• 6

Asepsol ne pomaže: Prof. dr Goran Roglić otkrio najbolje sredstvo za čišćenje kuće od korona virusa

Kućna varikina je ubedljivo najefikasnija

  • 6
Čišćenje kuće

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock/rts

Profesor dr Goran Roglić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu objasnio je koja su sredstva najefikasnija za čišćenje površina u kući kao najbolja mera u zaštiti od korona virusa.

Kao što je i ranije rekao prof. dr Goran Bjelogrlić, ima i efikasnijih sredstva od asepsola sa kojima ćete biti sigurni da ste ubili ste nepoželjne klice. Sa tim se očigledno slaže i profesor Roglić.

- Najefikasnija hemijska sredstva prema podacima i stranim izvorima jesu preparati na bazi hlora i 70-postotni etanol. Što se tiče etanola, on se kod nas uglavnom proizvodi kampanjski, vezan je za preradu šećera. Međutim, prema informacijama kojima ja raspolažem, u ovom momentu su aktivirane šećerane i povećana je proizvodnja etanola u šećeranama. Pored toga aktivirane su destilerije koje peku rakiju da prerađuju 70-postotni etanol – rekao je u jutarnjem programu RTS-a.

Slaže se i sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije koja je takođe istakla da su najbolja sredstva na bazi hlora.

- Što se tiče površina najefikasnije sredstvo jeste na bazi hlora natrijum-hipohlorid koji većina nas ima u domaćinstvima, a to je poznata varikina. Varikina se koristi u razblaženju 1:25 za direktno tretiranje površina. Ukoliko su površine prethodno oprane detrdžentom, razblaženje je 1:50. A u krajnjoj nuždi ukoliko nema drugih sredstava može se koristit za dezifenckiju ruku u razblaženju 1:100 – zaključio je.

Video: Srbija počela da proizvodi najjače sredstvo protiv korone - i to u Bajmoku

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lignjoslav

    S obzirom da kod nas garantivano nije testirano niti jedno sredstvo na koronu...red je da pogledamo one koje jesu. Americki CDC je testirao sredstva za licnu dezinfekciju i kazu da su sredstva na bazi etanola i izopropila u koncentraciji 62 do 72% najbolja. Benzalkonijum hlorid 0,2% i hlorheksidin diglukonat 0,2% (to su maksimalne koncentracije dozvoljene za korišćenje na koži čoveka su manjr efikadne. Za domaćinstva sve koje su testirali (pa onda ide spisak od 40ak proizvoda) su se pokazale dovoljno efikasnim od koga najslabiji ima 0,75% Benzalkonijuma. Znaci 0,2 % nije a 0,75% jeste efikasno. Asepssol uglavnom ima 1% i pozpuna je laz da je neefikasan. Asepssol aerosol ima 0,2 % i on nije. Zaista ljudi od struke moraju biti precizniji kako njihove izjave ne bi se ptozumacile kao glupost. Inace onaj stari asepssol od plive je imao 5%Bentalkonikuma i to sredstvo je efikasno kao na-hipohlorit.

  • zoran

    imam 50 litara prepeka kajsije jačine 28 gradi od prošle godine al gde greote sa tim zlatom prati ruke!?

  • Regent

    Šećerane ne proizvode alkohol a ni etanol. Nusproizvod u proizvodnji šećera je melasa iz koje fabrike alkohola proizvode alkohol.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima