14

Pet trikova kako da prepoznate kvalitetno pivo

Pravi poštovaoci piva uživaju u njegovom ukusu, znaju suptilne razlike između svežeg, kvalitetnog piva i onog koje nema sve željene karakteristike. Za sve one koji vole pivo, a ne poseduju veliko znanje o njemu, Vukašin Bugarinović, majstor pivarstva iz Apatinske pivare, u četvrtak je u beogradskom Wurst Platz-u predstavio osnovne trikove za prepoznavanje kvalitetnog piva

Jelen pivo
Foto: Promo

1. Postojana pena – dobro pivo

Pena nije samo vizuelni pratilac piva, već je i važan pokazatelj kvaliteta piva. Ako je pivo dobro, pena ne sme naglo da opadne nakon sipanja u čašu, već da se postepeno spušta, ostavljajući čipkaste tragove na čaši.

Pena služi kao „krov“ na krigli piva, koji sprečava da mirisi koji potiču iz piva ispare iz krigle, kao i da se spoljni mirisi mešaju sa pivom. Pored toga, pena duže čuva pivo hladnim i njoj se zadržavaju ukusi karakteristični za pivo – gorčina, ali i pivska slatkoća koja potiče od ječmenog slada. Zato, zapamtite: dobro pivo mora da ima i dobru penu.

2. Balans ukusa i mirisa

Ukus, miris i svežina piva moraju biti u harmoniji i prilikom proizvodnje piva treba uspostaviti ravnotežu između ovih glavnih osobina piva. Ovaj balans se može narušiti pod uticajem temperature, svetlosti, oksidacije i ostalih fizičkih i hemijskih uticaja. Na primer, ukoliko se ne konzumira odmah, pivo treba čuvati na tamnom mestu, jer svetlost, odnosno sunčevi zraci, podstiču određene prirodne procese u pivu koji mu daju vrlo loš ukus, koji se često naziva i „svetlosni ukus“. Idealno je čuvati pivo na tamnom mestu koje ima konstantnu temperaturu, koja ne prelazi 10–15°C. Efikasnu zaštitu od sunčeve svetlosti predstavljaju i boce narandžastosmeđe boje koje najbolje apsorbuju štetne sunčeve zrake i tako štite pivo da ne promeni svoj originalni ukus.

Miris piva mora biti čist i svojstven za određen tip piva, bez stranih primesa, što se postiže poštovanjem standarda proizvodnje, čuvanja i serviranja piva.

Foto: Promo

3. Punoća ukusa – važna osobina piva

Pivo treba da ima pun ukus, koji dolazi od bogatstva sastojaka, a pre svega od ječmenog slada. Pivo ne sme da bude „prazno“, kao voda, već mora da ima snagu i gorčinu. Ječmeni slad određuje ukus, boju i punoću piva, a hmelj mu daje prepoznatljivu gorčinu, čime se postiže savršeni balans sastojaka i dobija vrhunski kvalitet piva.

Kada je u pitanju Jelen pivo, jedno od najpoznatijih lager piva u Srbiji, ječmeni slad se kombinuje sa tri vrste hmelja, od čega nastaje balans sastojaka koji Jelenu daje zaokružen ukus i prepoznatljivu, prijatnu gorčinu, kao i blagu gaziranost.

4. Pivo treba čuvati od oksidacije

Što manje kontakata piva sa vazduhom važno je i procesu proizvodnje i u procesu pakovanja. Uticaj kiseonika na pivo se odražava tako što pivo oksiduje, stari i degradira se njegov ukus odnosno menjaju se senzorne karakteristike piva. U svakodnevnoj praksi to znači da pivo ne treba dugo držati otvorenim. Za to je pravo rešenje sistem Oxygen Scavenger, odnosno specijalni Oxyliner čep. Ovaj sistem koriste mnogi svetski pivski brendovi, a od domaćih brendova upravo se na pakovanjima Jelen piva u staklu primenjuje ovaj sistem. On funkcioniše tako što se aktivira nakon pasterizacije i apsorbuje kiseonik iz međuprostora, kao i kiseonik koji želi da prodre kroz zatvarač boce.

5. Temperatura piva može da maskira kvalitet

Pivo ne treba da se služi previše hladno da se ne bi maskirali njegovi ukusi i arome. Čuveni prodajni trik mnogih barova su zaleđene čaše. Ukoliko se koristi zaleđena čaša, pivo će delovati osvežavajuće, ali će izgubiti bogatu aromu, miris i ukus.

Svaka vrsta piva ima svoju preporučenu temperaturu konzumacije, koja je 6–9 °C za lager piva, 7–11 °C za ejl piva, pa čak i oko 13 °C za tamna piva. Ljubitelji Jelen piva znaju da je njega idealno služiti na temperaturi od 3 do 5 °C, a konzumirati na temperaturi od  6–9 °C kako bi zadržalo pun ukus i svoju prepoznatljivu gorčinu.

(Telegraf.rs/ PR)

Tagovi: Apatinska pivara, Jelen pivo, Pivo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (14)
Poređaj komentare:
  • V
    Vaske

    Nema koje nisam probao ali ni jedno se nemže porediti sa Apatiskim domaćim svijetlim pivom.Mi ga u Banja Luci popularno zovemo Apač.

  • T
    Tirinti

    I kako da znam koje je kvalitetno?

  • V
    Vreme

    Da ga probate 5x 🤣🤣👏

Deset pametnih načina kako da koristite aluminijumsku foliju

5 jednostavnih trikova sa štapićima za jelo: Ako ne znate da jedete sa njima možete da ih iskoristite za nešto drugo

Koje ste mitsko biće u zavisnosti od vašeg horoskopskog znaka (FOTO)

Postoje tri vrste ženskih tela, pronađite svoje i otkrijte šta je najbolje da jedete leti, a šta zimi

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ: Blizanac sanjari o proširenju porodice, a Škorpija mora da pokaže malo više emocija ako želi da zadrži partnera

8 načina na koji još možete koristiti šećer u svom domaćinstvu, a nije zaslađivanje hrane

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ: Bik je pod velikim stresom, dok Vaga pravi romantične planove sa partnerom

Potrošači izglasali - Nectar Family najomiljeniji u Srbiji

Najskuplja šoljica kafe na svetu košta čak 7.890 dinara

Rezancima i vodom popravio razbijen lavabo (VIDEO)

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ: Ovan ima priliku da napreduje u poslu, Rak je sklon svađama sa partnerom, a ovaj znak ima probleme sa zubima

Evo o čemu najviše sanja svaki horoskopski znak

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ: Bik dobija priliku za novu vezu, Lava prati velika sreća, a ovaj znak dobro zdravlje

5 horoskopskih znakova koji se zaljubljuju u pogrešne osobe (VIDEO)

Uzela je običan stolnjak i za 60 sekundi ga pretvorila u predivnu svečanu haljinu (VIDEO)

Evo zašto neke površine u vašem domu obavezno treba čistiti sredstvom za ispiranje usta

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ: Bik mora da smanji stres, Rak napreduje na poslu, a Strelcu nova ljubav donosi mnogo radosti

3 horoskopska znaka kojima će ova nedelja biti za pamćenje

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ: Lav treba da se opusti od tenzije na poslu, a Škorpija uživa u odmoru pored partnera

Nova knjiga Kenana Crnkića "Nadživeti život" promovisana u Beogradu

Sunce je u trigonu sa čak dve planete: Evo šta to znači za vaš horoskopski znak do septembra 2019.

Samo 4% ljudi veruje influenserima: Istraživanje pokazuje da ljudi sumnjaju da je sve što oni govore čista nameštaljka

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ: Strelac guši partnera ljubomorom, a Vaga se boji raskida

NEDELJNI HOROSKOP: Pogledajte koga očekuju problemi na poslu, a koga neočekivana ljubavna avantura

Šta znači kada sanjate subotu? Ako ste imali ovakav san - podsvest vas upozorava na nekoliko važnih stvari

DNEVNI HOROSKOP ZA 11. MAJ: Blizancima prija bavljenje sportom, a Devica mora da ojača imunitet

Postoje 4 tipa ljudi rođenih u maju, a datum rođenja otkriva koliko će biti uspešni u životu

Odmor svakog dana

DNEVNI HOROSKOP ZA 10. MAJ: Ovnu posao ide od ruke, Lav se sprema za poslovno putovanje, a ovaj znak očekuje ljubavno iznenađenje

Evo kako svaki horoskopski znak želi da mu tepaju u vezi (VIDEO)

Pogledajte kako će Venera i Saturn vaš ljubavni život promeniti naopačke u narednih nekoliko meseci

Ponovo imamo priliku da pijemo legendarno Lav pivo koje se proizvodilo samo 10 godina

DNEVNI HOROSKOP ZA 9. MAJ: Biku bi prijala fizička aktivnost, Raku treba malo romantike i promena loših navika

Prvo pivo u Srbiji od 100% domaćih sastojaka

DNEVNI HOROSKOP ZA 8. MAJ: Ovan je spreman za ljubavne promene, a Devici prete problemi sa srcem

Datum rođenja otkriva da li ćete biti bogati: Pogledajte ko ima najveće, a ko najmanje šanse da postane milioner

TEDxUšće: Dokazano je, iz Srbije se može uspeti

Osloni se na Ytong: najbolji partner za gradnju i renoviranje

5 feng shui saveta za uspeh: Naučite "tajnu" i zauvek unapredite svoj život

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. MAJ: Ovnovi bi trebalo da budu malo iskreniji prema ljudima koje vole, a Strelčevi da se okrenu poslu

3 horoskopska znaka koja čeka pakao u narednih 30 dana, a za sve je kriv mlad Mesec u Biku

Odobrena prodaja IQOS-a u SAD

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima