13

Jeo sam u čuvenom restoranu Džejmija Olivera u centru Londona: Cene su jezive, a hrana još gora

Kao nekoga ko bez prestanka može da gleda bukvalno sve emisije Džejmija Olivera na televizoru, i uživa u njima, sačekalo me je krajnje neprijatno iznenađenje.

Džejmi Oliver
Foto: Telegraf/Profimedia

Džejmi Oliver je u mom kulinarskom svetu neko ko voli hranu, daje sve od sebe da nam pokaže koliko čarobna i zdrava može da bude i po svaku cenu pokušava da nas uvuče u njegov svet kako bi sa nama podelio svoju strast.

Voleo bih da nisam pao na tu žvaku i dozvolio mu da me uvuče u svoju kuhinju, tačnije, svoj restoran "Jamies Italian" u Londonu. Njegova hrana mi je bila mnogo lepša dok sam je gledao na televizoru, a ne u svom tanjiru.

Foto: Telegraf.rs

Istina, hrana i restorani su danas ogroman biznis, vrhunski kuvari zarađuju na stotine hiljada dolara, a vlasnici tih restorana milione. Samim tim, ne bi trebalo da me čudi ono što me je snašlo u jednom od restorana Džejmija Olivera smeštenom u samom centru Londona.

Na prvi pogled je jasno da je u pitanju svojevrsna zamka za turiste, jer jezici koji su mogli da se čuju u restoranu definitivno nisu bili ni blizu engleskom.

Ipak, sve to ostalo je nekako u drugom planu činjenice da ću jesti hranu koju je osmislio možda jedan od najharizmatičniji kuvara na svetu, ili sam barem tako mislio.

Foto: Telegraf.rs

Jedan pogled na meni otkrio je ni malo pristojne cene, ali i prilično "siromašan" odabir jela koji su bili podeljeni u nekoliko kategorija - predjela, glavna jela, paste i jela sa mesom.

Kako mi ne bi promakao neki kulinarski dragulj ili trenutak inspiracije, uprkos visokim cenama, odlučio sam da sebi priredim kompletan obrok, i poprilično zažalio.

Za predjelo sam naručio "Džejmijevo čuveno predjelo za dvoje na dasci". Konobari su na sto prilično brzo doneli dve velike prazne konzerve, na kojima će stajati sama daska sa ovim čuvenim predjelom.

Foto: Telegraf.rs

Kako je vreme proticalo, iščekivanje je polako počelo da nadjačava euforiju.

Napokon, na stolu se pojavilo predjelo. Vilica mi je pala na sto, ali iz svih pogrešnih razloga.

Na poprilično velikoj dasci za dvoje bila je stavljena hrana koja jedva da je dovoljna za nekoliko zalogaja. Dva lista pršute, mortadele, kobasice, minijaturni trougao sira na još minijaturnijem popadamu (za sve koji nisu pasionirani pratioci njegovih emisija u pitanju je tanak i hrskav hleb), možda supena kašika jogurta sa nekoliko kockica tostiranog hleba, ili krutona za sve one koji paze na svoj kulinarski jezik.

Foto: Telegraf.rs

Sve to je zaista nestalo u nekoliko, da ne kažem 6 zalogaja. Sam kvalitet hrane nije bio iznad proseka, tačnije, ništa nije bilo iznad kvaliteta namirnica koje su i nama dostupne u velikim supermarketima, ili na pijaci. Ipak, pohvalio bih feferone koji su bili zaista ukusni i jedini predstavljali ono što je trebalo da bude glavna tema celog obroka - zdrava i ukusna hrana pravo sa farme.

U ovom slučaju, manje nije bilo i bolje - manje je, prosto rečeno, bilo samo manje.

Ali nisam dozvolio da me ovo izbaci iz takta pošto sam za glavno jelo odlučio da uzmem ozbiljniji komad mesa sa roštilja - slabije pečen od srednjeg. Po meni, ovo je možda najbolji test za svaki restoran. Šta umeju da urade sa tako prostom namirnicom koja zapravo uopšte nije toliko prosta i zahteva dosta veštine kako bi se iz nje izvukao maksimum.

Foto: Telegraf.rs

Kada je moje meso stiglo, nakon prvog zalogaja sam primetio da ne umeju baš puno toga da urade. Meso se dosta teško seklo i zahtevalo je popriličnu količinu žvakanja.

Sve ono "topi se u ustima" je izgleda rezervisano samo za televizijske emisije i "verujte mi na reč".

I ovde je porcija bila poprilično skromna, tako da sam, po mom oslobodnom proračunu, na predjelo i glavno jelo potrošio nešto više od 7 minuta.

Foto: Telegraf.rs

Poslednja nada ležala je u slatkišu za kraj. Moj zahtev od konobara bio je prilično prost - želim nešto od čokolade sa puno čokolade, a dobio sam...

Malu kuglicu sladoleda od vanile koji je takođe bio daleko od organskog, umetničkog, posebnog... imao je ukus i teksturu kao i bilo koji drugi prosečan kupovni, i bio je prilično voden. Pored kugle sladoleda bilo je nešto jako slično ferero slatkišu, i to je to... to je moj jedini utisak vezan za slatko.

Foto: Telegraf.rs

A onda je usledio i zalogaj gorkog kada je stigao račun - 15 funti za predjelo, 23 funte za stejk (+1 funta za pomfrit) i 6.50 funti za dezert.

Gotovo 55 evra za obrok koji nisam pamtio ni do vrata.

Možda su moja očekivanja bila prevelika, možda su veliki uticaj imale sve te emisije, a možda je to samo realno stanje stvari i razlog zašto jedan od najpoznatijih kuvara na svetu ima velikih problema sa svojim carstvom i prinuđen je da gasi mnoge od svojih restorana.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Džejmi Oliver, gde jesti, Hrana, Ishrana, London, recenzija, Restoran

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
  • L
    Lugano

    Sta si ti mislo druze,da ces dobiti brdo mesa kao u Srbiji i platiti sve skupa 2000din.U Svajcarskoj ovako nesto bi platio ,predjelo 20fr,Ramstek od 32 do 38fr sve zavisi gde ga jedes,dezert 10fr i vodu ako popijes bez vina izlazi oko 70fr.U obicnom restoranu a ne u restoranima poznatih licnosti!

  • C
    Ccc

    Sto ides gde ti mesto nije.

  • M
    Misa Aleksic

    Na zalost ne slazem se sa sadrzajem vaseg teksta jer je hrana koju ste opisali dovoljna za jednu osobu. Vas problem je sto ste verovatno navikli na srpsku kihinju gde se hrana sluzi u mega kolicinama. Sto se tice cene hrane a ovo govorim is bogatog licnog iskustva one su stvarno pristupacne prosecnom englezu koji zaradjuje oko €3,000 mesecno u Londonu, tako da ako to uporedite sa nasom prosecnom platom mozete vrlo brzo da zakljucite da li su cene u beogradskim restoranima nesto bolje. Sledeci put kada posecujete neki drugi grad u svetu pogledajte neki sajt kao na primer Trip Advisor gde mozete veoma brzo da saznate gde je dobra hrana, zajedno sa cenom... A ako ponovo dodjete u London javite mi se pa cu vas odvesti na dobru klopu, Misa

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MART: Bika očekuju povoljne ljubavne promene, a ovaj znak mora da se opusti i malo uživa

Najjeftiniji i najjednostavniji način da sami napravite osveživač prostora koji će opčiniti vaše goste (VIDEO)

10 znakova da vas paze anđeli čuvari i da ćete prevazići težak period

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MART: Ovna očekuju poslovni problemi, Devica raskida vezu sa partnerom, a ovaj znak je zabrinut za svoje zdravlje

NEDELJNI HOROSKOP: Ko će biti loše volje, ko će ostati bez posla, a čije zdravlje će se iznenada pogoršati

Napravite potpuno prirodni domaći deterdžent za pranje veša za malo para

Ovo je dokaz da je svet napravljen za muškarce - ovo su svi problemi sa kojima se žene svakodnevno suočavaju jer su pogrešnog pola

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MART: Ovan je izgubio miran san, a Blizance očekuje divan dan sa jednom Vagom

4 horoskopska znaka kojima stižu pare tokom retrogradnog Merkura

7 stvari koje morate da čistite svaki dan u stanu ako želite da sačuvate zdravlje

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MART: Ovan je spreman za ozbiljniji korak u vezi, a Devica je raspoložena za svađu sa partnerom

Večeras nas očekuje nesvakidašanja pojava na nebu koja će svakom znaku poremetiti ljubavni život u narednih nekoliko meseci

Genijalni matematički trik vam može pomoći da začas napamet izračunate procente

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MART: Device su preopterećene, dok ovaj horoskopski znak pleše po oblacima

3 horoskopska znaka koje očekuje najgora nedelja u martu

Ako ste zaboravni, to znači da ste superinteligentni - a evo kako je to moguće

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MART: Bika očekuje uspeh u poslu, a Jarca burne ljubavne promene

Stiže nam astrološka Nova godina: Pogledajte kako će uticati na svaki znak i zašto će 14. mart biti paklen za sve

Napravite kod kuće najbolje i najjeftinije sredstvo za čišćenje stakla (VIDEO)

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MART: Vage će uzeti život u svoje ruke, a Ovnovi će uživati u spontanim promenama

3 horoskopska znaka za koje će ovo biti nedelja o kojoj su uvek maštali

Da li koristite kišobran kako treba? Evo kako se nosi kada napolju lije kiša, kako kada vas je dvoje i kako nikako ne smete da ga sušite

DNEVNI HOROSKOP ZA 11. MART: Rakovi bi trebalo da prestanu da kukaju i da reše situaciju, a ovaj znak može da se opusti i uživa

Rekli su joj da majonezom briše cveće, a kada je videla šta mu se desilo, pukla je: Tada je krenuo haos na Fejsbuku

DNEVNI HOROSKOP ZA 10. MART: Bik želi da popravi odnos sa voljenom osobom, a ovaj znak je u mislima već na godišnjem odmoru

NEDELJNI HOROSKOP: Nekoga očekuje posao iz snova, a nekoga ostvarenje ljubavnih fantazija

Temperatura u vašem frižideru verovatno je pogrešna: Evo kako da proverite da li na zdrav način čuvate hranu

DNEVNI HOROSKOP ZA 9. MART: Biku bi prijala dijeta, Raku da se naspava, a Blizancima predstoji novo ljubavno poznanstvo

Preživeli su sudar samo zato što su bili vezani - a slike na kojima su goli do pojasa i sa svim ranama na telu su najbolji razlog da više nikada ne vozite bez pojasa (FOTO)

Najodvratniji deo pušenja je nešto o čemu sigurno niste razmišljali - ali posle ovih fotografija sigurno hoćete (FOTO)

Ovo je najvažnija stvar ako želite da vam bude toplo u kući - a nema veze sa grejanjem

Celog života pogrešno jedemo ananas: Ovaj video pokazuje kako da u njemu uživate bez ljuštenja (VIDEO)

DNEVNI HOROSKOP ZA 8. MART: Škorpiju očekuju promene u ljubavi, Strelca u poslu, a ovaj znak će morati da poseti lekara

128 godina star dokument otkriva pravilan način za stavljanje toalet papira

Genijalni odgovori Beograđana o ubijanju smrdibuba: Jedna gospođa je najsrećnija među njima svima (VIDEO)

Devet načina da krišku hleba pretvorite u večeru

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. MART: Devicu očekuju poslovne promene, a ovom znaku je danas dan za ljubav

DNEVNI HOROSKOP ZA 6. MART: Vaga je pred početkom tajne veze, a Lav će se zaljubiti na prvi pogled

4 horoskopska znaka kojima retrogradni Merkur u martu neće potpuno uništiti život

Baka Jela je svojim senzacionalnim jelima i receptima iz Srbije pokorila Jutjub i svi jedva čekaju da ih probaju (VIDEO)

Evo zašto je opasno da vozite sa zimskim gumama kada je napolju više od 7 stepeni

Zaštitite se od smrdibuba: Ove biljke i prirodni preparati će ih sprečiti da uđu u vaš stan

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima