≫ 

Celog života držite nož pogrešno: Tajna savršenog seckanja profesionalnih kuvara krije se u ovom jednostavnom triku

Uvek se divimo profesionalnim kuvarima sa kakvom lakoćom oni seku namirnice dok kuvaju

  • 0

O čas posla i luk je iseckan nožem bez suza i na jednake komade, krompir je spreman za slaganje u šerpu, a šargarepa isečena na savršeno jednake kolutiće - pa zbog toga za profesionalne kuvare mislimo da su mađioničari.

Ukoliko ste se pitali kako to da uspete uvek da se posečete kada probate da seckate namirnice kao profesionalni kuvari, odgovor je u tome da sve vreme vi pogrešno držite nož u ruci. Svako od nas drži nož drugačije, a većina nas pravi grešku kada ispruži jedan prst kako bi pritiskao nož na dole. Ovaj položaj prenosi pritisak na ruku, zglob, pa čak i na rame.

Većina nas pravi ovu kardinalnu grešku. Printskrin: YouTube/Wryfield Lab

Poznati profesionalni kuvar Su Gonzales otkriva kako možete da seckate kao pravi profesionalac tako što ćete držati nož u odgovarajućem položaju. Pre nego počnete da seckate, pogledajte u kom položaju su vam stopala.

- Mnogi kuvari kod kuće stoje pored daske za sečenje, a trebalo bi da stoje odmah ispred nje, na udaljenosti od oko 5 centimetara od daske, kaže ona.

Otkrila je da u 90 odsto slučajeva, ljudi koji kuvaju kod kuće pogrešno drže nož u ruci. Kako biste ispravno držali nož, uhvatite oštricu između palca i kažiprsta, dok ostala tri prsta lagano obavijaju ručicu. Ukoliko držite ovako oštricu imaćete veću kontrolu. Pomerajte nož uz pomoć palca i kažiprsta, a ako osetite da vas boli šaka samo popustiti stisak.

Ova tehnika se lako uči. Foto-ilustracija: Profimedia

Kada seckate potrudite se da vrh noža ostane na površini daske, dok se telo noža podiže i spušta uz lagani pritisak vaše ruke.

- Ovi pokreti su veoma zanimljivi i imaju terapeutsko dejstvo, otkrila je kuvarica.

Ako se vaša daska pomera dok seckate, ona predlaže da stavite mokru krpu ili ubrus ispod nje i sprečite na taj način da se ona pomera.

Kako da napravite venac za novogodišnju dekoraciju za par stotina dinara pogledajte u videu.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA