• 7

Srpska narodna verovanja o predmetima koja donose zlo, bolest i svađu u kuću, a mi smo ih ignorisali

Da li vam se ikada nešto od ovoga dogodilo?

  • 7

U Srbiji su narodna verovanja i te kako zastupljena, ali više kako bi se održavala veza sa običajima i tradicijama prošlih vremena.

Ipak, iako se mnogi od nas ne bave ovakvim stvarima, pročitajte koje smo to predmete i situacije u porodičnom domu zanemarivali, a naši preci bi i te kako obratili pažnju na njih.

Nekada se verovalo da nameštaj koji pucketa znači da će se neko u kući uskoro razboleti, a da će kada makaze padnu na pod i zabodu se biti svađe. I so je simbol za svađu, pa ako se prospe po stolu brzo je morate pokupiti nožem u tanjir!

Ono što je pak, zastupljeno i što svi znamo jeste da se za lek ne treba zahvaljivati, ali nismo znali zašto? Pa, sujeverja kažu da vam u tom slučaju neće pomoći.

Posuđe ste sigurno barem nekoliko puta u životu slomili, ali nema razloga za brigu jer to znači da će nakon polomljenog tanjira uslediti sreća i blagostanje, pa se veruje da "što sreća više ulazi u kuću, to staklo i porcelan više pucaju".

Kada bez ikakvog razloga slika padne sa zida, a taj pad nije uzrokovan nikakvim zemljotresom to znači da stiže zlo i da bi trebalo da se čuvate.

Takođe, prizivanje bolesti u kuću događa se kada stavite obuću na sto!

To je samo deo mnogobrojnih narodnih verovanja, a da li su ona tačna… Pa, prosudite sami.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ja

    Noge se ne stavljaju na sto, vec hrana.Informacije radi!

  • zoran bgd

    Cetvrtkom rezati nokte a petkom kupati

  • boki

    Verovanje anabeli bukvi da je zakupila stan

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima