≫ 

Ne dozvolite da vam virusi uđu u kuhinju: 4 predmeta koja redovno morate da menjate

Ovo su kuhinjski predmeti koji su najrizičniji za prenos bolesti, i evo koliko često svaki od njih treba da održavate

  • 6
Kuhinja, slavina, sudopera, česma, radna površina Foto: Pixabay

Pojedine najprljavije površine u svakom domaćinstvu uopšte se ne nalaze u kupatilu ili toaletu, kako bismo svi najpre pomislili, nego upravo u kuhinji. Kuhinjske potrepštine, poput sunđera za pranje ili kuhinjskih krpa, mogu postati idealno mesto za razmnožavanje bakterija, piše Better Homes & Gardens.

Budući da ti predmeti svakodnevno dolaze u dodir s našim rukama, hranom i licem, važnije je nego ikad pre da ih pravovremeno čistimo ili zamenimo novim, prenosi Net.

Ovo su kuhinjski predmeti koji su najrizičniji za prenos bolesti, i evo koliko često svaki od njih treba da održavate.

Daske za sečenje

One su zasigurno jedna od najsvestranijih kućnih potrepština. Savršene su za pripremu hrane, a imaju dug životni vek – naravno, ako se pravilno održavaju i skladište. Daske za sečenje, bilo da su plastične ili drvene, trebalo bi da se menjaju kada primetite dublje rezove u njihovoj površini, jer je to savršeno mesto za bakterije.

Kuhinjski sunđeri

Koriste se svakodnevno i dolaze u dodir s različitim bakterijama i prljavštinom, stoga nije ni čudno da se brzo prljaju. Da biste ih dezinfikovali nakon svake upotrebe, možete ih zagrejati u mikrotalasnoj pećnici ili oprati u mašini za pranje posuđa, a preporučuje se njihovo menjanje barem jednom mesečno.

Kuhinjske krpe

I one dolaze u dodir s prljavštinom na dnevnoj osnovi. Kako biste se osigurali od bakterija, kuhinjske krpe menjajte svakodnevno, a prljave perite na najvišoj dostupnoj temperaturi (90 ili 95 stepeni Celzijusa). Kuhinjske krpe koje su poderane ili imaju mrlje koje se ne daju oprati, bacite u smeće.

Krpa na drški od rerne Foto: Shutterstock

Plastične kutije za hranu

Predugo korišćenje bilo kojeg plastičnog predmeta, posebno onog koji je namenjen za jednokratnu upotrebu, može biti opasno. S vremenom se plastika raspada, što uzrokuje da hemikalije procure u vašu hranu. Potražite znakove istrošenosti nakon svake upotrebe (poput pukotina, promene boje ili neobičnih mirisa) i uvek bacite jednokratnu ambalažu nakon što potrošite proizvod. Predmete, odnosno kutije za višekratnu upotrebu zamenite svakih nekoliko godina.

Video: Kako održavati kuhinju čistu u doba korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😁

    20. april 2020 | 16:30

    Ako udje u kuhinju, neka je usao!!! Jos samo da mi neko kaze da perem noge, srce i dusu tri puta dnevno i da se razveselim do krajnjih granica.

  • majalena

    20. april 2020 | 17:17

    Pa nije mi trebala korona da bih naucila kako se i sto cisti.

  • Bor

    20. april 2020 | 17:54

    Očekujemo i neki savet od Dr.Đokovića jer on to najbolje zna,ostali su niži po znanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA