• 7

Novi dokazi menjaju pogled na manje štetne duvanske alternative

Australija elektronske cigarete proglasila za proizvod smanjenog rizika. Kraljevski australijski koledž lekara opšte prakse čak podržao upotrebu vejping proizvoda kao legitimnu opciju pri odvikavanju od pušenja!

  • 7

Milioni pušača u Australiji ubuduće će koristiti elektronsku cigaretu u borbi protiv pušenja, a zdravstveni radnici biće oslonac na putu bez duvanskog dima, odlučeno je nakon što se Kraljevski australijski koledž lekara opšte prakse saglasio sa smernicama nacionalnog vodiča za odvikavanje od pušenja.

Pacijentima će, kako je definisano, pored podrške u vidu konsultacija, biti omogućeno da na lekarski recept podižu tečnost sa nikotinom za punjenje elektronskih cigareta na maksimalni period od tri meseca.

Odluka je usledila nakon detaljne analize naučne dokumentacije kojom je potvrđeno da su vejping proizvodi efikasni kod odvikavanja od pušenja i da je njihova upotreba manje štetna – objavljeno je na sajtu Australijske asocijacije za smanjenje štete od duvana.

Da je reč o drastičnom zaokretu u dosadašnjoj restriktivnoj politici prema pušenju, potvrđuje činjenica da je Australija jedan od najvećih protivnika duvana – cene ovih proizvoda su među najvišima u svetu, pušenje je dozvoljeno praktično samo u kući, a nikotin se ne može nabaviti bez lekarskog recepta.

IQOS

Foto: Shutterstock

Uređaji nove generacije prolaze detaljne analize

Osim u Australiji, analiziranjem uticaja bezdimnih alternativa bave se i američke vlasti, pa je Agencija za hranu i lekove (FDA) prošlog aprila nakon detaljnih provera autorizovala IQOS, uređaj koji zagreva a ne sagoreva duvan koji proizvodi duvanski gigant Filip Moris. Kako je IQOS do danas jedini uređaj u SAD koji ima saglasnost FDA za prodaju u Americi, tamošnje vlasti naložile su i ostalim proizvođačima cigareta i vejping proizvoda da do maja 2020. podnesu zahtev za autorizaciju, zajedno sa specifikacijom uređaja i naučnim dokazima. Slične analize rađene su na IQOS-u i u Rusiji – naučni institut za duvan i duvanske proizvode po nalogu ruskih vlasti analizirao je aerosol, sa ciljem da se potvrde ili opovrgnu tvrdnje proizvođača da se radi o proizvodu koji emituje do 95 odsto manje štetnih materija od cigarete. U studiji je poređen nivo toksičnosti aerosola nastalog zagrevanjem duvanskih patrona, sa duvanskim dimom kontrolnih cigareta pet najprodavanijih brendova cigareta u Rusiji. Rezultati su pokazali da je sadržaj osam od devet štetnih komponenti koje nastaju korišćenjem IQOS drastično niži u poređenju sa svim tradicionalnim cigaretama koje su bile uključene u istraživanja. Jedina supstanca čiji nivo nije smanjen zagrevanjem duvana umesto njegovim paljenjem je nikotin, za koji je i ranije ukazano da ne predstavlja primarni uzrok bolesti povezanih sa pušenjem.

Restriktivne mere ne rešavaju problem pušenja

Iskustvo je pokazalo da restriktivne mere zabrane i stroge kontrole pušenja nisu donele očekivane rezultate da će se broj pušača drastično smanjiti. Zato su razvijene zemlje sveta počele da se otvaraju prema dijalogu i drugim opcijama, ali i regulisanju tržišta elektronskih cigareta i uređaja koji zagrevaju duvan. Do sada su u Rusiji, Australiji, Americi, Velikoj Britaniji i Nemačkoj rađena detaljna ispitivanja ovih alternativa, koja su dovela do promene razmišljanja i otvoreniji stav prema njihovoj upotrebi.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    Propaganda protiv el. cigareta...Drzavi opada zarada...

  • Ja sam psiho👻

    I marihuanu da legalizuju.Kao lek -naravno.😂

  • Suzana Bojanic

    Dobro resenje.kad bi i kod nas izglasali takav zakon da se prepise kao lek taj sastojak za elektronske cigarete.sigurno ce drzavu mnogo manje da kosta nego lecenje komplikacija izazvane dugogodisnjim pusenjem.kao sto je slab dokot u perifernim krvnim sudovima,asma,pusacki bronhitis,rak usta,usne,rak pluca,edem pluca kardiovaskularne bolesti...da ne nabrajam vise.bolje da se spreci i spasimo sigurne smrti mnoge ljude i nase mlade,nasu decu,naciju.mnogi bi resili da se spasu tog poroka kada bi drzava pomogla.a o kucnom budzetu da ne pricam.Ljudi bi bar imali sta da jedu...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima