≫ 

Uštedite gomilu para uz trik za otkoštavanje pileta koji nam otkriva mesar (VIDEO)

Istranžirajte pile kod kuće i uštedite novac za Prvi maj

  • 1

Tradicionalno druženje za Prvi maj obeležava se roštiljanjem, uz porodicu i društvo u prirodi. Želite savršen0 meso za roštilj koje je ukusno, a koje vas neće koštati puno? Kupite celo pile i istranžirajte ga kod kuće. Mesar iz Beograda otkriva kako da na lak i jednostavan način istranžirate pile za manje od jednog minuta.

Kada birate pile savetujemo da ga kupite celo, umesto isečeno na delove, jer je u tom slučaju dosta jeftinije. Ako ste do sada izbegavali kupovinu celog pileta misleći da će vam za njegovo rezanje biti potreban mesar, niste u pravu. Uz nekoliko jednostavnih saveta, videćete da rezanje pileta uopšte nije tako teško. Pogledajte kako da na najlakši način istranžirate pile kod kuće i da uštedite novac!

- Tranširanje pileta se vrši tako što se pre svega opere pod mlazom hladne vode i prosuši kuhinjskim ubrusom. Kod rezanja pileta na delove najbitnije je da imate dovoljno oštar nož i da zglobove prvo locirate prstima, pre nego što krenete da ga režete.

Foto: Telegraf/Ivana Trišić

Oprano i očišćeno pile stavite na dasku okrenuto prsima na gore, pa oštrim i višenamenskim nožem isecite krila. Zatim zarežite kožu između bataka i prsa, povucite batak rukom i zasecite ga do zgloba. Odsecite batak i karabatak. Ostala su leđa spojena sa belim mesom. Odvojte leđa od belog mesa, a zatim belo meso presecite na pola. Leđa isecite tako da vam ostanu 3 dela mesa i kostiju, zasecite kod vrata i kod trtice.

Kada to završite skinite kožu sa prsa i meso je spremno za roštilj. Ubacite ga u dobru marinadu i ostavite da odstoji 24 časa. Ovaj roštilj će biti prste da poližete  - tvrdi mesar Mirko Sekulić.

Foto: Telegraf/Ivana Trišić

Meso je najbolje ako ga marinirate veče pre roštiljanja. Napravite savršenu marinadu u samo tri poteza. U jednu posudu sipajte 100 ml suncokretovog ulja, 100 ml jabukovog sirćeta, pola kašike soli, krupno mleveni biber, 2 kašike začina C. Marinada služi da delimično omekša meso i začini ga. Vaša marinada je spremna!

Foto: Telegraf/Ivana Trišić

Istražili smo zbog čega Srbi toliko vole piletinu. Piletina je jedna od najčešćih namirnica koju Srbi konzumiraju, zahvaljujući povoljnoj ceni i jednostavnoj pripremi. Širok je raspon cena različitih pilećih delova. Uporedili smo cene i shvatili da se kupovina celog pileta mnogo više isplati.

Cena jednog kilograma pilećeg batka i karabatka u našim marketima kreće se od 249,00 do 379,00 RSD.

Cena pilećih krilaca kreće se od 159,00 do 229,00 RSD.

Cena pilećeg filea košta od 399 do 479,00 RSD.

Cena celog pileta je od 119,00 do 250,00 RSD.

Odvojite vreme za kupovinu i pametno izaberite pravo meso i piletinu! Uživajte u praznicima, ukusnoj hrani i društvu.

(Telegraf.rs / Ivana Trišić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    1. maj 2019 | 11:46

    Ovo je komadanje a ne otkoscavanje piletine. Valjda je trebalo da nam pokaze kako izvaditi kosti iz bataka i karabataka kao i odstanjivanje od belog mesa i dobijanje fileta. Za to treba dobro ostar noz sa uzim secivom i malo strpljenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA