je proizvod iz lokalne proizvodnje

9. Zamolite radnike u prodavnici za savet

Lako je doterati robu na policama da izgleda savršeno, ali nije tako lako lagati kupce. Koristite svoju šansu da pitate radnika u prodavnici o namirnicama, gde ih možete pronaći, koliko su sveže i kada će stići sledeća serija. Čak i ako radnik u prodavnici pokuša da vas laže, verovatno ćete to primetiti i izvući svoje zaključke.

Foto: Pixabay.com / Zamolite radnike u prodavnici za savet

VIDEO: Beskrupulozni lopov! Karton pića sakrila pod haljinu, kamera sve snimila

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA