≫ 

Trik pitanje o žutom kaputu, koje će vam postaviti na razgovoru za posao: Pre ćete na njemu pasti nego na stvarima iz svoje biografije

Udahnite, nasmešite se i dajte sebi tri sekunde da smislite adekvatan odgovor

  • 4

Ako ste jedni od brojnih koji se plaše razgovora za posao, za vas smo u razgovoru sa HR stručnjakom otkrili koja bi trik pitanja potencijalni poslodavac mogao da vam postavi. Naravno, neće vas svi pitati baš to, ali ovo su modeli po kojima kompanija zaključuje kako se snalazite u određenim situacijama i da li ste baš vi čovek za njih.

Naš sagovornik nam je odmah naglasio da ne očekujemo direktna pitanja na razgovoru koji se odvija oči u oči.

- Niko vas neće pitati da li ste timski igrač i da li poštujete autoritet jer će svaki kandidat dati socijalno poželjan odgovor. Ali će vas, recimo, pitati šta biste uradili da koleginica prebaci svoj žuti kaput preko vaše stolice i da vam taj kaput smeta. Kroz to jedno pitanje i odgovor koji date, ljudi zaduženi za zapošljavanje zaključiće kakvi ste sa kolegama, da li su vam slabi živci i kako rešavate krizne situacije - otkriva naš sagovornik i daje savet kako da se snađete u ovim situacijama:

- Za početak, nasmešite se, udahnite i dajte sebi tri sekunde da smislite solidan odgovor. Nikada nećete pogrešiti ukoliko kažete da ćete razgovorom rešiti problem kaputa ili bilo koji drugi. "Da li bih, molim te, mogla da spustim ovde tvoj kaput, nešto me leđa bole danas, pa me žulja. Inače je predivna boja kaputa, gde si ga kupila?" - jedan je od poželjnih odgovora.

HR stručnjak upozorava da su to situacije koje će se provlačiti kroz ceo razgovor za posao, i da budete vrlo obazrivi pri odgovorima.

- Pre ćete pasti na ovim, naizgled, prostim pitanjima, nego na onim kroz koja poslodavce upućujete u svoju biografiju. Sve i da za nešto niste obučeni, naučićete to na poslu. Ali ako loše sarađujete sa kolegama i imate problem sa autoritetom, ni u jednoj firmi neće poželeti da imaju bilo šta sa vama.

Iako vama, možda, izgleda kao da vas pitamo gluposti, to su sve dobro osmišljena pitanja kojim vas provučemo kroz sve svakodnevne životne situacije. Bitno nam je kako reagujete na određena pitanja, na koji način dajete odgovore... To su sve neki relevantni faktori koji ukazuju na tzo kako se određena osoba ponaša u socijalnim situacijama i kakvu socijalnu inteligenciju ima - jasan je sagovornik Telegrafa.

VIDEO Jelena Đoković o "Originalnim razgovorima": Pomoću ovih trikova možete da prođete intervju za posao

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    16. april 2019 | 20:44

    Sumnjam da bi ste zaposlili nekoga tako ne kulturnog da bi prebacio kaput preko tuđe stolice. To bi bio moj odgovor.

  • Telegentno!

    16. april 2019 | 19:17

    ... "Da GA spustim dole"? Gde dole, NA pod?

  • Utorak

    17. april 2019 | 02:13

    Jelena je baš stručnjak za poslove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA