Tiganj koji je bio san svake domaćice, zapravo je vrlo opasan po zdravlje ljudi

Da li su teflonski tiganji štetni po ljude?

  • 7
Teflonski tiganj Foto: Shutterstock

Najnoviji film "Mutne vode" govori o velikom zataškivanom korporativnom skandalu fabrike Du Pont, koja je izumela i proizvodi teflon.

Navodno je godinama u vodu ispuštala opasne hemikalije pa je hiljade ljudi u Americi obolelo od raka, bolesti štitne žlezde, a deca su se rađala sa deformitetima.

Film je ponovo pokrenuo priču o štetnosti korišćenja tiganja od teflona, prenosi magazin.hr.

Teflonski tiganji pojavili su se 60-ih godina i bili su ostvarenje sna svake domaćice jer se više ništa nije lepilo.

Ipak, otkriveno je da teflon i nije baš tako zdrav kao što se mislilo jer sa njega materije mogu da se sastružu i da završe u hrani.

Ako je teflon malo oštećen, mislimo na mikro oštećenja koja ne vidite golim okom, najbolje je da ga izbacite iz upotrebe, jer takav teflon može, pri visokim temperaturama, da razgrađuje hemikalije u kojima ima čak i bojnog otrova.

Jako je važno da dobro pregledate teflonski tiganj kako biste bili sigurni da su mu površine potpuno glatke. Ako površine nisu glatke može da dođe do otpuštanja otrovnih materija koje zatim dospevaju u hranu pa u naš organizam.

Glavni sastojak u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) proglasila je teflon "verovatno karcerogenim" još pre deset godina.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    3. mart 2020 | 21:09

    Dark Waters, odlican film, vredi pogledati a sto se tice citavog slucaja, to je samo vrh ledenog brega kako nas sve truju i zagadjuju. Zato, NE MHE, stop za eksploataciju Srbije i nasih resursa!

  • Predator

    3. mart 2020 | 17:09

    Teflon je vanzemaljski materijal koji su otkrili amerikanci u oblasti 51 brod koji je samo manja letelica velikog je srušena u oblasti 51 i bila je odložena teflonom!!!

  • Predator

    3. mart 2020 | 17:12

    Obožavam te materijale!!! Ja koristim teflonske tiganje od kad znam za sebe bukvalno, još i pušim dosta pa sam zdrav fala bogu. Teflon nije otrovan lažu amerikanci sve lažu da unište nečiju fabriku i privredu i izazovu katastrofu na planeti zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA