≫ 

O čemu treba voditi računa prilikom iznajmljivanja građevinskih skela

Kada pomislimo na građevinske radove, jedna od prvih asocijacija su i građevinske skele

  • 0

Sastavni su i neophodni deo realizacije skoro svakog projekta izgradnje ili renoviranja objekata raznih vrsta i namena. Zato je veoma važno kome poveravamo deo posla u vezi sa njihovim iznajmljivanjem i montažom.

Uz reč skele obično ide prefiks građevinske. Međutim, one ne moraju nužno to i biti. Postoji više vrsta skela koje se pored građevinarstva koriste u mnogim granama industrije. Osim projekata koji su vezani za izgradnju i obnovu, skele se upotrebljavaju kao pomoćno sredstvo za pristup mestima na visini u okviru raznih vrsta objekata.

Kako je već rečeno, njihova upotreba veoma je široka. Građevinske skele koriste se i u filmskoj i muzičkoj industriji za postavljanje bina i prateće scenografije. Primenu su našle i u okviru raznih fabričkih postrojenja i pogona u obliku raznih vrsta radnih platformi.

Upotreba skela vezuje se za neki projekat i ona je u najvećem broju slučajeva privremenog karaktera. Zato se gradjevinske skele najčešće iznajmljuju. Posao izrade projekta, montaže i demontaže veoma je ozbiljan i zahtevan i neophodno je da ga poverite profesionalcima. O čemu treba voditi računa?

Pre svega, nakon što ste dobili ponude od nekoliko firmi koje se bave iznajmljivanjem skela, neophodno je da se uverite u njihovo iskustvo na tom polju i da zatražite listu referenci. Cena kao faktor u odlučivanju treba da dođe kasnije, tek kada se zadovolje svi preduslovi kvaliteta.

Raspitajte se unapred šta podrazumeva izrada projekta i na koji način se dobija sva neophodna dokumentacija. Kvalitetan projekat podrazumeva da se pomno vodi računa o svakom detalju, a bezbednost ljudi je uvek na prvom mestu.

Ako Vam ponuđač iznese nekoliko mogućih opcija i varijanti, trebalo bi tačno da znate šta s kojoj dobijate ili gubite. Nemojte žuriti prilikom izbora i uzmite u obzir i predvidite unapred sve potrebe kako bi se uspešno realizovao čitav projekat.

Svi moraju da poštuju propise, ali kada je ova vrsta posla u pitanju, neophodno je da ih se striktno pridržavamo jer u suprotnom se mogu direktno ugroziti i zdravlje i životi ljudi. Ukoliko primetite da firma kojoj želite da poverite posao projektovanja, postavljanja i demontaže građevinskih skela na bilo koji način i iz bilo kog razloga zaobilazi sigurnosna pravila, bolje da odmah odustanete od saradnje. Delatnost je takva da se greške ne tolerišu i ako radeći neki drugi posao malo zaobiđete neku proceduru to ovde svako ne smete jer može biti pogubno. Zato, otvorite četvore oči i budite pažljivi sa kim ćete uspostaviti saradnju. Na svu sreću, na našem tržištu postoji nekoliko renomiranih kompanija koje svoj posao obavljaju maksimalno profesionalno. Najlakše ćete do njih doći preko sajta Portal Srbija gde su prezentacije firmi koje se bave prodajom i iznajmljivanjem građevinskih skela kao i svi relevantni kontakt podaci.

Goran Vesic, gradilište Foto: Telegraf

Moderne skele su uglavnom izrađene od metala i mogu biti različitih dimenzija. U nekim delovima sveta kao što su na primer azijske zemlje, upotrebljavaju se i skele od bambusa, čak i na modernim građevinama. Međutim, kod nas je standard upotreba metalnih skela montažno demontažinog tipa. Pored tzv. ramovskih skela, postoje i višesmerne koje se postavljaju na objekte nepravilnog oblika, kakvi se u današnjoj arhitekturi sve češće sreću. Pogodne su i za postavljanje oko kružnih rezervoara kada se odvija remont ili slično. U velikim gradovima se dosta gradi, tako da skele viđamo često. Pored izgradnje veoma često se iznajmljuju za potrebe restauracija fasada. Građevinske skele su modularnog tipa, što znači da su lako uklopive i sastavljene iz više delova kako bi se na kraju dobile dovoljne dimenzije koje prate objekat. Površina gazišta može biti različita s ciljem da se zadovolje potrebe različitih vrsta radova. Vertikalna komunikacija među spratovima omogućena je merdevinama.

Pored skela, postoji i potražnja i interesovanje za radnim platformama. U nekim situacijama neophodno je da se skele mogu premestiti s jednom mesta na drugo, zato postoje pokretne – mobilne skele, raznih dimenzija i visina. Ponuda je široka i svako može naći tačno ono što mu treba i što će se savršeno uklopiti u zahteve projekta.

Izazovi nastupaju kada je izgradnja manjih objekata u pitanju, kao što su kuće ili manje zgrade. Kako bi se uštedelo nekad se pribegava nekim improvizovanim varijantama ili iznajmljivanju skela lošijeg kvaliteta izrade i montaže. Sve može da prođe dobro, ali ako nešto pođe po zlu, može biti prekasno. Zato, kao što smo već napomenuli, ovaj deo projekta shvatite najozbiljnije jer propisi, standardi i pravila bezbednosti ne služe samo da stoje na nekim papirima, već da se poštuju do poslednjeg slova.

Angažovanjem profesionalaca – firmi koje projekat od početka do kraja izvode savesno i iskusno, i Vi ćete biti spokojni i mirno spavati. Nadzor izvođenja radova poverite stručnoj i odgovornoj osobi, a celokupan projekat realizovan uspešno na zadovoljstvo Vas i Vaših klijenata.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA