≫ 

Šta privlači smrdibube u vaš dom i zašto nikada ne dolaze same?

Nepoželjnih posetilaca ovog leta ima na pretek

  • 1

Smrdibube su nepoželjni vesnici toplih dana i lepog vremena kojima se baš i ne radujemo, a koji nam stvaraju velike probleme jer teško možemo da ih se rešimo.

Smrdibube se pojavljuju kada je napolju toplo vreme, a pošto se veliki broj njih u jesen sakrije u našim domovima onda ih sve češće viđamo od proleća, a njihov broj se nije smanjio ni leti.

Foto: Marko Jovanović

Njih pored toplote u naš dom privlače i miris hrane, ali  svetlo. Poznato je da se smrdibube hrane sokom voća i povrća pa ukoliko u kući imate voće koje držite u činiji one će ga osetiti i ući će u vaš dom.

Kada se nađu na nekoj lokaciji koja im odgovara i na kojoj mogu da prežive, one otpuštaju feromon koji privlači i druge smrdibube ka toj lokaciji. Zato kada vidite jednu, znajte da ih sigurno ima još u blizini.

Iako su štetočine i pričinjavaju štetu usevima, smrdibube neće uništiti vaš nameštaj ili progrizati tkaninu ukoliko se nađu u vašem ormaru. One neće pojesti hranu koja se nalazi u vašoj kući i zato ne trebate da osećate toliku paniku kada ih vidite u kuhinji.

Foto: Marko Jovanović

Kada se smrdibuba nađe jednom u vašem domu, teško da će pronaći sama izlaz napolje. Kada je napolju toplo, obavezno stavite mreže na prozore i vrata koja otvarate, a izbegavajte da ih otvarate kada je napolju mrak, a unutra je uključeno svetlo jer ih u mraku svetlo privlači.

VIDEO: Ovo je cveće koje najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drekavac

    1. jul 2019 | 10:24

    Ja ih ne izbacujem vani,gdje su smrdibube tu su novanice a vi se smijte koliko hocete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA