≫ 

20 stvari koje svakodnevno koristimo, a ne znamo da im je rok trajanja odavno istekao

Koliko puta ste obratili pažnju na rok trajanja proizvoda koje svakodnevno koristite?

  • 3

Praćenje datuma na hrani je nekako postalo navika s godinama jer mnoge namirnice imaju kratak rok upotrebe, ali to nije slučaj i sa onim proizvodima koji nisu za ishranu.

Veliki trgovinski lanac počinje sa prodajom hrane kojoj je istekao rok: Englezi će biti prvi koji će jesti takve proizvode

Postoji nebrojeno mnogo predmeta u kući i stvari koje koristimo iako im je odavno istekao rok upotrebe. Ovo su samo neke os stvari koje nesvesno koristimo i nakon isteka njihovog roka.

Hidrogen peroksid

Jedan je od važnih stredstava u kući, ali od momenta kada se prvi put otvori imate dva meseca da ga iskoristite.

Začini

Rok upotrebe začina je do 2 godine. Foto: Pixabay.com

Ko ne koristi začine u kuhinji? Neki ljudi uživaju u upotrebi velikog broja različitih začina i dozvoljavaju da se njihova kolekcija godinama uvećava. Začini postaju opasni i neupotrebljivi nakon 2 godine, imajte to na umu.

Patike

Obuća je skupa, ali se brže istroši nego što mislimo. Pogotovo se to odnosi na unutrašnjost. Posle 6 meseci zamenite vaše patike za teretanu.

Čaj u kesicama

Listići čaja počinju da propadaju posle 6 meseci, pa zbog toga više nisu za piće. Obično su dobro upakovani, ali i takvi ne traju mnogo duže.

Naočare za sunce

One su veoma važna zaštita od ultraljubičastih zraka, ali nakon nekog vremena oni uništavaju stakla. Rok trajanja im je oko 2 godine i varira od proizvođača do proizvođača.

Četkica za zube i pasta za zube

Četkica je idealno mesto na kome se bakterije stalno skupljaju. Foto: Pixabay.com

Četkica za zube počinje da skuplja bakterije nakon 3 meseca od upotrebe i postaje opasna po zdravlje desni, a pasta za zube je neupotrebljiva posle jedne godine.

Peškiri

Mnogi ne znaju da i peškiri imaju rok upotrebe jer su idealno mesto za  bujanje bakterija. Rok trajanja im je 3 godine, ali nakon redovnog pranja već posle godinu dana materijal gubi kvalitet.

Češalj

Čak i čisti češalj postaje opasan za upotrebu posle nekog vremena jer počinje nakon godinu dana da izaziva pojavu peruti i opadanje kose.

Sunđeri i četke za šminkanje

Sunđere možete da koristite najviše pola godine, a četke 45 godina uz redovno održavanje. U suprotnom, mogu da izazovu oštećenja na koži.

Brushalteri

Kada izgubi svoj oblik, grudnjak više nije dobra podrška. Foto: Pixabay.com

Nakon dugotrajne upotrebe grudnjak gubi oblik, pogotovo sa unutrašnje strane. Može da se razvuče i više ne pristaje kao nekad.

Čarape za spavanje

Kako dolaze često u kontakt sa stopalima, nakon 6 meseci imaju mogućnost da razviju gljivice i prenesu infekciju.

Jastuk

Ako dugo koristite jastuk primetićete da se on deformisao i postao neudoban za spavanje, pa ga zato na svakih dve do tri godina zamenite novim.

Ćebe

Prilično je teško da ćebe izgubi svoj oblik. Sa dobrom negom možete da mu produžite rok trajanja par godina, ali je neophodno da zamenite ćebe na svakih 10 godina, najviše.

Dušek

Dušek kao i ćebe može da traje deset godina, pa možete da menjate ove dve stvari u isto vreme. Zapamtite da ga na svakih pola godina okrećete na drugu stranu.

Drvena daska za sečenje

Stara i oštećena daska je izuzetno opasna za upotrebu. Foto: Profimedia.com

Nakon dugotrajne upotrebe noževi ostavljaju oštećenja na daskama i to u vidu pukotina koje su odlična mesta za razvoj bakterija.

Špatule

Zamenite ih na svakih 2 godine jer sigurno ne želite da unosite i bakterije pored hrane.

Sunđeri za pranje sudova

Verovali ili ne, ovi sunđeri traju samo dve nedelje jer se toliko bakterija nakupi na njima da oni počnu da smrde posle izvesnog vremena.

Vitamini

Obratite pažnju na datum utisnut na pakovanju, a ako ste ga bacili znajte da oni mogu da vam budu bezbedni za upotrebu do 3 godine.

Pametni telefoni

Nažalost čak i pametni telefonui zastarevaju. Nakon vremena provedenog na toploti, hladnoći, pa opet toploti oni počnu da propadaju i posle 2 do 3 godina potrebno je da se počastite novim telefonom.

Gas maska

Čak i u prodavnici, filteri za gas masku su upotrebljivi samo godinu dana, nakon čega je potrebno da ga zamenite bez obzira da li ste koristili masku ili ne.

(Telegraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • wtf

    17. oktobar 2018 | 17:20

    Dobro da rekoste...moram gasmasku da zamenim

  • duhovnik

    17. oktobar 2018 | 17:25

    ..moja žena kad pr.ne,ni gas maska nepomaže..!

  • Ateista senior

    17. oktobar 2018 | 18:20

    Kad čoveku kao biću prestaje rok bezbedne upotrebe ili kad prestaje da bude bezbedan za okolinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA