≫ 

Ajvar, ljutenica ili pinđur? Evo u čemu je razlika i kako izgleda recept za svaki (VIDEO)

Jedan od simbola jeseni je miris pečenih paprika, a kako nam je došla sezona pripreme zimnica vreme je da naučimo u čemu su najveće razlike između najpoznatijih jesenjih specijaliteta

  • 0

Pred nama je još jedna jesen, a to znači i još jedna sezona pripreme zimnice. Konačno je pravo vreme da naučimo u čemu je najveća razlika između ajvara, ljutenice i pinđura i kako se svaki od tih specijaliteta sprema, ali po originalnom receptu.

Kako da iseckate crni luk, a da ne zaplačete? 4 najbolja načina koja koriste profesionalci

Ajvar 

Ajvar ili kako ga u pojedinim delovima zemlje zovu "hajvar" je deo zimnice, a predstavlja specijalnu vrstu namaza ili priloga koji se pravi od paprike. Recepata postoji mnogo, a u zavisnosti od kraja zemlje pravi se od crvenih ili zelenih paprika, a mogu mu se dodati i patlidžan i ljuta paprika. Zavisno od količine i tipa paprike, ukus može varirati između slatkog i ljutog.

Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje. Uglavnom se sprema od pečene paprike, ali se može spremati i od barene. Iako se pravi u jesen, ajvar se najviše jede zimi, mada se može jesti tokom cele godine. Pre same pripreme ajvara, paprike (i patlidžan) se ispeku ili obare, pažljivo oljušte i samelju. Nakon toga se ajvar prži u dosta ulja.

Recept za ajvar

Sastojci: 

10 kilograma crvene paprike

3 velika patlidžana

5 dcl ulja

So po ukusu

1 kašika šećera

Ajvar je deo zimnice, a predstavlja specijalnu vrstu namaza ili priloga koji se pravi od paprike Foto: Pixabay.com

Priprema:

Ispecite papriku pa je oljuštite od semenki. Ohlađene paprike iscedite, pa sameljite. Ispecite i patlidžan, oljuštite i ocedite. Oceđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mlevenje mesa, pa dobijenu smesu sipajte u veliki lonac i lagano počnite da kuvate. Smesu mešajte što češće, a postupno tokom kuvanja dolivajte ulje, po 1 decilitar na svakih 20-ak minuta.

Dvadesetak minuta pre kraja kuvanja dodajte so i šećer. Da biste znali da li je ajvar gotov, varjačom pređite po dnu, ako varjača za sobom ostavlja trag u kom možete videti dno šerpe, ajvar je dobro kuvan. Pre nego što počnete da sipate ajvar u tegle, zagrejte ih u rerni na 50 stepeni i sipjate ajvar dok je još vruć. Kada ih napunite, na vrh svake tegle sipajte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem.

Ljutenica

Ljutenica je pikantni namaz napravljen od povrća. Po teksturi i ukusu je sličan ajvaru, ali je nešto ljućeg ukusa. Sastoji se od paprike, šargarepe, patlidžana, crnog i belog luka, paradajza biljnog ulja, šećera, soli i bibera. Ljutenica se najčešće priprema u Bugarskoj, a kod nas u Vranju. Često se jede uz meso, a kao i ajvar sprema se u jesen, a može da se jede tokom cele godine. Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike.

Sastojci:

6 kg crvene paprike

2 kg paradajza

2 kg patlidžana

2 kg šargarepe

2 glavice crnog luka

2 glavice belog luka

Ulje po potrebi

2 kašike soli

1/2 šolje šećera

1/2 šolje sirćeta

Priprema: 

Sve povrće dobro očistite i sameljite ga na mašinici za mlevenje mesa. U smesu od povrća dodajte sirće, ulje, so i šećer. Stavite ljutenicu da se kuva dok ne dobije potrebnu gustinu, a količina ulja varira tokom kuvanja, pa ukoliko vam zatreba slobodno dodajte još.

Kada se ohladi, sipajte u tegle i dobro zatvorite. Da li je ljutenica dobro pržena možete videti na isti način kao i za ajvar, povucite varjaču po dnu, pa ako ostaje trag na kome se vidi dno šerpe, onda je ljutenica dobro pržena. Ljutenica se sipa u prethodno zagrejane tegle, dok je vruća.

Ljutenica je pikantni namaz od povrća, po teksturi i ukusu je sličan ajvaru, ali je nešto ljućeg ukusa Foto: Pixabay.com

Pinđur

Pinđur je vrsta začinjene salate ili namaza popularna u kuhinjama balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se razlikuje po tome što mu je akcenat na plavom patlidžanu ili paradajzu, a ne na paprici. Sprema se od pečenih paprika, pečenog paradajza i pečenog patlidžana tako što se drvenim tučkom dobro izlupa, zatim pomeša, zalije uljem i posoli. Pinđur se najčešće sprema u Makedoniji, sprema se u jesen, a može da se jede tokom cele godine. Pinđur je najčešće ljutkastog ukusa jer mu se dodaje ljuta papričica. Najčešći sastojci pinđuru su: paprika, paradajz, crni i beli luk, so, šećer, ali se koriste i drugi začini.

Brzi letnji pinđur

Sastojci: 

5-6 zelenih paprika

1 patlidžan

2 paradajza

Beli luk

So

Ulje

Priprema: 

Svo povrće očistiti i iseckati, pa staviti da se prži. Tokom prženja, kad omekša izgnjaviti u šerpi. Pred kraj kuvanja dodati beli luk i so.

Pinđur je vrsta začinjene salate ili namaza popularna u kuhinjama balkanskih naroda Foto: Pixabay.com

Recept za makedonski pinđur

Sastojci:

3 kg crvene paprike

250 g ljutih papričica

150 g belog luka

1.5 kg plavog patlidžana

1.5 kg paradajza

1 kašika šećera

Kašika soli

2 dl ulja

Priprema:

Paprike, patlidžan i paradajz ispeći i iseckati na kockice. Ljute papričice samo blago ispeći. U šerpu staviti ulje da se ugreje, dodati iseckano povrće i pržiti dok sva tečnost ne ispari, dodati šećer, so i sitno iseckani beli luk.

Pržiti još 10-15 minuta, pa dodajte pečene ljute paprike, lagano izmešajte da se ne raspadnu. Tegle treba da budu ugrejane pre nego što sipate pinđur u njih. Odmah zatvorite poklopcem i okrenite tegle naopačke. Ostaviti ih tako dok se ne ohlade.

Pinđur je sličan ajvaru, ali se razlikuje po tome što mu je akcenat na plavom patlidžanu ili paradajzu Foto: Pixabay.com

VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA