13

Jeo sam u čuvenom restoranu Džejmija Olivera u centru Londona: Cene su jezive, a hrana još gora

Kao nekoga ko bez prestanka može da gleda bukvalno sve emisije Džejmija Olivera na televizoru, i uživa u njima, sačekalo me je krajnje neprijatno iznenađenje.

Džejmi Oliver je u mom kulinarskom svetu neko ko voli hranu, daje sve od sebe da nam pokaže koliko čarobna i zdrava može da bude i po svaku cenu pokušava da nas uvuče u njegov svet kako bi sa nama podelio svoju strast.

Voleo bih da nisam pao na tu žvaku i dozvolio mu da me uvuče u svoju kuhinju, tačnije, svoj restoran "Jamies Italian" u Londonu. Njegova hrana mi je bila mnogo lepša dok sam je gledao na televizoru, a ne u svom tanjiru.

Foto: Telegraf.rs

Istina, hrana i restorani su danas ogroman biznis, vrhunski kuvari zarađuju na stotine hiljada dolara, a vlasnici tih restorana milione. Samim tim, ne bi trebalo da me čudi ono što me je snašlo u jednom od restorana Džejmija Olivera smeštenom u samom centru Londona.

Na prvi pogled je jasno da je u pitanju svojevrsna zamka za turiste, jer jezici koji su mogli da se čuju u restoranu definitivno nisu bili ni blizu engleskom.

Ipak, sve to ostalo je nekako u drugom planu činjenice da ću jesti hranu koju je osmislio možda jedan od najharizmatičniji kuvara na svetu, ili sam barem tako mislio.

Foto: Telegraf.rs

Jedan pogled na meni otkrio je ni malo pristojne cene, ali i prilično "siromašan" odabir jela koji su bili podeljeni u nekoliko kategorija - predjela, glavna jela, paste i jela sa mesom.

Kako mi ne bi promakao neki kulinarski dragulj ili trenutak inspiracije, uprkos visokim cenama, odlučio sam da sebi priredim kompletan obrok, i poprilično zažalio.

Za predjelo sam naručio "Džejmijevo čuveno predjelo za dvoje na dasci". Konobari su na sto prilično brzo doneli dve velike prazne konzerve, na kojima će stajati sama daska sa ovim čuvenim predjelom.

Foto: Telegraf.rs

Kako je vreme proticalo, iščekivanje je polako počelo da nadjačava euforiju.

Napokon, na stolu se pojavilo predjelo. Vilica mi je pala na sto, ali iz svih pogrešnih razloga.

Na poprilično velikoj dasci za dvoje bila je stavljena hrana koja jedva da je dovoljna za nekoliko zalogaja. Dva lista pršute, mortadele, kobasice, minijaturni trougao sira na još minijaturnijem popadamu (za sve koji nisu pasionirani pratioci njegovih emisija u pitanju je tanak i hrskav hleb), možda supena kašika jogurta sa nekoliko kockica tostiranog hleba, ili krutona za sve one koji paze na svoj kulinarski jezik.

Foto: Telegraf.rs

Sve to je zaista nestalo u nekoliko, da ne kažem 6 zalogaja. Sam kvalitet hrane nije bio iznad proseka, tačnije, ništa nije bilo iznad kvaliteta namirnica koje su i nama dostupne u velikim supermarketima, ili na pijaci. Ipak, pohvalio bih feferone koji su bili zaista ukusni i jedini predstavljali ono što je trebalo da bude glavna tema celog obroka - zdrava i ukusna hrana pravo sa farme.

U ovom slučaju, manje nije bilo i bolje - manje je, prosto rečeno, bilo samo manje.

Ali nisam dozvolio da me ovo izbaci iz takta pošto sam za glavno jelo odlučio da uzmem ozbiljniji komad mesa sa roštilja - slabije pečen od srednjeg. Po meni, ovo je možda najbolji test za svaki restoran. Šta umeju da urade sa tako prostom namirnicom koja zapravo uopšte nije toliko prosta i zahteva dosta veštine kako bi se iz nje izvukao maksimum.

Foto: Telegraf.rs

Kada je moje meso stiglo, nakon prvog zalogaja sam primetio da ne umeju baš puno toga da urade. Meso se dosta teško seklo i zahtevalo je popriličnu količinu žvakanja.

Sve ono "topi se u ustima" je izgleda rezervisano samo za televizijske emisije i "verujte mi na reč".

I ovde je porcija bila poprilično skromna, tako da sam, po mom oslobodnom proračunu, na predjelo i glavno jelo potrošio nešto više od 7 minuta.

Foto: Telegraf.rs

Poslednja nada ležala je u slatkišu za kraj. Moj zahtev od konobara bio je prilično prost - želim nešto od čokolade sa puno čokolade, a dobio sam...

Malu kuglicu sladoleda od vanile koji je takođe bio daleko od organskog, umetničkog, posebnog... imao je ukus i teksturu kao i bilo koji drugi prosečan kupovni, i bio je prilično voden. Pored kugle sladoleda bilo je nešto jako slično ferero slatkišu, i to je to... to je moj jedini utisak vezan za slatko.

Foto: Telegraf.rs

A onda je usledio i zalogaj gorkog kada je stigao račun - 15 funti za predjelo, 23 funte za stejk (+1 funta za pomfrit) i 6.50 funti za dezert.

Gotovo 55 evra za obrok koji nisam pamtio ni do vrata.

Možda su moja očekivanja bila prevelika, možda su veliki uticaj imale sve te emisije, a možda je to samo realno stanje stvari i razlog zašto jedan od najpoznatijih kuvara na svetu ima velikih problema sa svojim carstvom i prinuđen je da gasi mnoge od svojih restorana.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Džejmi Oliver, gde jesti, Hrana, Ishrana, London, recenzija, Restoran

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
  • L
    Lugano

    Sta si ti mislo druze,da ces dobiti brdo mesa kao u Srbiji i platiti sve skupa 2000din.U Svajcarskoj ovako nesto bi platio ,predjelo 20fr,Ramstek od 32 do 38fr sve zavisi gde ga jedes,dezert 10fr i vodu ako popijes bez vina izlazi oko 70fr.U obicnom restoranu a ne u restoranima poznatih licnosti!

  • C
    Ccc

    Sto ides gde ti mesto nije.

  • M
    Misa Aleksic

    Na zalost ne slazem se sa sadrzajem vaseg teksta jer je hrana koju ste opisali dovoljna za jednu osobu. Vas problem je sto ste verovatno navikli na srpsku kihinju gde se hrana sluzi u mega kolicinama. Sto se tice cene hrane a ovo govorim is bogatog licnog iskustva one su stvarno pristupacne prosecnom englezu koji zaradjuje oko €3,000 mesecno u Londonu, tako da ako to uporedite sa nasom prosecnom platom mozete vrlo brzo da zakljucite da li su cene u beogradskim restoranima nesto bolje. Sledeci put kada posecujete neki drugi grad u svetu pogledajte neki sajt kao na primer Trip Advisor gde mozete veoma brzo da saznate gde je dobra hrana, zajedno sa cenom... A ako ponovo dodjete u London javite mi se pa cu vas odvesti na dobru klopu, Misa

Genijalan recept koji će vam pomoći da napravite najbolje kokice koje ste ikada probali, i to bez mikrotalasne (VIDEO)

"Od kako smo vratili sat unazad živim drugi život": Zimsko računanje vremena je najbolja stvar koja mi se desila

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. NOVEMBAR: Blizance čeka ozbiljan ljubavni potez, a Jarca iznenađenje na poslu

3 znaka kojima će ova nedelja biti najbolja u godini

6 pravila za vaš novčanik koja će vam doneti gomilu para

Ovo su sve dobre i loše strane vašeg omiljenog broja

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. NOVEMBAR: Ovna očekuju nesuglasice na poslu, a Lava u ljubavi

6 najmračnijih horoskopskih znakova: Obitavaju u svetu okultizma, a praktikovanje crne magije im uopšte nije strano

Danas nas očekuje najmoćniji dan u numerologiji u proteklih 100 godina koji će mnogima promeniti život - evo kako možete da iskoristite njegovu energiju

DNEVNI HOROSKOP ZA 11. NOVEMBAR: Vodoliji predstoji svađa sa partnerom, a ovaj znak treba da se kloni sukoba na poslu

NEDELJNI HOROSKOP: Kome bi bilo pametnije da drži jezik za zubima, a kome će biti potrebna pomoć prijatelja?

Evo zašto su žumanca različitih boja i koje je zdravije i ukusnije

DNEVNI HOROSKOP ZA 10. NOVEMBAR: Rak je zabrinut zbog novca, Bik ima problema sa zubima, a ovaj znak treba da pripazi na želudac

Mesec u kome ste rođeni određuje koje bolesti su za vas najveća opasnost

Sve više ljudi kači listove eukaliptusa u tuš kabinu - a kada vidite zašto, odmah ćete i vi to uraditi

DNEVNI HOROSKOP ZA 9. NOVEMBAR: Bika očekuje uspeh na poslu, Devica sumnja u svoja osećanja, a Vaga ima problema sa srcem

Ova 3 znaka imaće najgori novembar u životu: Retrogradni Merkur pokušaće da im uništi život

Sočna višnja iz Istočne Srbije – nova neXt inspiracija

Prava istina o lažnom kineskom kupusu: Optužili su ih da namerno prave i izvoze veštačku hranu koja može da bude smrtonosna, ali je ovo pravi razlog zašto ta hrana zapravo postoji (VIDEO)

DNEVNI HOROSKOP ZA 8. NOVEMBAR: Devicu očekuje kriza u braku, Bik upoznaje zanimljivu osobu, a Ovan mora da povede računa o želucu

10 fascinantnih činjenica o novembarskim bebama

Ređate dinare u novčaniku po vrednosti? Evo šta to tačno govori o vama

Beograd je najsrećniji grad na svetu, i to zbog stvari koja nas sve dovodi do ludila

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. NOVEMBAR: Ovan treba da sluša intuiciju, Rak ulazi u vezu sa Lavom, a Jarac ima problema sa kolenima

Nikad prostiji recept za savršen pire bez guljenja, seckanja i kuvanja krompira

Budi Jelen heroj: Nagradni konkurs za raspevane ljubitelje piva

Extreme Intimo nagrađuje najhrabrije mame!

DNEVNI HOROSKOP ZA 6. NOVEMBAR: Blizanci, simpatija će postati ljubav. Vodolije, čeka vas stepenica više u vezi!

HOROSKOP ZA 5. NOVEMBAR: Raka očekuje razočarenje na poslu, Strelac mnogo veruje kolegama, dok Škorpija cveta od ljubavi

Evo u čemu je razlika između srpske i grčke: Ovako se pravi najbolja musaka na svetu

DNEVNI HOROSKOP ZA 4. NOVEMBAR: Ovan bespotrebno brine o svom braku, Rak uživa u samoći, a Vaga razmišlja o raskidu

NEDELJNI HOROSKOP: Nevolje na poslu nekome će olakšati povoljne ljubavne prilike, a nekome je vreme da poseti lekara i posveti se sebi

Izbegnite dosadno peglanje veša uz pomoć genijalnog trika sa ledom

Motivacija za lenje: Sredite vašu spavaću sobu za samo 10 minuta uz pomoć ovih trikova

DNEVNI HOROSKOP ZA 3. NOVEMBAR: Blizanac uživa u pažnji udvarača, dok je Devica razočarana u partnera zbog neispunjenih obećanja

I plastična je naša hrana ili podrška odluci Evropskog parlamenta o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu

Zvuči kao magija, ali ovi sprejevi bilo koju površinu pretvaraju u tablu za crtanje, a svaki komad nameštaja će transformisati u pravo remek-delo (FOTO)

DNEVNI HOROSKOP ZA 2. NOVEMBAR: Bikove očekuju nevolje na poslu, Devicu muči ljubomora, a ovaj znak treba da poseti stomatologa

Izbegnite oštećenje ekrana: 5 najboljih saveta za čišćenje televizora

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. NOVEMBAR: Vagu očekuje pad imuniteta, dok Bik svojim ponašanjem nervira partnera

7 stvari koje nikada ne smete da stavite u veš mašinu

DNEVNI HOROSKOP ZA 31. OKTOBAR: Ovnu preti prehlada, Rak pleni pažnju suprotnog pola, a ovaj znak treba da razmisli o dijeti