≫ 

Zašto su sve žene juče zaboravile na Dan muškaraca?

Ne, ne tražimo buket cveća ili gift karticu za Lili, već nešto mnogo važnije - tražimo da i mi imamo pravo da ponekada budemo slabi i da se naši problemi prihvate.

  • 4

Juče je bio Dan muškaraca, trenutak u godini koji služi da se skrene pažnja na sva dostignuća muškaraca, ali i probleme sa kojim se suočavaju.

Ipak, ne poznajem nijednog koji je dobio makar pogled, a kamoli reč poštovanja od suprotnog pola.

Muškarci imaju probleme, a polna očekivanja (snažan po svaku cenu, tih pred bolom, samodovoljan) su samo deo njih.

Svi ovi primeri muških zdravstvenih problema i ranjivosti su stvarni i potrebno je obratiti pažnju na njih.

Oni su važni, pogotovo za muškarce čiji životi su naglo prekinuti, za one koji se ne testiraju na HIV i za one koji se ubijaju, ili ubijaju druge.

Foto: Pixabay.com

Oni su važni i za žene i ćerke koje su ostavljene da kupe komadiće i drže porodice na okupu.

I da, muškarcima je potrebna pomoć i moraju da nauče kako da je traže.

Moj prijatelj je preživeo maligni rak pre 8 godina jer je otišao na testiranje i smrtonosna bolest je na vreme uočena. Onkolog ga je gledao kao superheroja jer toliko retko viđa muškarce koji obavljaju testove koji mogu da spasu život, da se zaista činio kao čudo.

Zapravo, toliko je više navikao da muškarci umiru ranije od raka nego žene jer gotovo nikada ne traže pomoć i nisu spremni da naprave promene koje su potrebne za oporavak od raka.

Muškarci bez posla, muškarci koji se osećaju kao da ne poseduju lični identitet i vrednost s pravom su besni.

Erozija socijalne države, profit pre ljudi, prosto shvatanje da su oni koji nemaju posao jednostavno lenji - zaslužuju protest.

Foto: Pixabay.com

Lista problema sa kojima se muškarci suočavaju je velika, ali manjak njihovog prihvatanja zbog toga što muškarci moraju da budu jaki je dovoljan razlog za postojanje Dana muškaraca, koji nam možda trenutno treba podjednako kao i Dan žena.

Muškarci su posebno na lošem glasu poslednjih godina i za sve probleme i nepravde koje su izazvali pojedinici primenjuje se sistem kolektivne krivice.

Ne postoji nijedna druga grupa na svetu koja se kolektivno krivi za užasno ponašanje manjine - i to gotovo na svakodnevnom nivou.

Nisu sve žene delikatni i retki cvetovi koje je potrebno zaštititi i spasiti, baš kao što ni svi muškarci nisu seksualno agresivni neandertalci koji žele samo jednu stvar.

A svaki dan koji odvojimo za sebe, ali i druge, je vredan slavljenja.

VIDEO: Ali zato smo mi tu, braćo, da se ispomažemo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    20. novembar 2018 | 12:30

    Ma kakav dan muskaraca,dan zena ja I muz to ne slavimo.Sta znaci taj jedan dan ako smo ostalih dana zanemareni?Bitno je svaki dan davati sebe jedan drugome,biti oslonac u dobru I u zlu.Jednom mi je davno u sali rekao,da od njega boljeg prijatelja necu imati,sada vidim da je to tacno.

  • Aurora

    20. novembar 2018 | 13:05

    Svaki dan je Dan muškaraca, a Dan žena je samo jednom godišnje! 😉

  • Бранкица

    20. novembar 2018 | 12:33

    Мушкарац који је заслужио јуче добио је пажњу и похвалу партнерке, а он то и добија сваки дан уколико је посвећен својој вољеној.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA