≫ 

11 sjajnih trikova za upotrebu starog hleba: Spas u svakom domaćinstvu

Hleb u kući može da bude iznenađujuće koristan, čak i ako ga ne konzumirate, a evo i kako

  • 0
hleb Foto; Pixabay.com

Hleb može da pomogne na više načina: da uklonite trn, da prestanete da plačete dok sečete luk, a pored toga reč je o vrhunskom prirodnom proizvodu za čišćenje.

Zato ne bi trebalo da se baca bajat hleb jer, ko zna, možda će vam zatrebati za neke od ovih 11 situacija.

1. Uklanjanje trna ili komadića drveta

Pre nego što pokušate da kopate po koži pincetom ili iglom, probajte ovo. Sipajte malo ključale vode na hleb, ali da ga totalno ne natopite, i ostavite da se ohladi dovoljno da možete da ga dodirnete. Stavite ga na povređeno mesto, a preko njega zavoj ili nešto drugo što će ga fiksirati na tom mestu. Vruća voda će omekšati kožu oko trna ili komadića drveta, a hleb će ga izvući dok se koža hladi i postaje suva.

2. Čišćenje slika

Ukoliko imate slike oslikane uljem na platnu onda znate koliko ih je teško očistiti. Mekani deo hleba ima odličnu teksturu koja može da uđe u sitne pukotine i udubljenja. Potrebno je samo lagano da gnječite i pritiskate komad svežeg hleba na sliku i videćte kako će prašina i prljavština da se zalepe na njega. Ako vam ostanu mrvice od hleba na slici, samo upotrebite meku četku da ih uklonite.

3. Uklanjanje mrlja

Sunđerasta struktura hleba takođe je neverovatna za čišćenje mrlja. Od sredine hleba, bez korice, napravite čvrstu kuglu za mrlje po kuhinji ili kupatilu. Radiće kao gumica za brisanje i neće vam trebali hemijski proizvodi za čišćenje, navodi Bright Side.

4. Zaboravite na suze dok sečete luk

Možda će izgledati smešno ali deluje kao magija. Stavite komad hleba u usta, tako da jedan deo bude napolju. Razlog zbog koga plačemo kada sečemo luk je sulfat koji se oslobađa iz luka dok ga sečemo. Hleb apsorbuje ovaj plin i daje nam čist vazduh, bez iritacije.

5. Isečena torta ostaće duže sveža

Gotovo sva hrana koja je izložena vazduhu vremenom gubi svoju strukturu i propada. Ukoliko ste napravili tortu i izrezali tek nekoliko parčica, mesta gde je torta ostala otvorena možete da pokrijete sa dva parčeta hleba, tako što ćete po jedno parče staviti na svaku stranu i hleb će održati svežinu torte.

6. Održavanje svežine lisnatog povrća

Vlaga koja se nalazi u vazduhu utiče na propadanje lisnatog povrća, čak i ako se nalazi u frižideru. Nakon što ste oprali, osušili i smestili povrće u posudu sa poklopcem ubacite unutra i krišku hleba. Na ovaj način usporićete propadanje povrća, a hleb će eleminisati i rizik od lošeg mirisa.

7. Skupljanje parčića slomljenog stakla na siguran način

Tekstura vlakna je ono što vam je potrebno da biste pokupili sitne parčiće razbijenog stakla, a hleb ima tu teksturu. Upotrebite mekani deo hleba, tako što ćete napraviti kuglice i pritiskati ih na površinu. Komadići stakla će se zalepiti za njih.

8. Nega stopala

Kada je u pitanju prirodni tretman stopala, jabukovo sirće i hleb zajedno mogu da naprave čudo. Kisele osobine sirćeta pomažu vlaženju suve i ispucale kože peta. U međuvremenu, porozna struktura hleba ostaće duže vlažna u poređenju sa pamučnom tkaninom. Navucite preko toga čarape, pa kese i ostavite da deluje preko noći. Probudićete se sa mekom kožom na petama.

9. Uklanjanje viška masnoće

Hleb lako upija tečnost, što je korisno ako u šerpi ili tanjiru imate višak masnoće. Samo namočite okrajak hleba po površini supe, sosa ili bilo kog drugog jela, a na mestima gde vidite masnoću i hleb će je upiti.

Takođe, hleb uklanja masne fleke sa tkanine. Ukoliko se tokom jela isflekate sa nečim masnim, samo uzmite parče hleba, pritisnite na fleku i sačekajte neko vreme. Hleb će upiti masnoću, a posle toga možete jednostavno oprati.

10. Eleminisanje mirisa zagorelog pirinča

Ukoliko vam se desi da vam pirinač zagori, sve što je u posudi počeće da miriše na izgorelo. Rešite se samo problematičnog dela i stavite krišku hleba na ostatak. Hleb će ukloniti miris i niko neće ni primetiti da vam je pirinač zagoreo.

11. Čišćenje fleka na zidovima

Masni prsti ili tek zaprljane dečje ruke mogu ostaviti fleke na zidovima. Možete da pokušate da ih obrišete sunđerom, ali to može da ostavi trag i vremenom da promeni boju zida na tom mestu. Sa druge strane, ako koristite mekani deo hleba, fleke na zidovima će nestati bez traga.

Video: Kako da olakšamo sebi izolaciju tokom pandemije?

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA