Ne volite da čistite? Evo kako da postanete bolji u kućnim poslovima, a da ne izgubite sve živce

Uz ove savete trošićete znatno manje vremena na sređivanje kuće i imaćete više prostora za stvari koje volite da radite

  • 1

Koliko trikova i saveta za čišćenje kuće ste primenili do sada? Koliko dugo ste ih se pridržavali? Ukoliko ne volite da čistite, malo je stvari koje vam mogu pomoći da postanete redovni i temeljni u kućnim poslovima. Ipak, treba da imate na umu da je čišćenje neizbežno i da bi baš zbog toga valjalo da nađete najbolji način da tu obavezu skinete s dnevnog reda.

Sigurno vam se često dešavalo da ceo vikend provedete u raspremanju kuće, ali uz sledeće savete Rejčel Hofman, autorke knjige „Cleaning Sucks, An Unf*ck Your Habitat Guided Journal for Less Mess, Less Stress, and a Home You Don’t Hate“, možete srediti svoj dom a da se pri tome ne odreknete svog slobodnog vremena.

1) Shvatite šta želite i šta morate da uradite da biste to ostvarili

Prvo što morate da shvatite jeste da vi zaslužujete da uživate u prostoru u kom živite, čak i ako to nije dom iz vaših snova, a ako je on neuredan, to svakako neće biti moguće.

Mnogi ljudi dovedu sebe u situaciju da moraju da obave generalno čišćenje kad odluče da se konačno upuste u avanturu sređivanja kuće, pa je sasvim logično da ovako veliku obavezu odlažu dok god mogu. Zbog toga je bolje raditi jednu po jednu stvar kad god imamo malo vremena da se pozabavimo njom.

Razmišljajte o tome kako se osećate u svojoj kući i o tome kako biste voleli da se osećate u njoj, pa napravite strategiju koje ćete se pridržavati. Ustanovite šta najmanje volite da čistite, pa podesite tajmer od 20 minuta i posvetite se čišćenju toga, ali bez oklevanja – dajte sve od sebe da što više uradite u tom periodu. Videćete koliko bolje ćete se osećati kad samo tu jednu stvar u kući dovedete u red.

2) Podmitite sebe

Nagradite sebe svaki put kad obavite neko čišćenje u kući. Tako ćete postaći da, zbog onoga što vas čeka posle obavljenog posla, budete još posvećeniji prilikom čišćenja. Ako već radite nešto u čemu ne uživate, bar ćete imati na umu da ćete posle svega moći da se prepustite nečemu što volite.

3) Odmorite se, ali ne odustajte

Slobodno napravite pauzu ako ste se umorili i za to vreme radite nešto što vas opušta, ali nikako ne odustajte od započetog posla. Dane kada ste depresivni ili tužni treba da iskoristite da očistite bar jedan deo kuće, jer će vam fizički rad skrenuti misli sa onoga što vas tišti. To bi trebalo da radite svakog dana, ali će posebno biti od koristi kada vam je um usmeren ka tmurnim mislima. Nakon obavljenog posla sve će delovati manje strašno, jer ćete shvatiti da ste uradili nešto korisno.

4) Ustanovite sistem koji vam odgovara

Pridržavajte se sistema 20:10 – čistite 20 minuta, pa se odmarajte 10 ili nađite svoju savršenu proporciju. Količina vremena nije važna koliko i rezultat. Bitno je da znate da možete da napravite pauzu i da treba da je napravite, jer nije dobro da ceo dan provedete u čišćenju. Odmorite se i za to vreme se posvetite nečemu što volite.

Hofmanova posebno podvlači važnost nameštanja kreveta nakon ustajanja, jer nenamešten krevet privlači još više haosa, dok sređeni doprinosi stvaranju navika koje će uticati na urednost ostatka kuće.

Drugi relativno bezbolni trikovi podrazumevaju da uradite jednu malu stvar svaki put kad uđete u neku prostoriju. Očistite lavabo prilikom posete toaletu, očistite radnu površinu u kuhinji kad uđete u nju, operite pet sudova, sklonite sa stola u dnevnoj sobi nepotrebne stvari. Za sve ovo vam je potrebno samo nekoliko minuta.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. februar 2020 | 22:24

    Najbolje je da ne izgubis zivce da platis posteno zenu neku da ti ocisti stan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA