≫ 

Ovo su reči u čijoj upotrebi stalno grešimo jer one znače nešto potpuno drugačije od onoga što mislimo da znače

Postoje neke reči koje nam se čine prigodnim, ali u stvari ne označavaju ono što smo hteli

  • 0

Često nam se dešava da kažemo jednu reč koja misli sasvim nešto drugo, a to samo zato što je uvreženo mišljenje da je sve to isto i da je u redu tako se izraziti.

Ovo su samo neke od reči koje često izgovaramo u pogrešnom kontekstu.

Depilacija i epilacija

Nije svejedno kako uklanjate dlake sa tela. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Obe podrazumevaju uklanjanje dlaka, ali je depilacija površinsko uklanjanje dlake jer ostaje folikul i ova procedura ne oštećuje strukturu dlake uopšte. Za depilaciju se koriste brijač i krema za depilaciju. Epilacija uključuje uklanjanje dlake kompletno, sa sve korenom. Oštećuje se folikul dlake i efekat je trajniji nego kod depilacije. U te svrhe koristi se vosak, šećerna pasta ili laser.

Psihoterapeut, psihijatar i psiholog

Ljudi ne treba da se stide da potraže pomoć. Foto-ilustracija: Profimedia, sxc.hu/CELALTEBER, Flickr/ iLikeSpoons

Psiholog je stručnjak koji ima diplomu iz psihologije i obično rade sa zdravim ljudima. Psihijatar ima diplomu medicine i specijalizovan je za poremećaje i njihov tretman. Psihoterapeut može da bude psihijatar ili psiholog i to u zavisnosti od njegove diplome. Oni pomažu u rešavanju problema kao što su psihosomatski poremećaji, depresija, problemi u ishrani i fobije.

Antiperspirant i dezodorans

Sprečite znojenje i loš miris. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Antiperspirant zatvara pore i time smanjuje ili zaustavlja znojenje, dok dezodorans samo suzbija neprijatne mirise kada se znoj pojabi ispod pazuha. Obično ima antiseptičko dejstvo i pogađa bakterije.

Dezinfekcija i sterilizacija

Dezinfikovano i sterilno nij eisto. Foto-ilustracija: Profimedia, CandyBox

Dezinfekcija je proces smanjenja broja štetnih mikroorganizama sa nekih objekata i površina. Podrazumeva provetravanje, brisanje, kuvanje i upotrebu supstanci kao što je hlor, alkohol i drugi. Sterilizacija je proces ubijanja mikroorganizama bili oni štetni ili ne. Ovo podrazumeva termalni tretman, radijaciju, filtraciju i upotrebu gasnih ili tečnih supstanci.

Konsiler i kokrektor

Nije svejedno da li pokrivate bubuljicu ili podočnjake. Foto: Pixabay.com

Ovo dame često ne znaju da razlikuju jer je reč o šminki. Konsiler služi za prikrivanje malih nesavršenosti na koži kao što su poddočnjaci, a korektor služi da pokrijete bubuljice.

Kondicioner i balzam za kosu

Šta sme, a šta ne sme. Foto: Profimedia/Free

Kondoicioner štiti kosu od štetnih uticaja iz okoline i termalnih tretmana. Vezuje čestice keratina i pokriva dlaku zaštitnim slojem. Nanosi se na celu dužinu kose, sem na koren i trebalo bi ga odlah isprati. Balzam štiti i hrani kosu. Ima korisne elemente kao što su ulja i minerali koji omekšavaju kosu. Nanosi se i na koren kose i ostavlja se da deluje oko 4 minuta.

Bilje, začini i sosevi

Foto: Pixabay.com / Lovorov list ima odlična dejstva na zdravlje i lepotu

Bilje daje miris jelima, a često ih mešamo sa začinima. Ovde spadaju đumbir, biber, lovorov list, koper, bosiljak, beli luk i crni luk. Začini čine da ukus bude jači, menjaju ukus i teksturu i tu spadaju alkohol, soda bikarbona, želatin, sladić i born akiselina. Sos je komplikovaniji od svih. Tu spadaju sosevi, kečap i suvi začini, i predstavlja koktel viš erazličitih sastojaka.

Parfem/parfemska voda/toaletna voda

Foto Pixabay.com / Kad sami pravite parfeme možete odabrate mirisne note koje najviše volite

Parfem je najskuplji i sadrži 20 do 30 odsto aromatičnih supstanci u bočici. Parfemska voda ima u sebi 12 do 20 odsto aromatičnih supstanci rastvorenih oko 90 odsto alkoholom. Toaletna voda ima 6 do 12 aromatičnih supstanci i rastvoren aj esa 85 odsto alkohola.

Biljno ulje i suncokretovo ulje

Biljno ulje je ulje koje se dobija iz semenki koje uključuju i suncokret, masline, susam, kikiriki i kukuruz. Suncokretovo ulje je vrsta biljnog ulja i napravljeno je od semenki suncokreta.

VIDEO: Vlasnik ovog traktora nema dilemu. Mašina mu ide šta god da sipa

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA