≫ 

Važan savet stručnjaka koji svako od nas treba da posluša: Šta prvo morate uraditi po ulasku u kuću?

Obuća je ključna!

  • 1
obuća foto: pixabay.com

Doktori i virusolozi upozorili su Britance da odmah izuju cipele kada se vrate kući, što je samo jedan od saveta u prevenciji obolevanja od korona virusa.

Dr Džavid Abdelmonim i virusolog dr Lisa Kros pružili su nekoliko saveta za koje smatraju da su od vitalnog značaja u suzbijanju korona virusa.

Svi saveti su uglavnom usmereni na pranje ruku kako bi se ubio virus, ali čestice korona virusa i dalje mogu da se infiltriraju u kuću drugim sredstvima.

Novi savet koji su rekli gostujući u emisiji „Koliko je čista vaša kuća?“ na Kanalu 4 jeste da bi prvenstveno trebalo da odaberemo jedan par obuće koji ćemo nositi tokom pandemije, kao i da cipele odmah po povratku kući izujemo.

- Kada uđete spolja, obuću odmah izujte. Većina cipela ima neporozan gumeni đon na kojem virus može preživeti između tri i pet dana. Držite cipele u hodniku na istom mestu i pokušajte da koristite samo jedan par cipela tokom pandemije – ističe dr Džavid.

Inače, lekari su naveli da se veruje da korona može živeti na odeći čak 24 sata.

- Ako ste bili u bliskom kontaktu sa ljudima, odmah se presvucite i bacite je u pranje.

Predlažu pranje odeće na minimalnoj temperaturi od 60 stepeni, koja je dovoljna da se osigura uništavanje bakterija i eventualnih ostataka virusa.

Video: Stevanović pojasnio kako bi trebalo rukovati s medicinskim i infektivnim otpadom

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA