• 2

Svaki mesec u godini ima svoj naziv: Ali, zašto se baš tako zovu?

Da li ste se ikada zapitali kako su meseci u godini dobili svoja imena? Evo nagoveštaja: uključeni su bogovi, kraljevi i brojevi

  • 2

Odmah da vam kažemo, za sve su uglavnom krivi stari Rimljani.

Januar

Januar nije uvek bio prvi mesec u godini. Za stare Rimljane, godina je počinjala u martu, a završavala se deset meseci kasnije – u decembru, navodi Wonderopolis.org, edukativni sajt Nacionalnog centra za porodično učenje.

Zapravo, januar i februar vekovima nisu imali svoja službena imena. Kada je kralj Pompilius obnovio rimski kalendar oko 690. godine pre Hrista, januar je nazvao po Janusu, rimskom bogu početaka. Izgledalo je kao zgodan naziv za prvi mesec nove godine i tako je ostalo do danas.

Februar

Stari Rimljani su kraj godine uvek slavili festivalom pod nazivom „Februa“. Kada je kralj Pompilius imenovao 12. mesec rimske godine, izabrao je februar. Međutim, papa Grgur je promenio kalendar 1582. godine, a februar je postao drugi mesec. Interesantan je podatak da su engleska i američke kolonije, sa svoje strane, nastavile da proslavljaju novu godinu u februaru do 1752. godine, navodi Readers Digest.

Mart

Da ste rođeni nešto pre 690. godine p.n.e, smatrali biste da je mart - ne januar - prvi mesec kalendarske godine. Tradicija je pozivala Rimljane da odbace svoje mačeve dok traje prekid rata tokom januara i februara (dva meseca između stare i nove godine), što je značilo da će se ratovi nastaviti 1. marta. Kao rezultat toga, mnogi stručnjaci veruju da su Rimljani imenovali mart po Marsu, rimskom bogu rata, piše „Oxford English Dictionary“ (OED).

meseci

Foto: Pixabay.com

April

Verovali ili ne, izvor imena aprila vekovima muči istoričare. Budući da je to bio drugi mesec u starom rimskom kalendaru, neki tvrde da njegov naziv dolazi od latinske reči za "drugi po redu". Drugi smatraju da je to ime povezano sa pojmom "aperire", što na latinskom znači "otvoriti se" – sugerišući na period kada nastaju i otvaraju se pupoljci biljaka u proleće. Ipak, drugi nagađaju da je april dobio ime po grčkoj boginji ljubavi i lepote, Afroditi. Pravo poreklo se zapravo još uvek nagađa.

Maj

Mesec maj je nazvan u čast grčke boginje po imenu Maia, čuvarke prirode i biljaka. Nikad niste čuli za nju? Maia je možda bila jedno od manje poznatih božanstava u grčkoj mitologiji, ali je bila veoma važna. Prema grčkoj mitologiji, Maia je bila ćerka Atlasa, titana koji je nosio svet na svojim ramenima, i majka Hermesa, glasnika bogova. Bila je poznata i kao boginja zemlje, pa nije ni čudo što ovaj prolećni mesec nosi njeno ime.

Jun

Jun započinje sezonu venčanja, a njegovo ime možda može da objasni zašto je to tako. Rimljani su jun nazvali po gospođi Juno, boginji ljubavi i braka. Poput svoje grčke koleginice Here, Juno je bila udata za glavnog rimskog boga Jupitera i smatrala se kraljicom bogova.

ruke, ljubavni par, ljubav

Pixabay.com

Jul

Kako je drevni rimski kalendar počinjao martom, mesec juli bi bio 5. mesec u godini. U skladu sa tim, logično je što se taj mesec zvao"Quintilis" što na latinskom znači "peti".  Ali 44. godine prije Hrista, Juli je preimenovan u čast Julija Cezara, čiji je rođendan bio tog meseca.

Avgust

Izvor imena za avgust je sličan onome iz jula. Avgust je prethodno bio poznat kao "Sextillia", latinski naziv za "šesti" - ali je kasnije nazvan po Augustu Cezaru kada je postao car Rima. Veliki naslednik i rođak Julija Cezara, prvo je nosio ime Oktavijan. Tek nakon što je preuzeo rimski presto uzeo je titulu Augustus, što na latinskom znači "posvećeni ili časni".

Septembar

U starom rimskom kalendaru ovaj mesec je bio sedmi po redu, pa je odatle i koren reči „septem“ što na latinskom znači „sedam“. Međutim, iako je kalendar doživeo izmene, a mesec je promenio svoj redosled i postao deveti po redu – naziv je ostao.

meseci

Foto: Pixabay.com

Oktobar

Oktobar je nastao opet iz korena latinske reči „octo“ što znači, pogađate, „osam“. U to doba stari Rimljani su ga smatrali osmim mesecom u godini i tako su ga nazvali. Iako je kalendar promenjen, kod oktobra, kao i kod septembra, staro ime je ostalo u upotrebi.

Novembar

Ovo je treći mesec koji se zaglavio sa starim imenom. Priča je vrlo jednostavna. Stari Rimljani su za naziv novembra iskoristili koren reči „novem“ što na latinskom znači „devet“.

Decembar

Nikakvo iznenađenje nas ovde ne dočekuje. Rimski obrazac sa numeričkim redosledom i ovde je stavio svoj pečat. Decembar je dobio ime od latinske reči "decem" što znači "deset".

(T.T.)

Komentari

  • RSK

    Imali smo mi svoje nazive....ali prihvatamo tudje

  • Nenad

    Bolje da ste objasnili slovenske nazive...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima