≫ 

Pripremite sami ukusno meso za roštilj: Mesar nam otkriva kako da prepoznate najbolju piletinu i spremite marinadu (VIDEO)

Pored ćevapa i pljeskavica, na roštilju će se sutra naći i sočna piletina

  • 1

Za sve one koji se spremaju da sutra na roštilju "obrnu" i koje pile pored ćevapa, pljeskavica  i kobasica važno je da znate kako da odaberete dobro i kvalitetno meso, kako da ga pripremite za pečenje i da pored svega toga uštedite gomilu para kupovinom jeftinije, a kvalitetne piletine.

U mesarama i marketima mogu da se nađu odvojeni bataci, krilca i belo meso kao i iznutrice, za koje nam je potrebno dvostruko, pa i više para nego li kada bismo kupili celo pile i sami ga raskomadali. Mesar nam je otkrio kako da to uradimo na najbrži i najlakši način i tako uštedimo gomilu para jer će nas kilogram sveže piletine u komadu koštati kao dva odvojena bataka i karabataka.

Foto: Pixabay.com

Boja mesa mora da bude zdrava i nikako sumnjiva. Ukoliko primetite da je koža ili neki deo tela promenio boju, poplavio ili pozeleneo, nemojte da kupujete i spremate takvo meso. Miris ne treba da bude neprijatan već neutralan ili prihvatljiv. Kod odabira dobrog komada mesa možemo reći da trebate birati masnije komade, nikako samo krto meso. U današnje vreme velikog uvoza mesa, prvobitni izbor bi trebao da bude vaš lokalni mesar kojeg već poznajete, a čak i ako ne volite meso, poradite na tome da imate svog mesara zbog kupovine mesa za vašu porodicu i prijatelje.

Kod otkoštavanja pileta, prvo odsecite krilca, zatim okrenite pile kontra i lagano odsecite batak prateći fine linije mišića i kosti. Zatim na red dolazi belo meso, ili pileće grudi kako ih još neko naziva i ostaju vam još leđa pileta koja kao takva možete da ispečete na roštilju.

Foto-ilustracija: Profimedia

Nakon što ste nabavili meso, vreme je da krenete s pripremom. Marinada je svakako neizostavan deo pripreme roštilja. Ona će omekšati vaše meso i dati mu sočnost. Marinirano meso pustite da neko vreme stoji u frižideru, a pre same pripreme, izvadite ga i ostavite da se ugreje na sobnoj temperaturi. Jedan od zakona dobrog roštilja je konstantno premazivanje mesa. Kod roštilja, većina ljudi koristiti za premazivanje mesa ulje jer su u njemu već marinirali meso. Tu se može koristiti mast s ruzmarinom ili ostalim začinskim biljem.

Što se tiče začina, osnova su so i biber, beli luk i crni luk, vinsko sirće i sirće u marinadama, pivo. Začinsko bilje, kao što su ruzmarin, majčina dušica, origano, peršun, bosiljak, menta i kadulja, med, pa i šećer u nekim kombinacijama.

Foto: pixabay.com

Dužina pečenja mesa zavisi od jačine vatre koju ste pripremili tako da nema generalnog pravila. Pazite da vam meso ne zagori jer biste onda trebali da ga bacite ili bar sastružete taj zagoreli deo i izbegnete da ga pojedete.

Da bi roštilj bio ukusniji, mesari savetuju da pripremimo i dobre priloge. Krompir je zakon! Pored krompira, možete da servirate kus kus s feta sirom, čilijem, mladim lukom, starim belim sirćetom. Neka se u ponudi nađu i klasični umaci tipa majonez, kečap, BBQ, razni umaci od jogurta s vlašcem i majonezom, a lepinje i hleb zapecite isto malo na roštilju. Od salata služite paradajz, rotkvice, pečene paprike, mladi luk ili crni luk ili grčku salatu s feta sirom

(Ivana Trišić / Milica Krstić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    1. maj 2019 | 10:31

    Ово објашњење може применити само онај ко већ зна како се КАЛА пиле. Онај ко се не разуме, ни даље неће знати. То кажем, јер ја знам како се то ради, а виђала сам и оне којима прстом показујете где да сече, и опет не разуме

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA