• 0

Ako imate astmu, ovih 7 stvari obavezno morate da uradite u svom domu

Stvaranje zdravog okruženja u našem domu je mnogo važnije nego što mislite

  • 0

Jedan od najvažnijih faktora koji izazivaju asmatični napad jeste prisustvo alergena, a koji su češći tokom promene godišnjeg doba. Dok su mnogi od nas svesni alergena i zagađivača u vazduhu izvan naša četiri zida, istraživanja pokazuju da danas provodimo čak do 90% vremena u zatvorenom.

Budući da je tako, stvaranje zdravog okruženja u našem domu je mnogo važnije nego što mislite.

Evo najboljih saveta kako da se zaštitite od astme i u svom domu stvorite okruženje koje je prilagođeno ovoj neprijatnoj bolesti.

1. Često usisavajte

Mnogi alergeni i zagađivači koji izazvaju simptome astme se nalaze u vazduhu i vrlo lako mogu ne samo završiti na podu vašeg doma, već se nastaniti u tepisim, ćilimima i zavesama. Redovnim usisavanjem, a preporuka je svakodnevno, uklonićete ove čestice koje izazivaju astmu.

Astma, devojka, gušenje, pumpica

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

2. Birajte ekološka sredstva za čišćenje

Izbeljivači i druge hemikalije, poput monoetanolamina, dietanolamina i trietanolamina, koji se obično nalaze u sredstvima za čišćenje pločica i deterdžentima za veš, sadrže astmegene, kao i amonijak koji se nalazi u proizvodima za čišćenje prozora i ogledala. Bolja alternativa za vas, a i životnu sredinu, jeste mešavina belog sirćeta sa vodom. Provereno čisti, a ne izaziva alergije.

3. Važni su materijali

Kao i kod tepiha, alergeni se lako mogu taložiti u tekstilu, zato budite pažljivi pri odabiru materijala. Treba izbegavati plišane prostirke, jer se na njim alako stvara prašin aukoliko se ne čiste redovno. Kupovina hipoalergijskih (ili nealergijskih) materijala za posteljinu, poput navlaka za dušeke, prekrivače i jastuke, sprečiće taloženje grinja. Najbolji izbor su organski pamuk i svila.

4. Zagađivači u vazduhu

Uobičajeni proizvodi za domaćinstvo poput sredstava za čišćenje, sprejeva za kosu, parfema, osveživača vazduha, ispuštaju mirise koji mogu biti štetni po osobe koje pate od astme. Tako da je najbolje da ih zbegavate ako možete.

Izložba kućnih ljubimaca u Bukureštu

Foto: Tanjug/AP

5. Redovna nega ljubimaca

Koliko god volimo naše dlakave prijatelje, perut kućnih ljubimaca značajno doprinosi alergiji, pa da biste sprečili da se napadi pojave, najbolje je držati svoje dlakave prijatelje napolju, kad god je to moguće, i redovno ih prati i četkati kako biste smanjili raznošenje dlaka po kući.

6. Biljke pomažu

To može izgledati kao neobičan predlog, ali sobne biljke mogu značajno poboljšati kvalitet kiseonika u vašem domu, što zauzvrat smanjuje broj izazivača astme. Ako imate samo jednu biljku u dnevnoj sobi, odnosno u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena, ona će delovati kao sunđer i apsorbovaće razne toksine, hemikalije i zagađivače i zameniti ih svežim kiseonikom.

7. Očistite vazduh

Čišćenje vazduha u vašem domu od štetnih zagađivača uz pomoć prečišćivača vazduha jeste jedan od najefikasnijih načina za taloženje štetnih alergena. Zato je mnogo bolje da redovno provetravate i pridržavate se gorenavedenih saveta.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima