• 0

Ne bacajte kore od jabuka: Evo kako da od njih napravite prirodno sirće

Otpale jabuke, jezgro i oljuštenu koru ne morate bacati: napravite od njih jabukovo sirće, jednostavno je i super zdravo

  • 0

Ako išta uspeva dobro u našoj klimi, onda su to jabuke, kojih ove godine ima baš dosta. Čak i u manje rodnim godinama, gomile otpalih jabuka propadaju po gradskim parkovima, dvorištima i voćnjacima, a idealne su za pravljenje jabukovače i/ili sirćeta, piše Gardijan.

Jabukovo sirće je eliksir sa mnogo dokazanih zdravstvenih prednosti.

Njegova popularnost učinila ga je skupim, a zapravo ga je veoma jeftino napraviti. Nije potrebna određena količina sastojaka kako biste ga proizveli - možete koristiti cele jabuke isečene na komade ili samo kožu i jezgra neprskanih jabuka (sačuvajte ih u zamrzivaču dok ne prikupite dovoljno) – kada skupite bar 200g jabuka, možete da počnete.

Prirodno jabukovo sirće

Pravljenje sopstvenog sirćeta je vrlo korisno: jedan izlazak u prirodu i nekoliko minuta rada mogu proizvesti sirćeta dovoljno za godinu dana. Ako koristite kožu i jezgra jabuka, koristite organsko ili neprskano voće, kako biste izbegli fungicide i pesticide, koji mogu da se koncentrišu u sirćetu.

  • 200g ili više jabuka, neprskanih ili organskih
  • 400ml vode na 200g jabuka
  • 2 kašike šećera na 200 g jabuka
  • 15ml sirovog sirćeta na 500ml ukupne smeše

Na svakih 200g jabuka izmerite 400ml vode i dve kašike šećera i mešajte dok se ne otopi.

Sipajte voće u mericu (ako jabuke nisu pokrivene vodom, dodajte još tečnosti), a zatim izračunajte ukupnu količinu u mililitrima. Dodajte 15ml jabukovog sirćeta na 500 ml vase sirćetne mešavine, a zatim je sipajte u sterilisanu teglu.

Jabuke pritisnite tako da ostanu potopljene, teglu prekrijte čistom krpom i ostavite na direktnoj sunčevoj svetlosti tri nedelje, mešajući je svakog jutra prva četiri dana.

Nakon tri nedelje, iscedite smešu iz „majke“ (supstance sličnu želeu, koja će se formirati među jabukama) u sterilisane boce, a zatim zatvorite i ostavite da stoji još četiri nedelje pre upotrebe.

(V.N.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima