• 6

Šta se dešava s hlebom kada ga držite u frižideru? Odgovor će vas iznenaditi!

Čak i kada mu je već prošao rok trajanja, kada ga izvadite iz friza on je i dalje jestiv. Ali, da li treba da ga jedete?

  • 6

Ako živite sami ili ako vaši ukućani i nisu ljubitelji hleba, vrlo verovatno ga držite u frižideru kako biste mu produžili svežinu...Čak i kada mu je već prošao rok trajanja, kada ga izvadite iz friza on je i dalje jestiv... Ali, da li bi trebalo da ga jedete?

Mišljenja na ovu temu su podeljena. Osobe koje praktikuju da ga na ovaj način čuvaju, smatraju da ne postoji nijedan valjan razlog zbog kojeg to ne bi trebalo da to čine, dok ima onih koji su ubeđeni da frižider ubija sva hranljiva svojstva hleba.

Šta kaže nauka?

Nauka je apsolutno protiv čuvanja hleba u frižideru, a evo i zašto. Kada vašu meku, penastu namirnicu obmotate plastikom i stavite u friz, dolazi do komplikovanog procesa "retrogradnosti i rekristalizacije skroba".

hleb

Foto: Pixabay.com

Šta to zapravo znači? Prilikom pečenja hleba, skrob koji je osnovni sastojak ove namirnice se "prerasporedi", odnosno promeni izvorni oblik. Tokom "životnog veka" hleba (a koji počinje od trenutka kada se ova namirnica ohladi nakon pečenja), "preraspoređeni" skrob se ponovo se vraća u svoje originalno, odnosno kristalno stanje.

Samim tim, hleb koji stoji u frižideru postaje tvrd (što vi ne primećujete jer je ohlađen), a njegova nutritivna vrednost narušena.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    Zamrznuto i frisko nema isti kvalitet ni hranljivu vrednost. Alooo.....

  • Kkkk

    Ja kada odem da radim 3 meseca, nakupujem hljeba za 10 15 dana i stoji u zamrzivacu gore u kesama onim suskavim sto dodje hljeb u njima.. I odledi se posle bude kao tek ispecen a dal je hranljiv to ne znam. Tako radim i ja i svi ovi ljudi

  • Meki

    Ja držim po nedelju dana hleb u frižideru i dobar je.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima