Kako su pivski mitovi otišli u istoriju?

Pivo već decenijama drži mesto omiljenog alkoholnog pića na svetu. Osnovni sastojak piva je ječmeni slad, ključan začin je hmelj, ali pivo je i odraz ukusa podneblja gde se pravi

  • 4

Tako ćemo u Japanu naći pivo sa dodatkom pirinča, u Americi se dodaje pšenica, u Evropi kukuruz. Iako različitih ukusa, etiketa i proizvođača, pivo je zajednički imenitelj proslava i druženja na svim meridijanima. Kao i uvek kada je o pravom superstaru reč, i oko njegove proizvodnje i konzumacije ispletena je čitava mreža mitova.

Wurst Platz bio je u četvrtak poprište sučeljavanja pivskih mitova sa činjenicama. Majstor pivarstva Vukašin Bugarinović ispred Jelen piva kao jednog od najvećih proizvođača lager piva u Srbiji, preuzeo je ulogu rušitelja mitova. Evo i rezultata 3:0 u korist činjenica o proizvodnji i konzumaciji piva u Srbiji. Pogledajte kako su činjenice pobile mitove.

Foto: Promo

Mit br 1: Da li se pivo pije sa penom ili bez pene?

Ukoliko biste pili pivo bez pene, ostali biste uskraćeni za divnu aromu osvežavajuće-gorkog ukusa koji čuva pena. Idealna visina pene u čaši iznosi 4 cm, tj. dva prsta. Pena nije samo vizuelni pratilac piva, već je i važan pokazatelj kvaliteta. Ako je pivo dobro, pena ne sme naglo da opadne, već da se postepeno spušta, ostavljajući čipkaste tragove na čaši. Pored toga, pena duže čuva pivo hladnim i njoj se zadržavaju ukusi karakteristični za pivo – gorčina, ali i pivska slatkoća koja potiče od ječmenog slada. Zato, zapamtite: dobro pivo mora da ima i dobru penu.

Foto: Promo

Mit br.2. Da li je hmelj glavni sastojak piva?

Ukoliko bi se pravilo od hmelja vaše omiljeno pivo bi bilo toliko gorko da ga ne biste mogli piti. Zbog toga je hmelj zapravo samo začin pivu, a glavni sastojak piva je ječmeni slad. Jelen pivo ima tri vrste hmelja: jedan gorki i dva aromatična hmelja. Oni daju postojanu gorčinu i prepoznatljivu aromu koji upotpunjuju ukus piva. Jelen pivo nema dodatne konzervanse, jer hmelj obavlja ulogu prirodnog konzervansa.

Foto: Promo

Mit br.3. Industrijska proizvodnje je uništila kvalitet piva?

Upravo suprotno. Industrijska proizvodnja garantuje strogo kontrolisan proces i standardizovan kvalitet svake flaše piva – od sirovina koje se koriste za pravljenje piva do procesa pakovanja i distribucije. Svaka faza se kontroliše i prati kako ne bi došlo do odstupanja u kvalitetu, jer svaka greška nosi sa sobom velike posledice. Upravo je to prednost industrijska proizvodnje.

Foto: Promo

Odaberite kvalitetno pivo, nagnite čašu pod uglom od 45 stepeni i postepeno ispravljajte. To je trenutak istinske pivske čarolije koja nastaje u čaši.

Sami ili u društvu, iz pinte ili krigle – to je već stvar izbora i trenutka. U vezi činjenica o kvalitetu piva kompromisa – nema.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    5. april 2019 | 09:30

    Kad ne bude necija reklama u pitanju, onda mozemo pricati o mitovima.

  • radnik iznajmljen pivari

    5. april 2019 | 17:56

    A u srpskim pivarama 90 odsto radnika na Ugovoru o PP poslovima. 12 sati rada je sasvim uobičajeno, putnih troškova izvan lokala nema, plaćenog prekovremenog i noćnog nema, godišnjeg nema, bolovanja nema, toplog obroka nema, samo red, rad i stega... Živeli!...

  • iwi

    5. april 2019 | 11:56

    jelen i tri vrste hmelja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA