Neverovatna pravila koja moraju da se poštuju ako se nađete za istim stolom sa kraljevskom porodicom

Osnovna pravila prihvatljivog ponašanja savoir vivre, iako su namenjena kraljevskoj porodici, trebalo bi da važe za sve.

  • 2
Kraljevska vecera, british royal dinner Foto: Profimedia/

Evo nekih od najuobičajenih pravila bontona koja važe ukoliko se nađete za istim stolom sa kraljicom Elizabetom II i članovima njene porodice.

Ako, na primer, Hari želi da ide u toalet ili Kejt želi da napuderiše nos treba da kažu "Oprostite me/Izvinite me", te onda da odstupe od stola.

Iako je ovo pravilo uobičajeno ne samo za kraljevsku porodicu, ovo ide korak dalje. Naime, ni u kom slučaju član kraljevske porodice ne sme reći gde ide i koji je razlog zašto ustaje od stola, posebno ako ide u toalet.

Vimbldon, Kejt Midlton Foto: AP/Tanjug

Sledeće pravilo nalaže da ako nož i viljušku postave u obliku slova X, znači da su završili sa obrokom, što je znak za konobara da pokupi tanjir i escajg.

Ako su pak, završili sa jelom onda treba da ostave ostave viljušku i nož jednu do drugog, iskošeno na desnu stranu.

Međutim, postoji još nekoliko pravila koje valja znati ako se ikada nađete za stolom sa kraljevskom porodicom.

Nikada nemojte sesti za sto pre nego što to uradi kraljica Elizabeta II. Bontonom se smatra da prvo kraljica mora sesti i započeti obrok, pa tek onda svi ostali.

Kraljica Elizabeta II Foto: Guliver/Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images

Takođe, možete jesti samo dok ona jede - kada ona počne, dozvoljeno je i ostalima, pa valja požuriti jer čim kraljica proceni da joj je dosta, staje obrok za sve.

Naravno, ova pravila nisu toliko striktna, niti će se kraljica naljutiti ukoliko ih neko ne poštuje. Kako je ranije za "Gardijan" ispričao bivši batler kraljice Pol Burel jedan princ to nije uradio i bilo ga je jako sramota.

- Bili smo na jahti u južnom Pacifiku gde je kraljica organizovala večeru za lokalnog princa. Poslužen je dezert, a princ je zaboravio da isprati šta radi kraljica, pa je navalio na hranu. Stajao sam iza kraljice koja ga je gledala začuđeno. Tek kada je primakao čašu vode usnama, pogledao je u kraljicu i shvatio da je napravio ozbiljnu grešku. Nije želela da mu bude neprijatno, pa je i ona podigla čašu i nazdravila, te ublažila situaciju sa stilom - rekao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vile sampion izraziti favorit

    12. septembar 2019 | 13:47

    Zabole me!

  • DDF

    12. septembar 2019 | 15:10

    Svako od nas,smatra sebe"kraljem"i svako ima svoja"pravila"🤭🤭🤭

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA