≫ 

Fotografije sa Hilandara, pripreme za proslavu Vaskrsa: Ofarbano na hiljade jaja

Manastirska bratija vrši pripreme za Vaskrs, isto kao i prethodnih godina

  • 7
Farbanje jaja, Hilandar Foto: Milan Zlatić

Uoči Vaskrsa Sveta gora prosto procveta od predivne prirode, a to se nije promenilo ni ove godine, kada je korona praktično zaustavila ceo svet.

Drugačije je jedino to što su zbog korona virusa prisutni samo monasi i radnici na najvažnijim poslovima, koji su blagoslov za boravak dobili pre zatvaranja granica, dok su ostali poslati svojim kućama.

Kako se odvijaju pripreme za najradosniji hrišćanski praznik samo za Telegraf.rs ispričao je manastirski kuvar, Milan Zlatić, koji trenutno boravi u srpskom manastiru Hilandaru.

Manastirska bratija vrši pripreme za Vaskrs, isto kao i prethodnih godina.

Ranom zorom na Veliki petak farbana su jaja, u lukovini i crvenoj boji.

- Kada završimo sa farbanjem, dolazi sveštenik koji osvešta jaja i popodne u pet sati počinje iznošenje Plaštanice u crkvi. To simbolise pogreb Hristov posle raspeća - rekao je za portal Telegraf.rs Milan Zlatić, hilandarski kuvar koji se danas nalazi na Svetoj gori.

Danas, kako običaji nalažu, nema nikakve trpeze, a sutra će imati jedan obrok na vodi i on će biti poslužen posle podne.

Na Veliku subotu u Hilandaru u podne služi se liturgija svetog Vasilija Velikog, a potom se monasima i sveštenicima služi jedini obrok za taj dan, koji označava kraj uskršnjeg posta.

- U nedelju se jedu riba, jaja i sir, nema mesa - objasnio nam je Zlatić.

Podsetimo, uprava Svete gore u Grčkoj, zbog pandemije novog korona virusa, odlučila je da obustavi dolazak hodočasnika, objavljeno je u Atini.

Izuzetno je na Svetu goru dopušten dolazak samo onih koji tamo već rade i potrebnih stručnjaka.

- Sveštena opština Svete Gore je dopisom obavestila sve svetogorske manastire da će restriktivne mere, koje su uvedene zbog pandemije virusa Kovid - 19, biti produžene do 30. aprila. Zabranjen je ulazak poklonika a kancelarije za izdavanje diamonitiriona (dozvola za ulazak na Svetu Goru) u Solunu i Uranopolisu neće raditi, dok će brodski saobraćaj funkcionisati zbog drugih potreba monaške zajednice Svete gore - navodi se u saopštenju.

Uprava je pozvala vlasti i službe na Atosu da se pridržavaju uputstava verskih vlasti Svete gore, kao i odluka Vlade Grčke i uputstava zdravstvenih službi.

(J.N./j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA