≫ 

8 načina na koji još možete koristiti šećer u svom domaćinstvu, a nije zaslađivanje hrane

Naravno da nam je teško da zamislimo život bez šećera, ali on je daleko više upotrebljiv nego što smo mislili

  • 0
secer Foto: Pixabay.com

Postoje razlozi zbog kojih je šećer sveprisutan u modernoj ishrani.

Šećer ne samo da ima neverovatan ukus, već može biti fermentor, konzervans, ali i sastojak za piling. Donosimo vam osam nekulinarskih trikova za koje vam je šećer neophodan.

Nahranite cveće

cveće Foto: Pixabay.com

Teško je celi dan stajati u vazi i biti lep, zbog toga cveće treba gorivo za lepotu! Kao i ljudi, sveže rezano cveće pretvara ugljene hidrate iz šećera u energiju. Dodavanje prstohvata šećera u vazu učiniće da cveće ostane lepo.

Odstranjivač mrlja

Ukoliko je vaša nova majica došla u kontakt s uljem, masnoćom, travom ili kafom enzimi u saharozi efikasni su odstranjivači mrlja. Napravite smesu mešanjem pola šoljice šećera s jednom četvrtinom šoljice tople vode, utrljajte šećernu pastu u mrlju i pustite da odstoji preko noći, potom normalno operite.

Ohladite usta

Ako ste ga preterali sa začinima, jednostavno uzmite malo šećera i uklonićete ljutinu.

Piling za usne

Šećer će vam pomoći da vaš poljubac bude najmekaniji ikada. Napravite sebi piling od šećera. Pomešajte dve kašičice šećera, jednu kašičicu kokosovog ili maslinovo ulja, jednu četvrtinu kašičice meda i tri do četiri kapi eteričnog ulja mente. Usne istrljate pilingom, a potom ga isperite.

Smirite ujed insekata 

Žena, devojka se češa češe, svrab, ujed komarca, virus zapadnog nila, komarac, insekt Foto: Profimedia

Šećer je dobro sredstvo za izvlačenje otrova iz ugriza kukaca i uboda pčela. Napravite pastu mešanjem šećera i vode u meri 3: 1. Očistite ranu, nanesite pastu, pokrijte je zavojem i ostavite tako trideset minuta.

Uklonite neželjene mirise

Šećer će vam pomoći da se rešite jakih mirisa u kuhinji. Ono što trebate da uradite jeste da stavite kašičicu šećera na vrelo kolo i stavite da se topi dok masa ne postane karamelizovana. Celi stan mirisaće vam na karamelu.

Operite masne ruke

Sa šećerom možete ukloniti odvratnu masnoću sa svojih ruku. Dodajte kašičicu šećera na dlan, potom stavite tečni sapun i dobro istrljajte ruke. Zatim isperite.

Sirup od jagoda

Napravite jednostavan sirup od svežeg bobičastog voća. Sve što vam je potrebno jeste malo šećera i bobičasto voće. Svaku šoljicu bobičastog voća, pospite kašičicom šećera i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Jagode će same pustiti sok.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA