≫ 

Kako da vam se kupovina klima-uređaja isplati

Prilikom kupovine klima-uređaja, najčešće se odlučujemo za one modele koji će manje uticati na naš budžet

  • 23
Daikin klima uređaj, PR Foto: Promo/Daikin

Jer, zašto bismo davali puno novca za uređaj koji koristimo svega nekoliko meseci tokom leta? To pravilo možda i jeste važilo nekada, ali sa razvojem tehnologije danas imamo na raspolaganju klima-uređaje koje možemo da koristimo tokom cele godine i tako isplatimo investiciju.

Grejanje klima-uređajem

Pored primarne funkcije hlađenja, sve veći broj ljudi se odlučuje i za grejanje klima-uređajem. Kako klime ne koriste grejače koji se mogu naći u grejalicama i TA pećima, ovo rešenje se nameće kao znatno efikasnije. Ako pogledamo iskoristivost uređaja, za 1kW uložene električne energije dobijamo oko 3kW energije što je sigurno prednost u odnosu na ostala grejna tela.

Daikin klima uređaj, PR Foto: Promo/Daikin

Jeftiniji modeli bez invertera mogu da greju samo dok je spoljna temperatura u plusu. Sa druge strane, postoje klima-uređaji koji koriste tehnologiju invertera zahvaljujući kojoj mogu da rade i na temperaturama do minus 15 stepeni. Inverter je komponenta koja prilagođava brzinu rada motora temperaturi u prostoriji. Kada vam je potrebna niža temperatura, kompresor će raditi većom brzinom, a kada je potrebna viša, inverter će smanjiti brzinu. Drugim rečima, električna energija koju će klima-uređaj potrošiti će biti prilagođena vašim stvarnim potrebama. Unapređena efikasnost inverterskih klima-uređaja, ne samo da znači smanjenu potrošnju energije (za čak 30%) i manje račune za struju, već su takvi modeli i ekološki prihvatljiviji.

Čist vazduh bez alergena

Još jedna veoma bitna primena klima-uređaja jeste i prečišćavanje vazduha. Kako tokom godina imamo periode u kojima je koncentracija alergena u vazduhu povećana, kao logičan izbor nameću se uređaji koji imaju opciju eliminacije ne samo alergena, već i bakterija i virusa.

Pomoć pri odabiru

Iako se na internetu mogu pronaći razni kalkulatori kapaciteta, postoje brojni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira klima-uređaja. Pogrešan odabir modela i jačine mogu prouzrokovati dodatne troškove. Samo uz stručne konsultacije možete biti sigurni da ste odabrali adekvatan uređaj i ujedno najefikasnije rešenje za svoj novac.

Japanski proizvođač DAIKIN u svom asortimanu nudi isključivo uređaje sa inverterom među kojima veliki broj modela koristi i tehnologiju Flash Streamer za prečišćavanje vazduha. Sa tradicijom dugom preko 90 godina kao jedina kompanija na svetu koja je specijalizovana za proizvodnju klima-uređaja možete biti sigurni da kad birate Daikin birate kvalitet.

Više na: www.daikin.rs

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    26. oktobar 2019 | 15:38

    Lično imam u kući više inverter klima i više ta peći. Dakle iz iskustva ta je nešto jeftinija varijanta, ali ako imate puno kvadrata, sigurno ćete preći granicu potrošnje od 1600kwh kad kreće crvena zona, pa je onda ipak bolje inverter jer daleko manje troši. Svakako pri jako niskim temperaturama efikasnost klima se smanjuje te valja imati rezervnu varijantu, kao ja, pa kad je minus ipak koristim ta. I da napomenem da pri ovim temperaturama oko 10 stepeni da je inverter jeftiniji nego drva. A takođe i leti štedi U odnosu na klasične klime i što je najbitnije drži ujednačenu temperaturu i daleko je prijatnije nego obična klima. Ona dozira snagu pa je nisam letos gasio u sobi gde spavaju bebe od nekoliko meseci. Prikačio sam i onaj mali merač potrošnje, koja varira od 200w do 800w na hlađenju. Na grejanju je nešto malo više. Pozdrav

  • DRagutin

    27. oktobar 2019 | 01:57

    Klima uređaj je nešto najbolje što je izmišljeno u modernom dobu! Grejem zimi 40 m2 i dobijam struju 4000 din... U klimu sam ubacio po preporuci majstora mali grejač od 40 wati (0.04kw) i zimi greje kao ćaknuta! U proseku dnevno potroši 15-17kw struje zavisi koliko je hladno napolju... Za kupanje koristim protočni plinski bojler... Tako da eto tako se to radi... !

  • Majstor

    26. oktobar 2019 | 17:10

    Pustite te zatucane ljude koji nemaju grama mozga ovo je 21 vek i normalno je da od 1 kw moze dobiti 5kw enerije ko neveruje nek malo procita na netu, TA pec vuce preko 5kw pa sad vidi de je tu matematika vasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA