≫ 

Radite ove vežbe 10 minuta dnevno i bićete mnogo srećniji u životu

Sreću morate da zaradite, ali sada je dovoljno da budete vredni 10 minuta

  • 2

Stres nas "napada" sa svih strana i jako je važno da naučimo kako da se borimo protiv njega. Sada postoji niz vežbica koje se rade svega 10 minuta, a koje značajno popravljaju raspoloženje i vremenom dovode do potpune sreće.

Kažu stručnjaci da nije potrebno mnogo za sreću, a poslednje istraživanje potvrđuje da je za njeno dostizanje potrebno samo desetak minuta.

"Vežbe" koje traju 10 minuta će vam pomoći u savladavanju stresa, koji će se za nekoliko godina i zvanično naći na spisku bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Stres iscrpljuje, pa ne dozvolite da vam bilo šta skine osmeh sa lica i uništi vaš duševni mir. Ne postoji nerešiva stvar, postoji niz strategija koje mogu da vam pomognu da se izvučete iz ovog "začaranog kruga".

Naučna oblast pozitivne energije postoji već 20 godina i pružila je bezbrojne tehnike za jačanje vašeg raspoloženja.

Sendi Man, predavač na Univerzitetu Lankašire, u svojoj knjizi nudi rešenje za izlazak iz "začaranog kruga". Oslanjajući se na svoje iskustvo kliničkog psihologa, ona ima neke sugestije koje bi mogle da vam reše problem.

sreća, srećna osoba, devojka, ljudi, Foto: Pixabay

Kao što navodi u svojoj knjizi "Deset minuta do sreće", njen program je u obliku dnevnika, koji se sastoji od 6 faza. Napišite pre spavanja par rečenica kao odgovor na svako pitanje i vaše raspoloženje će se poboljšati.

1. Kakva su vam iskustva pružila zadovoljstvo?

2. Koje pohvale i povratne informacije ste dobili?

3. Koji su bili trenuci čiste sreće?

4. Kakva su vaša dostignuća, koliko god bila mala?

5. Šta je učinilo da se osećate zahvalno?

6. Kako ste izrazili ljubaznost?

Sreća, srećna žena devojka, život, lepota Foto: Profimedia/Tetra Images

Suština programa vas navodi na to da odvojite malo vremena za osvrt na pređašnji dan, na ovaj način možete polako promeniti način razmišljanja tako da na kraju nađete više sreće u svom životu.

Kada osećate da vam je raspoloženje palo, lako je prevideti stvari koje se kreću u pravom smeru, a vođenje ovog dnevnika dovodi ih u prvi plan vaše pažnje.

Sendi Man naglašava da rezultati ne dolaze samo od trenutnog, dok pišete vaših razmišljanja, već og ponovnog čitanja prethodnih unosa. Ovo može da pomogne da se nosite sa teškim situacijama u budućnosti.

Zahvaljujući vašoj "asocijativnoj" memoriji, mračno raspoloženje, koje prouzrokuje jedan loš događaj, može da vas navede da se setite i drugih izvora stresa i nesreće. Kada se to dogodi, prelistavanje stranica dnevnika može da vam olakša da ugledate svetlost na kraju mračnog tunela.

Jedna od tačaka se temelji na nedavnim istraživanjima moći ljubaznosti. Različite studije su otkrile da nesebični činovi ne samo da povećavaju dobrobit onih oko vas, oni stalno podstiču dobro raspoloženje.

Ako potrošite malo novca da pomognete strancu, to će vas učiniti mnogo srećnijim, umesto da taj novac potrošite na sebe, što je rezultat istraživanja koje je sprovedeno u više od 130 zemalja.

sreća, srećna osoba, devojka, ljudi, Foto: Pixabay

Ukoliko se usredsredite na ovih 6 tačaka, one će vam pomoći da izvučete najviše iz toplih osećanja, a istovremeno će vas podstaći da potražite nove mogućnosti sledećeg dana.

Desetominutni pregled vašeg dana ne može da učini čuda, naravno, a Sandi Mann naglašava da svako ko sumnja da možda pati od depresije mora da ode kod svog lekara radi profesionalne medicinske nege.

Onima koji generalno osećaju da im je raspoloženje "nisko" i da su pod stresom, bez ozbiljnih kliničkih simptoma, to može samo da pomogne da se vrate na pravi put.

(Telegraf.rs / radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marki cg primorje

    2. jun 2019 | 10:27

    Vodite ljubav sat vremena dnevno i skakutacete od srece ako jos zene drage to radite sa Djeticem dosegnuce te zvijezde

  • Zoran

    2. jun 2019 | 11:49

    Cim platu vidim postajem ankciozan i depresivan. A kada prodje desetak dana stres me ubi do sledece plate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA