• 5

Koliko je zapravo dobro da čuvamo hleb u frižideru i da li će tako duže ostati svež?

Svi znamo da hleb ne može dugo da se održi svežim

  • 5

Postoje brojni saveti o tome kako da produžimo svežinu određenih namirnica, a jedna od njih je da hleb može duže da se održi svežim ukoliko ga čuvamo u frižider.

Nismo mogli da se ne zapitamo, da li je ispravno da hleb čuvamo u frižideru?

Hleb je sačinjen od proteina koji pružaju strukturu i teksturu hlebu, dok skrob daje punoću i volumen omiljenoj namirnici mnogih. Skrob koji se nalazi u hlebu deluje kao glavna komponenta za zadržavanje vode što istom daje mekoću. Upravo je skrob komponenta koja je kristalne prirode i ona se odmotava kada dođe do promene u temperaturi i tada dolazi do procesa koji se naziva želatinizacija.

Kada pečemo hleb skrob se želatinizira što znači da se njegove komponente nepovratno odmotavaju i formiraju mekanu strukturu hleba.

Pečeni hleb, brusketi

Foto: Shutterstock

No, kada hleb stavimo ispod sobne temperature onda dolazi do rekristalizacije skroba koji tada pokušava da se vrati u kristalnu strukturu, što predstavlja retrogradni proces.

Ovaj proces izbacuje vodu iz skroba i omogućava da bude dostupna za hemijsku i mikrobnu aktivnost. Upravo to će učiniti da hleb bude tvrđi i ustajaliji. Jednostavnije rečeno, frižider će učiniti da se ovakav proces dogodi.

Ipak, važno je da znate da ne postoji nikakva opasnost od čuvanja hleba u frižideru, pa gde god da ste navikli da ga čuvate, slobodno tako i nastavite.

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    treba jesti hleb bez kvasca.najbolji je hrono hleb 300 gr speltinog brasna 150 gr razenog brasna 50 gr ovsenog brasna 50 gr heljdinog brasna 50 gr jecmenog brasna.

  • Cxcc

    Zapravo hleb ne treba jesti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima