≫ 

Koliko je zapravo dobro da čuvamo hleb u frižideru i da li će tako duže ostati svež?

Svi znamo da hleb ne može dugo da se održi svežim

  • 5

Postoje brojni saveti o tome kako da produžimo svežinu određenih namirnica, a jedna od njih je da hleb može duže da se održi svežim ukoliko ga čuvamo u frižider.

Nismo mogli da se ne zapitamo, da li je ispravno da hleb čuvamo u frižideru?

Hleb je sačinjen od proteina koji pružaju strukturu i teksturu hlebu, dok skrob daje punoću i volumen omiljenoj namirnici mnogih. Skrob koji se nalazi u hlebu deluje kao glavna komponenta za zadržavanje vode što istom daje mekoću. Upravo je skrob komponenta koja je kristalne prirode i ona se odmotava kada dođe do promene u temperaturi i tada dolazi do procesa koji se naziva želatinizacija.

Kada pečemo hleb skrob se želatinizira što znači da se njegove komponente nepovratno odmotavaju i formiraju mekanu strukturu hleba.

Pečeni hleb, brusketi Foto: Shutterstock

No, kada hleb stavimo ispod sobne temperature onda dolazi do rekristalizacije skroba koji tada pokušava da se vrati u kristalnu strukturu, što predstavlja retrogradni proces.

Ovaj proces izbacuje vodu iz skroba i omogućava da bude dostupna za hemijsku i mikrobnu aktivnost. Upravo to će učiniti da hleb bude tvrđi i ustajaliji. Jednostavnije rečeno, frižider će učiniti da se ovakav proces dogodi.

Ipak, važno je da znate da ne postoji nikakva opasnost od čuvanja hleba u frižideru, pa gde god da ste navikli da ga čuvate, slobodno tako i nastavite.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    12. januar 2020 | 18:25

    treba jesti hleb bez kvasca.najbolji je hrono hleb 300 gr speltinog brasna 150 gr razenog brasna 50 gr ovsenog brasna 50 gr heljdinog brasna 50 gr jecmenog brasna.

  • Cxcc

    12. januar 2020 | 17:03

    Zapravo hleb ne treba jesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA