≫ 

Svi ga greškom prosipamo u sudoperu: Da li znate gde treba baciti ulje nakon upotrebe?

Veliki broj nas kada sprema hranu na ulju baca preostalo ulje u sudoperu

  • 12

Time što nakon prženja prosipamo ulje u sudoperu pravimo veliku grešku jer pored toga što prljamo naše cevi i zapušavamo ih, nepovratno zagađujemo životnu sredinu.

Pobedite bol bez štetnih lekova: Prirodna sredstva mogu da vam olakšaju tegobe i spasu vas bolne agonije

Postoji nekoliko načina da se rešite viška ulja i da pri tom ne zagađujete okolinu, ali i da ga ponovo bezbedno upotrebite za spremanje hrane.

Pažnjivo sa upotrebom i odlaganjem ulja. Foto: Shutterstock

Ostavite ulje da se ohladi kako biste izbegli rizik da se opečete dok ga odlažete. Nikada ne ostavljajte velike i teške posude pune vrelog ulja ili sipate vrelo ulje u smeće. Ostavite ulje da se ohladi ako treba i preko noći. Ako je ostala mala količina ulja u tiganju, upijte je papirnim ubrusima i bacite ih u smeće.

Sipajte ulje u posudu sa poklopcem. Ako želite da opet iskoristite već korišćeno ulje, potrudite se da posuda bude dobro oprana i suva. Plastične tegle od kikiriki putera su odlične za čuvanje ulja. Označite na tegli šta je unutra kako neko od ukućana ne bi slučajno iskoristio ulje. Pre nego ponovo upotrebite ulje procedite ga kroz papir za filter kafu. Izbegavajte upotrebu istog ulja više od dva puta.

O bilo kom ulju da je reč, postoji ispravan način da ga se rešimo, a to nikako nije prosipanje u sudoperu. Foto: Pixabay.com

Sipajte ulje u plastičnu kesu za smeće i bacite je u kontejner. Tako ćete zagaditi manje okolinu, jer verovali ili ne jedan litar bačenog ulja niz slivnik zagadi skoro jedan milion litara čiste vode. Pomenuta količina je količina vode koju čovek u potrebi za punih 14 godina.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj SPORT vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs/gledajpozitivno.com/wikihow.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pink panter

    22. septembar 2018 | 12:17

    Ako se ponovo koristi to je otrov

  • Jeretikm

    22. septembar 2018 | 10:51

    Nista ne bacam , sve sto ostaje u serpama , tiganjima , tanjirima brisem , natapam , namocim hlebom i dajem raznoraznim kucicima . Vecina baca mnogo hrane , ovako em nije baceno , em se sudovi lakse operu , a ispade da se manje zagadjuje

  • Vlaja

    22. septembar 2018 | 10:50

    Ulje je samo po sebi kancerogeno, jos kad ga zagrevate vise puta postaje otrov... A da ne govorimo o ostacima hrane koji se ugljenisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA