≫ 

Evo zašto stavljamo novčić u česnicu za Božić: Za sve je "kriv" Sveti Vasilije

Postoje dva moguća objašnjenja, a mi vam otkrivamo i jedno, i drugo

  • 1
Božić, para dukat u pogači pogača

Foto: Shutterstock

Danas se obeležava Božić, danas kada se rodio Isus Hrist. Uoči Hristovog rođenja palimo badnjak, a iako česnica može da se lomi na Badnje veče, mnogi to čine na Božićno jutro.

Stara tradicija nalaže da u česnicu ubacimo novčić, a onaj ko dobije komad česnice sa novčićem u njemu, može se smatrati pravim srećnikom u ovoj godini - kažu, sve će mu ići od ruke, a parice će se gomilati.

Međutim, postavlja se pitanje odakle potiče ovaj običaj?

Poreklo ovog običaja potiče još iz dana kada je Sveti Vasilije bio biskup u Kajseriji, a tadašnji guverner Kapadokije otišao da prikuplja porez.

Česnica

Foto: Profimedia

Stanovnici su skupili ono što je bilo dragoceno i dali za porez. Sveti Vasilije je tada ubedio kneza da ne uzima dragocenosti stanovnika, pa je nastao problem oko vraćanja poklona njihovim vlasnicima.

Svetac je apelovao na stanovnike da prave male torte, a u svaku od njih je stavljao jedan od poklona. Onda se dogodilo čudo! Svako od njih je dobio ono što je i dao. Od tada se uvek na dan svetih u pogače i specijalitete stavlja po jedan novčić.

Postoji još jedno objašnjenje koje je uvreženo na ovim prostorima.

Naime, nekada su ljudi koji su se bavili poljoprivredom u česnicu stavljali zrno kukuruza, pšenice ili pasulja. Ukoliko bi ova zrna pronašli u česnici to bi značilo da će godina biti rodna i puna blagostanja.

Srećan Božić!

 

Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    7. januar 2020 | 13:28

    Kako Vasilije bio biskup, zar to nije katolička titula?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA