Jedan minut za čistiju kuću: Ovi trikovi u čišćenju promeniće vam život

Šta treba da uradite da biste manje vremena provodili u čišćenju kuće? Ništa komplikovano

  • 1
Prljava kuca, nered, ciscenje Foto: Shutterstock

Sigurno ste se mnogo puta pitali da li postoji brži način za čišćenje kuće, koji vam neće oduzeti ceo dan. Odgovor na vaša pitanja je potvrdan. Ako svakog dana budete odvojili pet do deset minuta da pripazite na kuću, danima kada je celu čistite imaćete znatno manje posla, piše NBC News.

Evo šta treba da radite kako bi vam kućni poslovi oduzimali manje vremena.

1) Odvojite prostoriju za skladište

Često se dešava da se stvari bacaju po fiokama i ormarima, jer se tu ne vide, ali se tako samo pravi nepotreban haos. Sve stvari koje vam neće biti potrebne odložite u skladište namenjeno njima, koje ćete organizovati kako vam odgovara. Ako se svi ukućani budu pridržavali toga da nepotrebne stvari posle korišćenja stavljaju u skladište, imaćete znatno manje posla oko raspremanja.

2) Rešite se papira

Sigurno u kući imate mnogo papira koje čuvate jer ne znate za šta će vam biti potrebni. Sve te papire možete skenirati i sačuvati u elektronskom obliku, pa ih odštampati kada vam budu potrebni. Tako ćete dobiti na prostoru i nećete morati da preturate po papirima, nego ćete pretragom na kompjuteru brže dolaziti do dokumenta koji vam treba.

3) Pakete otvarajte pored kante za otpatke

Svaki paket koji vam stigne otvorite pored kante za otpatke i odmah zgužvajte i bacite papir ili karton u koji je upakovan.

4) Držite korpe za veš u kupatilu i u spavaćim sobama

Većina ljudi ima samo jednu korpu za veš, najčešće u kupatilu. Ako biste kupili više korpi i držali ih u svojoj spavaćoj sobi i u dečijim sobama, stvari koje se obično gomilaju na jednoj stolici ili na podu odmah bi završavale u korpama i bilo bi vam mnogo lakše da ih sakupite kada dođu na red za pranje.

5) Obrišite mikrofiber krpom tuš kabinu i ogledalo u kupatilu

Posle svakog tuširanja, obrišite kabinu i ogledalo mirkofiber krpom kako biste sprečili stvaranje vlage i olakšali sebi posao kod detaljnog ribanja kupatila.

Domaćica, čišćenje kuće, Metla, higijenicarka, cistacica Foto-ilustracija: Profimedia

6) Napunite sudoperu toplom vodom

Prilikom pravljenja ručka, napunite sudoperu toplom vodom i u nju bacajte sve što isprljate u procesu kuvanja. Tako će sa posuđa spasti masnoća i mnogo lakše ćete ga oprati. Isto radite posle svakog obroka, kada se nakupi dosta sudova za pranje.

7) Koristite foliju u kuhinji gde god možete

Čišećenje kuhinje ne mora biti posao od nekoliko sati. Ako sve površine koje se često umažu i dosta teško peru budete prekrili folijom, sve što treba da uradite je da bacite foliju kada se isprlja. Obložite pleh prilikom pečenja kolača ili dno rerne kada pečete nešto što je masno i što može da vam isprlja celu rernu.

8) Odvojite nekoliko minuta za jednu prostoriju

Nekim prostorijama, kao što su kupatilo i kuhinja, potrebno je češće čišćenje nego drugim. Da biste sebi uštedeli vreme na dan koji inače odvajate za čišćenje, svake večeri počistite manju oblast sklonu prljanju u nekoj od prostorija. Što više očistite u toku nedelje, manje će vam ostati za dan namenjen čišćenju.

9) U automobilu držite korpu za otpatke

I automobil može da vam oduzme mnogo vremena kada odlučite da ga detaljno očistite. Ono što možete da uradite je da u njemu držite korpu za otpatke u koju ćete bacati sve nepotrebno i koju ćete redovno prazniti. Tako će se auto manje prljati, a brže ćete ga čistiti ako smeće nije razbacano svuda po njemu.

10) Neka vam čišćenje bude zabavno

Veoma je bitno da vam čišćenje bude što zanimljivije. Možete čistiti uz muziku i igrati kada krene vaša pesma ili pustiti seriju koja ne zahteva vašu punu pažnju, a koja vas razgaljuje. Na taj način imaćete osećaj da ste u isto vreme uživali i radili, pa će vam čišćenje biti manji bauk nego do sada.

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedna mama

    4. januar 2020 | 06:08

    Ako posvetite samo pola sata ciscenju kuce svakodnevno lako i brzo cete obaviti ciscenje i ziveti u raju. Ako se cisti svakih 8 dana, eee onda je problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA