• 24

Postoji samo jedna zemlja u svetu koja Božić ne slavi ni 25. decembra, ni 7. januara

U pitanju je Jermenija, koja Božić obeležava 6. januara

  • 24
Pravoslavni Božić u svetu

foto: pixabay.com

U većem broju svetskih zemalja Božić je odavno prošao, a Srbija je tek jedna od desetak zemalja koja ga obeležava 7. januara.

Od Rusije do Etiopije danas se slavi Božić po julijanskom kalendaru, koji nas i razlikuje od ostatka sveta.

Naime, dok većina zemalja slavi Božić po gregorijanskom kalendaru iz 1582. godine, mi smo i dalje na julijanskom koji je stvorio Julije Cezar 45 godine pre nove ere.

To znači da postoji trinaestodnevna rupa između dva kalendara, pa Božić nekim nacijama bivšeg SSSR-a i Istočne Evrope pada 7. januara.

Patrijarh srpski Irinej, Hram Svetog Save, ponoćna liturgija, paljenje badnjaka

Foto: ATA Images

Zanimljivo je da su mnoge pravoslavne zemlje poput Grčke, Kipra i Rumunije prihvatile revidirani julijanski kalendar 1923. godine po kojem Božić slave 25. decembra.

Oni koji su stali na julijanskom kalendaru su Srbija, Belorusija, Crna Gora, Kazahstan, Makedonija, Rusija, Eritreja, Gruzija, Etiopija i Moldavija, kao i pravoslavci u Ukrajini, Izraelu i Egiptu.

Rusija Božićna liturgija Badnje veče, Russia Orthodox Christmas

Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo je da postoji još jedan datum van 25. decembra i 7. januara kada se obeležava Božić.

Naime, u Jermenskoj apostolskoj crkvi Božić se slavi 6. januara zato što zemlje poput Jermenije i Libana nisu pripadale Rimskom carstvu što znači da na njih nije uticao ni julijanski ni gregorijanski kalendar.

Video: To nisu pravi Srbi! Pitali smo Beograđane znaju li da se u Srbiji 25. decembra slavio Božić (ANKETA)

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • RSK

    Svaki Srbin zna kad mu je Bozic! Kakvo menjanje???

  • Sara

    Koliko sam čula, Milutin Milanković ima neke veze sa novim kalendarom po kom katolici i jedan deo pravoslavaca slave Božić 25.decembra. Zanimljivo kako mi uvek pokušavamo da budemo drugačiji i razdvajamo se kao da verujemo u nekog drugog Boga. A još zanimljivije što sve drugo računamo kao i katolici, pa se prvi januar smatra praznikom i neradnim danom dok se 13.januar, kada je navodno naša Nova godina, ne smatra praznikom. To nam je u stvari samo još jedan povod da se prežderavamo i napijamo, koliko god mi to poricali. Lično, nemam ništa protiv da slavimo Božić kad i svi ostali. Snažno bih podržala da se to uvede.

  • Bilja

    Komunisti su izmislili deda mraza kako bi nadomestili odbacenu veru i obicaje ,pa sada na zalost nasa deca odrastaju uz deda mraza i Novu godinu ,a ne uz sv.Nikolu i Bozic.Srbi ko Srbi samo nek je inat pa i na sopstvenu stetu,u svemu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima