Smrad koji zagađuje kuću potiče iz ovih 6 skrivenih izvora

Nekada je teško otkriti uzrok neprijatnih mirisa

  • 2
Kuća Foto: Pixabay

Kuvanje, ostaci ručka ili prljava odeća očigledni su uzroci neprijatnog mirisa koji se pojavljuje u kući. Ove faktore je lako eliminisati, ali šta raditi sa nevidljivim izvorima neprijatnosti koji danima izluđuje ukućane? Neki od njih poput buđi mogu biti vrlo opasni po ljudsko zdravlje.

Ovo je lista potencijalnih izvora smrada koje bi trebalo proveriti.

Skrivena buđ

Indikator buđi je grozan miris koji sprečava čoveka da udahne punim plućima. Smrad potiče od vlage koja se nalazi na skrivenim delovima zidova. Buđ je otrovna, pa se mora što pre otkriti i eliminisati. Uzroci pojave buđi mogu biti oluk koji curi, kvarovi na cevima ili loša ventilacija u kuhinji i kupatilu.

Ukoliko je zahvaćena površina mala, vlaga se može skinuti sapunom i vodom. Specijalna sredstva za skidanje plesni su delotvornija, a može poslužiti i sirće. Tečnost se nanosi direktno na površinu, a zatim bi trebalo okrečiti zid.

U slučaju da su zidovi celom površinom pokriveni vlagom, trebalo bi konsultovati stručnjaka. Prevencija je najbolji lek protiv buđi, a podrazumeva suve zidove, dobru ventilaciju i optimalnu vlažnost vazduha u stanu.

Problemi sa strujom

Miris pokvarene ribe jedan je od signala da postoji problem sa električnim instalacijama. Stručnjaci kažu da topljenje plastike ili bakra prati miris urina.

Šta raditi u takvim situacijama?

- Čak i kada je kvar na vidljivom mestu trebalo bi pozvati električara, jer ovakve havarije mogu biti opasne.

- Prestanak neprijatnog mirisa znak je da je problem rešen.

Gas

Curenje gasa je vrlo štetna pojava u domaćinstvu, a posledice mogu biti opasne po život. Kada se u kuhinji, trpezariji ili dnevnoj sobi oseća miris pokvarenih jaja, trebalo bi hitno proveriti ventil na boci i plinski rešo.

Kako rešiti problem?

Najpre se mora zavrnuti ventil na boci ili isključiti dovod gasa ukoliko se ovaj energent koristi tokom grejne sezone. Svi moraju napustiti objekat, dok se ne pojave stručnajci kompanije koja je distributer gasa. Povratak u kuću moguć je tek posle popravke, a komšije moraju biti obaveštene o problemu.

Vrata i prozori moraju biti otvoreni posle završetka radova na gasnim instalacijama, kako bi se prostorije dobro provetrile.

Tepisi i itisoni

Ukoliko podove prekrivaju tepisi, neprijatne mirise je teško ignorisati. Uzroci smrada mogu biti različiti. Trebalo bi ga otkriti što pre, a potom početi sa eliminacijom izvora zagađenja.

- Tepisi se mogu očistiti nanošenjem sode bikarbone, koja se potom uklanja usisivačem. Sodu bi trebalo ostaviti da stoji na flekama tokom čitave noći, kako bi u potpunosti izvukla vlagu. Tako će nestati i najintenzivniji mirisi.

Postoje i hemijski proizvodi specijalno dizajnirani za čišćenje tepiha, čišćenje paročistačem je efikasna metoda, a najbolje je urolati tepih i odneti ga u perionicu.

Mašina za pranje sudova

Posle dužeg period svakodnevnog korišćenja, ovaj uređaj može biti uzrok neprijatnog mirisa. Mašine za pranje veša takođe moraju biti očišćene posle određenog vremena. Ukoliko se u kuhinji oseća misteriozni smrad, trebalo bi očistiti mašinu za pranje sudova.

Kako rešiti problem?

- U mašinu bi trebalo staviti šolju sirćeta ili malo sode bikarbone. Svi loši mirisi će nestati posle jednog ciklusa pranja.

- Trebalo bi pronaći filter na mašini za pranje posuđa, izvaditi ga i očistiti od ostataka hrane. Nagomilana prljavština može biti uzrok veoma neprijatnog mirisa.

- Guma koja se nalazi na vratima mašine mora se prebrisati posle svake upotrebe, jer je nagomilana voda uzrok neprijatnog mirisa.

Zidovi

Reč je o površinama koje su pod određenim uslovima uzrok neprijatnog mirisa. Najbolje je okrečiti ih, ukoliko su na njima vidljivi tragovi nečistoće. Neprijatan miris koji se oseća prilikom ulaska u kuću, znak je da su zidovi i plafoni prljavi, piše Bright Side.

Rešenje problema

- Mešavina sirćeta i vode jedan je od načina uklanjanja nečistoća. Tešnost se sipa u raspršivač, nanosi na zidove, a potom se površina obriše nežno. Ovaj postupak otklanja neprijatne mirise sa površine zidova.

- Drugi način je čišćenje amonijakom. Na svaku šoljicu vode dodaje se kašika amonijaka sve dok se ne dobije količina rastvora koji je potreban za čišćenje. Amonijak sa zidova uklanja sav katran koji se taloži u domovima pušača. Rastvor se nanosi raspršivačem, a potom briše krpom i toplom vodom. Posle ovog postupka, preporuka je da se na zidove nanese svež sloj boje.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savetnik

    8. mart 2020 | 07:37

    Ako puštate golubove, tihomire ili često imate pozdrave iz unutrašnjosti rešenje je da češće pravite promaju u stanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA