≫ 

Bićete bezbedniji u saobraćaju ukoliko u vašem autu imate ovakav osveživač

Saobraćajne nesreće mogu se najbolje sprečiti povećanom pažnjom vozača

  • 0

Pažnja za volanom je veoma važna, ali postoje i druge stvari koje mogu da doprinesu većoj bezbednosti u saobraćaju kao što je miris ruže.

Naučnici sa Univerziteta Saseks pokazali su na simulatorima vožnje da prskanje prijatnog umirujućeg mirisa kod vozača smanjuje broj nesreća koje se dešavaju. Raspršivač mirisa je povezan sa volanom. On je oslobađao miris kada bi se auto približio opasnoj situaciji, kao što je naglo skretanje ili auto koji se nalazi preblizu.

Vožnja je bezbednija uz ovakav osveživač. Foto: Pixabay

Koristili su nekoliko različitih mirisa kao što je ruža, limun i civet koji se koristi kod pravljenja puderastih mirisa. Miris ruže smanjio je incidente za 64 odsto, dok je puderasta aroma smanjila za 46 odsto. Čulo mirisa se smatra najstarijim čulom koje čovek ima i reaguje brže nego vizuelni i slušni nadražaji.

Istraživači misle da će osećaj ovog mirisa u autu brže alarmirati mozak i ukazati mu na opasnost. Ovaj novi sistem nije još uvek spreman za upotrebu. Mnogi automobili već sada nude sistem osvežavanja unutrašnjosti automobila samo jednim pritiskom na dugme.

Čulo mirisa je veoma važno i brže alarmira mozak nego oči ili uši. Miris ruže možda vremenom ne bi više izazivao isti efekat alarmiranja mozga kada se on navikne na njegov miris usled stalne izloženosti mirisu.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA