≫ 

Recepti za Uskrs iz vremena Isusa Hrista: Napravite hala hleb i haroset poslasticu, a obavezno ovako obojte jaja (FOTO)

Uskršnja porodična praznična trpeza nezamisliva je bez farbanih jaja i posebnih jela koja se spremaju baš za ovaj praznik

  • 4
uskršnja jaja, uskrs, farbanje jaja Foto: Pixabay.com

Kada pomislimo na vreme Hristovog života obično nam na pamet prvo padnu hleb, vino i riba, jer u to vreme hrana i nije bila mnogo raznovrsna i ukusna, a danas se za Uskrs pored farbanja jaja spremaju i ovi recepti.

Doosimo vam nekoliko recepata koji datiraju još iz najranijih dana kada se slavio Uskrs.

Jevrejska kuvana jaja

Foto: pixabay.com

Poznata su i kao “guevus inhaminadus”, a naziv je preuzet iz ladino jezika kojim su govorili safardski Jevreji. Postupak je komplikovan zato što je recept nastao u veoma toplim krajevima gde jaja nisu mogla da se održe dugo. Kako bi kuvana jaja trajala duže i bila ukusnija smišljen je način koji bi jaja konzervirao.

Potrebno vam je:

- 20 sitnijih jaja tamnije i time čvršće ljuske;

- 3 pune šake lukovine;

- 20 zrna bibera;

- 1 kašika vinskog sirćeta;

- 2 kašike maslinovog ulja;

- 1 puna kašika soli;

- 3-4 veća lista lorbera;

Foto-ilustracija: pixabay.com

- prsohvat šafrana;

- prsohvat suvog cveta muskata;

- malo kurkume;

- praha muskantnog oraha;

- nekoliko listića sušenog hibiskusa.

Pre kuvanja, jaja moraju da budu bar 24 sata na sobnoj temperaturi. Veče pre kuvanja, lukovinu i sve začine ubacite u lonac, prelijte vrućom vodom, dodajte kašiku sirćeta i kašiku soli. Ostavite da to prenoći, a sutradan pre kuvanja dodajte maslinovo ulje. Mlakom vodom oprana jaja stavite lagano u sud sa lukovinom i kuvajte 24 sata na najtišoj vatri dodajući toplu vodu po potrebi. Ukoliko se jaja kuvaju 24 sata, belance i žumance poprimiće braon boju i pun ukus, ali j eza približan efekat dovoljno i 12 sati kuvanja.

Skuvana jaja prohladite, a zatim ih premažite maslinovim uljem koje ste kanuli na komad vate. Kada se sasvim ohladeobrišite ih papirnom salvetom kako biste uklonili višak masnoće i dali jajima sjaj. Ovako skuvana jaja mogu da traju veoma dugo, a običaj je da se jedno stavi na suvom i hladnom mestu i da se proba nakon godinu dana.

Burvetu pogača

Foto: Foter/Akane86 /flickr

Prašak za pecivo j eoduvek postojao samo što ranije nije prodavan u kesicama i bio pun hemikalija, već se dobijao višekratnim prosejavanjem brašna kroz najdelikatnije sito. Sušeni “aškalon” crveni luk možete naći u prodavnicama pod nazivom “eshalote” ili ga zamenite sušenim vlašcem.

Potrebno vam je:

- 2 šolje brašna;

- 1 prašak za pecivo;

- 2 jaja;

- 1 šolja jogurta;

- 1/2 šolje maslinovog ulja;

- ravna kašičica morske soli;

- ravna kašičica začinskog bilja - aškalona, vlašca, isitnjenog ruzmarina, origana, rendanog muskantnog oraha i slično.

Zamesite brašno, prašak za pecivo i jogurt, dodajte ulje, so, jedno celo jaje, jedno belance i začine. Napravite glatko testo i ostavite da odstoji. Pre pečenja premažite testo žumancetom, pecite na 180 stepeni oko pola sata, a važno je da se pogača peče u plitkoj tepsiji koja je zemljana. Prethodno tepsiju podmažite maslinovim uljem.

Namaz od maslinki

Foto: Pixabay.com

Ovaj namaz idealan je uz Burvetu pogaču, a za pripremu vam je potrebno: 200g crnih maslinki, 150g putera, 1 kašičica bibera i 100g svežih urmi.

Izvadite koštice iz maslinki i sitno ih iseckajte. Dodajte puter i biber i sitno iseckane urme. Viljuškom dobro izgnječite smesu, stavite namaz u keramičku posudicu, poklopite i držite na hladnom mestu bar sat vremena pre služenja.

Hala hleb

Hleb je često pravljen sa nešto zahtevnijim receptom, pa je zato bio rezervisan za praznike kao što je Pasha.

Potrebno vam je:

- 30g kvasca potopljenog u pola čaše mlake vode;

- 1 čaša tople vode;

- 1,5 kašika maslinovog ulja;

- 1/2 kašike soli;

- 1/2 kašike šećera;

-1 jaje;

- 1 žumance;

- 4 čaše brašna.

Foto: Foter/flickr/dolescum

U duboku posudu sipajte čašu tople vode, ulje, so i šećer. Dobro umešajte dok se so i šećer ne rastope. Sačekajte da se ohladi pa dodajte topljeni kvasac i jaje. Izmešajte dobro i dodajte dve kašike brašna. Umutite da testo postane glatko i ostavite da odstoji desetak minuta. Dasku za mešenje pospite brašnom, izručite smesu i uz postepeno dodavanje ostatka brašna umesite hleb. Premažite ga uljem sa svih strana, prekrijte platnenim ubrusom i ostavite da naraste 2-3 sata. Kada testo naraste podelite ga na tri dela i svaki deo urolajte u dužini od 30 do 40cm. Spojite delove i napravite pletenicu. Umutite žumance sa kašikom mlake vode i četkicom premažite hleb. Stavite ga u uljem podmazan pleh i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 300 stepeni. Smanjite temperaturu na 200 i pecite još 40-45 minuta.

Haroset poslastica

Egzotičan slatkiš, koji se najefektivnije konzumira u sumrak, nekada se servirao na širokim listovima palme ili zelene salate.

Potrebno vam je:

- 250g izgnječenih oraha;

- 250g meda;

- 1/2kg rendanih kiselih jabuka;

- 75g seckanih suvih urmi;

Foto: Pixabay.com

- 75g seckanih suvih smokvi;

- 100g suvog grožnja;

- 2 štapića vanile;

- 1/4 čaše slatkog belog vina.

U dublju posudu stavite voće, nastrugane štapiće vanile i vino. Promešajte. Polako dodajte med, neprestano mešajući. Kada se smesa sjedini, ostavite na hladnom da se stegne.

(Telegraf.rs/citymagazine.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • komina

    26. april 2019 | 13:33

    ovaj, mi smo hrišćani, jevrej se postaje rodjenjem, daj onda i neki neobudistički recept, ima više logike.

  • Dokle vise...

    26. april 2019 | 15:01

    Uskrs je prosao.Sada ide Vaskrs.

  • Dragan

    26. april 2019 | 14:18

    Mi smo pravoslavci farbamo u lukovinu. A ne u neke tudje običaje o kojima pišete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA