Stavite ovo u vazu i cveće vam neće uvenuti pune dve nedelje: Genijalna, a tako jednostavna ideja!

Genijalan trik da cveće u vazi ostane sveže danima

  • 3
Cveće Pexels / Retha Ferguson

Na internetu se pojavio jedan genijalan trik koji garantuje da će cveće u vazi biti sveže danima, tačnije čak dve nedelje!

Iako zvuči gotovo nemoguće, jedan cvećar je na Fejsbuk grupi otkrio da postoji metoda koji produžava svežinu cveća, odnosno sprečava sušenje i opadanje listova.

Trik je poprilično jednostavan, dovoljno je da spustite metalni novčić na dno vaze pre nego što u nju sipate vodu. Stabljika će tako ostati čvrsta, a lišće zadržati jarko zelenu boju.

Dama koja je otkrila ovu tehniku, koju će sigurno mnogi koristiti, objavila je fotografiju svog buketa koji je danima krasio njen dom, te dokazala da ovaj trik zaista deluje.

Mnogi korisnici Fejsbuka su ostali oduševljeni idejom, te su odmah novčić stavili u ukrasnu vazu i danima, kako su napisali, cveće zadržava svežinu.

Cveće Pixabay

Neki su se javili da bi kazali da je mnogo bolje provući iglu kroz stabljiku, na vrh, ispod samog cveta. Neki su bili skeptični, te su se pitali kako ova metoda radi.

- Metali poput bakra, srebra i zlata su toksični za bakterije jer metal vezuje enzime odgovorne za respiraciju (disanje) biljke, tako što onesposobljava njihovu moć i ubija bakterije. Cveće u vazi počinje brzo da propada. Vazduh i bakterija mogu da blokiraju male pore u vaskularnom sistemu biljke, da zaustave distribuiranje vode i hrane u druge delove cveta, i onda ona počinje da vene - kazala je Džona Bakli sa Univeziteta Hul.

Samim tim, novćić bi mogao da reguliše produkciju bakterija i tako da produži svežinu biljke.

Čitanje, knjige, knjiga, kafa, šolja, naočare, cveće Foto: Pixabay

Da li vi znate za još neku metodu koja obećava produženu svežinu buketa? Pišite nam u komentarima!

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA