• 3

Kako da se rešite roja osa ili stršljenova kad ste napolju?

Ose i stršljenovi su društvene kolonije, pa budite sigurni da čim se pojavi jedna, uskoro stiže i ostatak ekipe

  • 3

Bilo da ste u bašti, na pikniku u parku ili na terasi, oko vas se može pojaviti roj osa ili stršljenova. Ose, same po sebi, nisu opasne ukoliko niste alergični, ili ako se ne pojave u roju. Sa stršljenovima je stvar drugačija, oni mogu biti jako opasni. Ovi insekti će vas pre gnjaviti ako ste napolju, gde je i teže da ih se rešite, ali i za to postoji način.

Vreme je da razmotrite neke alternative! 4 načina da se rešite dlačica ispod pazuha bez brijanja

Kako da se rešite roja osa i stršljenova kad ste napolju?

1. Ne upotrebljavajte slatke zamke 

Iako na Internetu postoji bezbroj sveta o tome kako da napravite zamke od šećera ili meda, to nije najbolje rešenje. Ako roj namiriše šećer, mala je verovatnoća da će se ceo roj upecati u vašu zamku. Moguće je da ovakve zamke privlače ose i stršljenove koji su daleko od vas.

2. Ose i stršljenovi ne dolaze samo po šećer

Iako insekti vole slatko, oni će namirisati i slanu hranu, pa će rado doći i po nju. Sendviči sa šunkom im mogu biti prava poslastica, pa je bolje da se držite podalje od bilo kakve hrane kad ste napolju.

Iako insekti ne vole samo slatko, pa će namirisati i slanu hranu Foto-ilustracija: Profimedia

3. Pokrivajte hranu

Ako idete na piknik ili ručate na terasi, pokrivajte svu hranu koja vam je van tanjira. Bez obizira da li vam je na meniju voće, povrće, slano ili slatko, ose i stršljenovi vole hranu koju jedu ljudi.

4. Zgrabite prvu osu koju vidite

Ose su društvena kolonija i prva osa koja vidi hranu će signalizirati i ostalima da dođu. Zato čim vidite prvu osu, zgrabite je. Sa stršljenvima je slično, ako se pojavi jedan i ostali će doći uskoro. Njih baš ne smete da zgrabite, zato je bolje da se udaljite sa tog mesta.

Kada se pojavi jedna osa, ona signalizira i drugima da je pronašla mesto gde ima hrane Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: tportal.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima