13

Jeo sam u čuvenom restoranu Džejmija Olivera u centru Londona: Cene su jezive, a hrana još gora

Kao nekoga ko bez prestanka može da gleda bukvalno sve emisije Džejmija Olivera na televizoru, i uživa u njima, sačekalo me je krajnje neprijatno iznenađenje.

Džejmi Oliver
Foto: Telegraf/Profimedia

Džejmi Oliver je u mom kulinarskom svetu neko ko voli hranu, daje sve od sebe da nam pokaže koliko čarobna i zdrava može da bude i po svaku cenu pokušava da nas uvuče u njegov svet kako bi sa nama podelio svoju strast.

Voleo bih da nisam pao na tu žvaku i dozvolio mu da me uvuče u svoju kuhinju, tačnije, svoj restoran "Jamies Italian" u Londonu. Njegova hrana mi je bila mnogo lepša dok sam je gledao na televizoru, a ne u svom tanjiru.

Foto: Telegraf.rs

Istina, hrana i restorani su danas ogroman biznis, vrhunski kuvari zarađuju na stotine hiljada dolara, a vlasnici tih restorana milione. Samim tim, ne bi trebalo da me čudi ono što me je snašlo u jednom od restorana Džejmija Olivera smeštenom u samom centru Londona.

Na prvi pogled je jasno da je u pitanju svojevrsna zamka za turiste, jer jezici koji su mogli da se čuju u restoranu definitivno nisu bili ni blizu engleskom.

Ipak, sve to ostalo je nekako u drugom planu činjenice da ću jesti hranu koju je osmislio možda jedan od najharizmatičniji kuvara na svetu, ili sam barem tako mislio.

Foto: Telegraf.rs

Jedan pogled na meni otkrio je ni malo pristojne cene, ali i prilično "siromašan" odabir jela koji su bili podeljeni u nekoliko kategorija - predjela, glavna jela, paste i jela sa mesom.

Kako mi ne bi promakao neki kulinarski dragulj ili trenutak inspiracije, uprkos visokim cenama, odlučio sam da sebi priredim kompletan obrok, i poprilično zažalio.

Za predjelo sam naručio "Džejmijevo čuveno predjelo za dvoje na dasci". Konobari su na sto prilično brzo doneli dve velike prazne konzerve, na kojima će stajati sama daska sa ovim čuvenim predjelom.

Foto: Telegraf.rs

Kako je vreme proticalo, iščekivanje je polako počelo da nadjačava euforiju.

Napokon, na stolu se pojavilo predjelo. Vilica mi je pala na sto, ali iz svih pogrešnih razloga.

Na poprilično velikoj dasci za dvoje bila je stavljena hrana koja jedva da je dovoljna za nekoliko zalogaja. Dva lista pršute, mortadele, kobasice, minijaturni trougao sira na još minijaturnijem popadamu (za sve koji nisu pasionirani pratioci njegovih emisija u pitanju je tanak i hrskav hleb), možda supena kašika jogurta sa nekoliko kockica tostiranog hleba, ili krutona za sve one koji paze na svoj kulinarski jezik.

Foto: Telegraf.rs

Sve to je zaista nestalo u nekoliko, da ne kažem 6 zalogaja. Sam kvalitet hrane nije bio iznad proseka, tačnije, ništa nije bilo iznad kvaliteta namirnica koje su i nama dostupne u velikim supermarketima, ili na pijaci. Ipak, pohvalio bih feferone koji su bili zaista ukusni i jedini predstavljali ono što je trebalo da bude glavna tema celog obroka - zdrava i ukusna hrana pravo sa farme.

U ovom slučaju, manje nije bilo i bolje - manje je, prosto rečeno, bilo samo manje.

Ali nisam dozvolio da me ovo izbaci iz takta pošto sam za glavno jelo odlučio da uzmem ozbiljniji komad mesa sa roštilja - slabije pečen od srednjeg. Po meni, ovo je možda najbolji test za svaki restoran. Šta umeju da urade sa tako prostom namirnicom koja zapravo uopšte nije toliko prosta i zahteva dosta veštine kako bi se iz nje izvukao maksimum.

Foto: Telegraf.rs

Kada je moje meso stiglo, nakon prvog zalogaja sam primetio da ne umeju baš puno toga da urade. Meso se dosta teško seklo i zahtevalo je popriličnu količinu žvakanja.

Sve ono "topi se u ustima" je izgleda rezervisano samo za televizijske emisije i "verujte mi na reč".

I ovde je porcija bila poprilično skromna, tako da sam, po mom oslobodnom proračunu, na predjelo i glavno jelo potrošio nešto više od 7 minuta.

Foto: Telegraf.rs

Poslednja nada ležala je u slatkišu za kraj. Moj zahtev od konobara bio je prilično prost - želim nešto od čokolade sa puno čokolade, a dobio sam...

Malu kuglicu sladoleda od vanile koji je takođe bio daleko od organskog, umetničkog, posebnog... imao je ukus i teksturu kao i bilo koji drugi prosečan kupovni, i bio je prilično voden. Pored kugle sladoleda bilo je nešto jako slično ferero slatkišu, i to je to... to je moj jedini utisak vezan za slatko.

Foto: Telegraf.rs

A onda je usledio i zalogaj gorkog kada je stigao račun - 15 funti za predjelo, 23 funte za stejk (+1 funta za pomfrit) i 6.50 funti za dezert.

Gotovo 55 evra za obrok koji nisam pamtio ni do vrata.

Možda su moja očekivanja bila prevelika, možda su veliki uticaj imale sve te emisije, a možda je to samo realno stanje stvari i razlog zašto jedan od najpoznatijih kuvara na svetu ima velikih problema sa svojim carstvom i prinuđen je da gasi mnoge od svojih restorana.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Džejmi Oliver, gde jesti, Hrana, Ishrana, London, recenzija, Restoran

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
  • L
    Lugano

    Sta si ti mislo druze,da ces dobiti brdo mesa kao u Srbiji i platiti sve skupa 2000din.U Svajcarskoj ovako nesto bi platio ,predjelo 20fr,Ramstek od 32 do 38fr sve zavisi gde ga jedes,dezert 10fr i vodu ako popijes bez vina izlazi oko 70fr.U obicnom restoranu a ne u restoranima poznatih licnosti!

  • C
    Ccc

    Sto ides gde ti mesto nije.

  • M
    Misa Aleksic

    Na zalost ne slazem se sa sadrzajem vaseg teksta jer je hrana koju ste opisali dovoljna za jednu osobu. Vas problem je sto ste verovatno navikli na srpsku kihinju gde se hrana sluzi u mega kolicinama. Sto se tice cene hrane a ovo govorim is bogatog licnog iskustva one su stvarno pristupacne prosecnom englezu koji zaradjuje oko €3,000 mesecno u Londonu, tako da ako to uporedite sa nasom prosecnom platom mozete vrlo brzo da zakljucite da li su cene u beogradskim restoranima nesto bolje. Sledeci put kada posecujete neki drugi grad u svetu pogledajte neki sajt kao na primer Trip Advisor gde mozete veoma brzo da saznate gde je dobra hrana, zajedno sa cenom... A ako ponovo dodjete u London javite mi se pa cu vas odvesti na dobru klopu, Misa

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. JANUAR: Blizancima nije povoljan dan za posao, Devici za ljubav, a Vaga ima problema sa stomakom

Horoskop otkriva 3 znaka kojima će ovo biti nedelja za pamćenje

Naučnici su otkrili prost trik uz pomoć kojeg možete da zapamtite bukvalno sve

5 genijalnih načina da upotrebite esencijalno ulje i kako da prepoznate ono pravo

U vašim teglama za začine se verovatno nalaze bube - evo kako da ih uočite

Jezivo proročanstvo Baba Vange: Na 4 horoskopska znaka je bačena crna magija

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. JANUAR: Blizancima savetujemo oprez u poslu, Vagama sa novcem, a ovom znaku je zdravlje veoma osetljivo

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. JANUAR: Ovan treba da se posveti više partneru, Rak napreduje u poslu, a ovom znaku je zdravlje sve bolje

NEDELJNI HOROSKOP: Kome će ova zima ipak ugrejati srce, a ko će morati da se oprosti od ljubavi na neko vreme

Nije svejedno kako nosite brus, jer to mnogo govori o vašoj ličnosti

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. JANUAR: Nestabilne emocije muče Devicu i Strelca, a Bik treba da smanji alkohol

Evo šta večeras morate da učinite kako bi vam 2019. godine u ljubavi sve išlo od ruke. Na nebu nas očekuje nesvakidašnja pojava

DNEVNI HOROSKOP ZA 11. JANUAR: Rak uživa pored partnera, Škorpija ne diže glavu od posla, a ovaj znak zabrinut je za svoje zdravlje

Najsrećniji mesec za svaki horoskopski znak: Vagama će sve krenuti aprila, a Vodolije će februara skakati od zadovoljstva

Mislili su da su jedini sa ovim problemom, ali nisu: Ljudi dele ožiljke od školskih uboda olovkom jer su fascinirani zbog jedne stvari koja nikako da nestane (FOTO)

DNEVNI HOROSKOP ZA 10. JANUAR: Bika očekuje veliko iznenađenje na poslu, a Ovna očekuje zanimljivo poznanstvo

Amerikanci su tek sada otkrili džezvu i poludeli za njom, a čak imaju i posebno ime za nju

Poboljšajte vaše pamćenje uz pomoć 5 prostih trikova

DNEVNI HOROSKOP ZA 9. JANUAR: Bik je spreman da se u potpunosti posveti partneru, a Strelca očekuje novo poznanstvo

Psiholozi su osmislili test od 3 pitanja koji vam za manje od minuta pokazuje kolika je vaša inteligencija

DNEVNI HOROSKOP ZA 8. JANUAR: Strelac ne treba da se meša u tuđe poslove, a Vaga ima problema sa porocima

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. JANUAR: Bika ne zanima ljubav, Strelca posao, a ovaj znak je nemaran prema svom zdravlju.

Mlad Mesec u Jarcu i pomračenja Sunca - evo kako ove pojave utiču na vaš horoskopski znak

Napravite jedinstvene poklone i sutra budite nekom savršeni Božić Bata (VIDEO)

Bićete bezbedniji u saobraćaju ukoliko u vašem autu imate ovakav osveživač

DNEVNI HOROSKOP ZA 6. JANUAR: Blizanci upoznaju važnu osobu preko prijatelja, a ljubavna situacija se popravlja i za Vagu

NEDELJNI HOROSKOP: Poslovne i ljubavne prilike nekome će promeniti život, dok će drugi biti zabrinuti za zdravlje

Badnji dan je nezamisliv bez pasulja: Kako da spremite najbolji prebranac i koju količinu smete da pojedete?

Šta kaže nauka, a šta religija: Zašto je tokom posta dozvoljeno jesti riblje meso, ali ne i meso životinja i ptica?

DNEVNI HOROSKOP ZA 5. JANUAR: Ovna očekuje novo poznanstvo, Raka poslovno putovanje, a Blizance problemi sa zubima

DNEVNI HOROSKOP ZA 4. JANUAR: Blizanci uživaju u romantici sa partnerom, a za Devicu je na pomolu nova ljubav

Evo kako da ujutro odledite šoferšajbnu za manje od minut - i jedna stvar koju nikako ne smete da radite, iako vam izgleda logično

Objavila je video i svima otkrila zašto slanik ima neravnine na dnu, a razlog će vam olakšati život

DNEVNI HOROSKOP ZA 3. JANUAR: Bik je konačno zaboravio bivšeg partnera i nastavlja dalje, a Vodoliju očekuje novo poznanstvo

Kako da naučite da kažete - ne, i budete srećniji u 2019.

Uradite test i saznajte da li biste preživeli da se nađete u nekoj od ovih život ili smrt situacija

DNEVNI HOROSKOP ZA 2. JANUAR: Blizanci trpe veliki pritisak na poslu, a Strelac nastavlja neobaveznu avanturu bez obzira na potrebe osobe sa kojom je

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. JANUAR: Bik otvoreno pokazuje svoja osećanja, Vagu muči nizak pritisak, a ovom znaku treba pomoć lekara

Pogledajte sve velike astrološke događaje koji nas čekaju u 2019, i kako će uticati na vaš znak

Ovo su automobili koje voze ubedljivo najgori vozači

Spremite prazničnu večeru brže nego ikada do sad: Ovi trikovi će vam uštedeti i vreme i novac

Ispovest profesorke nemačkog: "Donedavno sam bila konobarica, a onda sam naučila jezik za 3 nedelje"

/
<% galerijaAlt  %>