≫ 

Zaboravite na dosadne mrlje na tepihu: Otklonite ih za 5 minuta

Imate tepih? Sigurno muku mučite sa mrljama. Kako ne bi tepih odmah nosili na pranje, pokušajte ovih nekoliko trikova za otklanjanje dosadnih mrlja.

  • 0
tepih foto: pixabay.com

Kada u kući imate tepih, neminovna je pojava fleka. Koliko god se trudili da budete pažljivi, vaše dete, gost ili ljubimac možda neće biti toliko. Kada dođe do prljanja, nemojte pasti u očaj, pokušajte da se rešite mrlja sa stvarima koje već imate u kuhinji. Quick and dirty tips je izdvojio nekoliko stvari koje vam mogu biti prva pomoć u spasavanju vašeg omiljenog tepiha.

Otklonite mrlje pomoću soli

Ako prospete neku tečnost na tepih, preko fleke pospite so, i dok trepnete, ona će upiti tečnost sa tepiha. Kada so se osuši, samo je usisajte.  Postoje neke tečnosti za koje posipanje soli nije pravo rešenje, a to su - crveno vino, Koka kola, kafa i čaj.

Fleke od povraćanja

Ako imate decu, sigurno ste bar jednom čistili tragove povraćke sa tepiha. Soda bikarbona može učiniti ovaj posao manje groznim, ali samo ako je pospete odmah nakon povraćanja. Ona će upiti deo haosa i smanjiće jačinu neprijatnog mirisa.

Fleka od mastila

Napravite pastu od vinskog praška za pecivo i limunovog soka, pospite preko fleke i ostavite da stoji pet minuta. Očistite suvom krpom.

Fleke od crvenog vina

Da li postoji lak način za otklanjanje fleke crvenog vina sa tepiha? Pokušajte da namažete fleku sa malo kreme za brijanje, ostavite je da se osuši, zatim je obrišite. Krema za brijanje vam može pomoći i kod masnih fleka.

Fleke od kafe i čaja

Mrlje od kafe su iritantne, ali ih se možete rešiti. Preko njih prospite malu količinu piva i ostavite da odstoji. Pivo bi trebalo da potpuno otkloni fleku. Ukoliko nakon sušenja ostane neki deo fleke, sipajte pivo na krpu i trljajte kako biste je otklonili do kraja. Ovaj trik možete koristiti i na mrljama od čaja. Ako vam se ne dopada ideja da tepih perete pivom, pokušajte da ulupate žumance, sipajte ga na kafenu fleku, ostavite da odstoji pet minuta, pa je isperite toplom vodom.

Masne fleke

Ako imate decu, vaš tepih će sigurno imati po koju masnu mrlju. Najvažnija stvar je da mrlju ne dirate. Pospite veću količinu kukuruznog skroba na masnu fleku i nežno utrljavajte prstom. Ostavite da odstoji jedan dan, potrudite se da niko ne šeta po tom mestu. Sutra usisivačem, odnosno crevom od usisivača, bez onog krajnjeg dela za usisavanje, usisajte sav skrob. Fleka bi trebalo da nestane, ako ipak nije potpuno nestala , ponovite proces.

Mrlje koje naprave ljubimci

Vaš ljubimac se slučajno upiškio na tepih. Obrisali ste mrlju, ali se i dalje oseti miris urina. Pokušajte da to mesto prelijete soda vodom, jer ona u sebi sadrži minerale koji neutrališu miris. Nakon toga, ostavite da se to mesto potpuno osuši.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA