• 1

6 svakodnevnih loših navika kojih morate da se rešite ako želite srećan život u 2019.

Kažu da je sreća promenljiva kategorija jer je za svakog od nas nešto drugačija

  • 1

Psiholozi i neuronaučnici se ne slažu s tim, jer oni znaju šta je to što nas kao ljudska bića čini srećnima, a šta nas rastužuje.

Ovo su samo neke od stvari koje trebamo da izbegavamo u našim životima kako bismo bili srećni, jer je ovo lista štetnih stvari za koje možemo da samo da kažemo da smesta trebate da prestanete da ih radite.

Stalno sedite

Pokrenite se kako biste bili srećniji. Foto: Profimedia.com

Sedački način života  je ovih dana postao svakodnevica velikom broju ljudi. Nakon posla, idemo kući prevozom, dolazimo kući i opet sedamo ispred TV-a ili kompa. Bez pokreta, nivo hormona endorfina (hormona sreće) se smanjuje. Svakoga dana 30 minuta šetnje ili vežbanje 2 puta nedeljno daće vam više energije i bićete zadovoljniji bez obzira na to šta se dešava u vašem životu.

Provodimo mnogo vremena unutra

Svi znamo da “rad od kuće” ne znači da ćemo biti srećniji. Ali čini sa da ni bioskopi, restorani i druga mesta koja volimo da posećujemo ne bude toliku radost u nama. Ukoliko provedemo malo vremena napolju na nekom nepoznatom mestu, bićemo srećniji i imaćemo više motivacije. Ovo psiholozi nazivaju “terapija avanturom” i nije bitno da li idete u neku drugu zemlju ili u susedno selo koje nikada do sada niste posetili, jer ćete svakako biti srećniji.

Ne obraćamo pažnju na stvari koje se dešavaju oko nas

Nije bitno samo obraćati pažnju na to šta se dešava oko nas, nego i kako mi obraćamo pažnju na to. Naša sposobnost da živimo u trenutku i da ne dozvoljavamo našim strahovima, krivici i uspomenama da nas ometaju čini naš život interesantnijim.

Samo “konzumiramo”

Pronađite stvari koje vas čine srećnima i držite ih se. Foto: PIxabay.com

Da bi naš život imao smisla, ne smemo samo da uzimamo već moramo i da dajemo. Neki čin ljubaznosti učiniće da se osećamo zadovoljni i bitni. Čak i neko najmanje dobro delo može da učini da se osećamo dobro. Kupovina poklona za nekoga, pisanje poruke, pa čak i crtanje po zidu može da nam da smisao životu i osećaj da smo nekome potrebni.

Izolujemo se od drugih

Čak i u godinama individualizma, svako od nas mora da pripada nekoj grupi. Ne radi se samo o našim najbližim prijateljima i porodici. Kako bismo bili zaista srećni moramo da s epovežemo i sa drugim ljudima. Ovo pomaže da pobedimo bolesti, smanjuje nivo stresa i povećava samopouzdanje.

Ništa ne stvaramo

Treba nam kreativni hobi ne samo zbog novca i slave. Dokazano je da proces stvaranja smanjuje nivo stresa, poboljšava raspoloženje i pomaže u borbi protiv depresije. Kreativnost nije samo crtanje i pevanje, već bilo šta jedinstveno. Zasadite cveće, izaberite novu boju za zidove, radite kućne poslove i uključite vašu maštu.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Napokon

    Istina u lice! Samo za stvarno zaposlene. Sve je tačno!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima