≫ 

S lepim vremenom došle su nam i smrdibube, ovim trikovima ih držite podalje od vašeg stana

Prolećno vreme u još uvek kalendarskoj zimi izvuklo je smrdibube iz svojih skloništa

  • 6
smrdibube, smrdibuba Foto: Pixabay.com

Možda nismo navikli da se smrdibube pojavljuju u martu, ali prolećni dani u Beogradu su ih naterali da izađu iz svojih skloništa.

Smrdibube nisu opasne po ljude, one ispuštaju neprijatan miris kada se osete ugroženo. S obzirom na to da vrlo lako mogu da pronađu put do naših domova, mnogi nisu srećni kada ih vide jer onda znaju da moraju da ih izbace, a da one pri tome ne ispuste neprijatan miris.

Zbog toga što ne podnose hladnoću, čim malo otopli one počinju da se bore za goli život i traže sklonište negde gde je toplo, kako bi sačekale toplije dane.

Uprkos tome što ne predstavljaju opasnost za ljude, mnogi ih se i dalje plaše, ili jednostavno gade.

Ako oseti da neko kreće da je izbaci na hladnoću, smrdibuba iz straha može da reaguje i da ispusti tečnost neprijatnog mrisa.

Nema nikakvih preventivnih mera protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite. Ali, svedoci smo da one ipak pronalaze svoje načine da se uvuku na toplo.

To podrazumeva stavljanje mrežica na prozore, zatvaranje svih šupljina i pukotina oko prozora i vrata kroz koje se ovi insekti mogu u jesen uvući u stanove. U Beogradu smrdibuba najviše ima u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma kao i u drugim delovima grada sa puno zelenila.

smrdibube, smrdibuba Foto: Pixabay.com

Kako da budemo sigurni da nam nisu ušle u stan?

Prvo i osnovno jeste da zaštitite svoje prozore i balkonska vrata. Ako nemate novca za skupe mrežice koje se ugrađuju na stolariju, uvek možete kupiti one jeftine mrežice koje ne koštaju puno i polepite ih na okvire prozora koje često otvarate. Pobrinite se i da nemate nikakvu rupu na prozoru ili vratima jer su smrdibube kao i komarci, kroz najmanju rupicu će se uvući u vaš dom.

Kako bi sprečili njihov ulazak u vašu kuću, poslužite se žutim papirom. Naime, ove insekte privlači žuta boja pa u dvorištu vaše kuće ili na balkonu stana polepite žuti papir na koji će ovi dosadni insekti da dolaze.

Umesto otrovnim sprejevima, rešite ih se jednostavnom mešavinom vode i sapuna. U određenu količinu vode ulijte jedan do dva odsto tečnog sapuna i tom mešavinom ih poprskajte.

Smrdibube odbija i miris belog luka i mente pa ih stavite ispred svojih prozora ili vrata.

Video: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    13. mart 2020 | 12:21

    Ne podnosim ih, jedino zasto ne volim lepo vreme je zbog tih buba i insekata, gmizavaca i njhovih pojavljivanja u kuci. Pre dve godine sam imala najezdu buba svaba, svuda po kuci su izlazile, nikako nisam mogla da se resim dok na kraju nisam pozvala Istrebljivace da mi urade deratizaciju. Od tad ih hvala Bogu vise nema. Inacce imam fobiju od njih.

  • jovanic1

    13. mart 2020 | 16:46

    A skoro bio tekst kako ih treba cuvati u kuci jer donose srecu..

  • Psihopata

    13. mart 2020 | 17:34

    Ja volim te bube kada mi dodju u sobu ja ih stavim na zavesu. Ima puno drugi stvari koje smrde vise od tih lepi buba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA