≫ 

Mladi u Srbiji sve manje veruju u urokljive oči, ali ne znaju kakavu nesreću mogu da im donesu

Zašto se ljudi i danas, u 21. veku, plaše urokljivih očiju i na koji način se štite od njih?

  • 10
Baba, beba koja place, urokljive oči Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Srbi su poznati kao vrlo sujveran narod pa se u moru narodnih verovanja nalaze i urokljive oči tj. uverenje da neko svojim pogledom može da probije našu nevidljivu zaštitnu opnu koja kao druga koža prima na sebe sve energetske uticaje od spolja.

Iako mladi danas ne znaju tačnu definiciju ovog uroka, mnogi kažu da ne veruju u ovo staro verovanje, koje možda i ima veze sa psihologijom i pedijatrijom.

Ovakvi uticaj nisu opasni po odraslu, zdravu osobu, ali su zato tek rođena deca vrlo osetljiva na urokljive oči, te naš narod, posebno novorođenčad, nastoji da sačuva od uroka.

Često se čuje da bebu ne treba nikom pokazivati ​​osim bliskoj rodbini dok ne napuni tri meseca – zbog uroka. Moguće je da u toj narodnoj mudrosti ima dubokog smisla.

Pedofil, pedofilija, silovanje, nasilje u porodici, zlostavljanje, maltretiranje, pla; Foto: Pixabay

Primećeno je da ima osoba sa naročitim, prodornim i čudnovatim pogledom koji dejstvuje vrlo neprijatno i teško se podnosi. Takve oči češće se sreću kod žena, i to mahom starijih. Čovek se pod takvim pogledom oseća neprijatno i zbunjeno, kao i ometen u svom slobodnom delanju. U srednjem veku takve žene bile su proglašavane vešticama i javno spaljivane na lomačama.

Savremeni bioenergetičari smatraju da su bebe u prvim mesecima života naročito osetljive na tuđu energiju i nemaju dovoljno jaku zaštitnu auru.

Istraživanja su pokazala da je biopolje bebe u tom dobu sedam puta slabije nego kod odrasle osobe. Bebe mogu da se razbole čak i ako su neko vreme bile u prisustvu bolesne, ali ne i zarazne u običnom smislu, osobe.

Zato se preporučuje da se beba bar do godinu dana starosti ne izlaže nepotrebno pogledima stranaca, posebno kad spava, jer je tada njena zaštita oslabljena.

beba,  dete, plač, vrisak, strah, plače, vrišti, grčevi, suze

Na Istoku se smatralo da čak i majčin pogled može biti štetan za dete ukoliko je prepun negativnih emocija i bebi treba da prilazi samo u smirenom stanju.

Ovo shvatanje danas potvrđuje i moderna psihologija i pedijatrija.

Izraz zlo oko poznato je i u islamskom svetu gde postoji čak i izreka da je zlo oko uzrok smrti polovine čovečanstva.

Zlo oko je smatrano odgovornim i za mušku impotenciju i žensku neplodnost, kao što postoji i verovanje da ono može upropastiti nečiju žetvu, na osnovu čega je nastao čitav niz ratarskih običaja u cilju zaštite od uroka, gde urokljive oči zauzimaju počasno mesto.

Prema tome, pažljivo s očima, kako svojim, tako i tuđim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    26. avgust 2019 | 11:56

    Верујте!Ја сам се сама у то уверила.Што ви кажете "урокљиво око",то су јако негативне и лоше особе

  • DARKO 100%

    26. avgust 2019 | 10:55

    Mene kad moja komsinica pogleda ,meni se uvek d***

  • Mama

    26. avgust 2019 | 13:46

    Ko je pod Bozjom zastitom ne moze mu se nista nauditi. Sve se vraca na onoga ko cini zlo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA