• 0

Neverovatna mesta na kojima se krije buđ: 4 lokacije u stanu na koje nikada ne biste ni pomislili

Buđ nije nimalo naivna

  • 0

Ako nađete komad plesni veći od A4 papira, velika je verovatnoća da se buđ krije i u drugim delovima vašeg doma - obično vlažnim, slabo osvetljenim, ispod kreveta, sudopere, iza frižidera i na zadnjoj strani ormara.

Međutim, pored neprijatnog mirisa, toksini iz buđi mogu prouzrokovati razne zdravstvene probleme - od kijanja do kašljanja, osipa, mučnine i bolova u zglobovima.

Pa, kako da proverite gde postoji plesan? Pogledajte baš na navedenim mestima.

Iza frižidera

Koncenzacija je uvek prisutna u toplom, tamnom prostoru iza frižidera, stvarjaući savršeno okruženje za plesan. Ostavite nekoliko cm između zadnje strane frižidera i zida tako da vazduh može da cirkuliše i redovno ga čistite sapunom i toplom vodom.

Ispod kreveta

Kreveti koji su blizu poda osnovno su mesto za razvoj plesni, što znači da se jaz između dušeka i tepiha mora redovno čistiti i brisati. Prečistite pod antibakterijskom mešavinom razblaženog belog sirćeta, sode bikarbone, hidrogen peroksida i vode da biste ubili plesan i sprečili budući rast.

Iza plakara

Tokom toplih i vlažnih letnjih meseci izuzetno je česta pojava plesni na zadnjem delu plakara koja nastaje kada se topli, vlažni vazduh iz odeće susretne sa hladnim površinama poput plafona ili zidova. Vetrite ormare tako što ćete tokom dana ostavljati otvorena vrata kako biste omogućili da kroz njega teče svež vazduh.

Ispod sudopere

Taman i vlažan prostor ispod sudopere u kuhinji i kupatilu jedno je od glavnih područja izvora plesni iz domaćinstva. Donju stranu umivaonika održavajte čistom i svežom tako što ćete jednom mesečno napraviti mešavinu belog sirćeta i tople vode. Ostavite vrata otvorena da se prostor dobro osuši.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima