≫ 

Omiljeno žensko ime među decom poznatih ipak nije srpskog porekla: Svima im se ćerke zovu isto!

Evo odakle zapravo potiče žensko ime Tara

  • 25
Ime Tara Foto: Guliver/Pascal Le Segretain/Getty Images Foto: ATA Images

Novak i Jelena Đoković, Ana Nikolić i Rasta, Sandra i Andrej Meljničenko samo su neki od poznatih parova koji su odlučili da svojim ćerkama daju isto ime - Tara.

Iako je do pre 20-ak godina ime Tara bilo gotovo nemoguće čuti ovo ime na ulicama Srbije, danas je jedno od uobičajenih među devojčicama do 10 godina.

Štaviše, koliko ime Tara nije zastupljeno u Srbiji svedoči i činjenica da niste mogli da su devojčice koje nose ovo ime 90-ih morale pri krštenju da ga promene i prihvate neko "pravoslavno".

Danas je pak, Srpska pravoslavna crkva uvrstila i ime Tara, te za promenama više nema potrebe.

Ipak, Tara nije srpsko ime

Ne nalazi se ni u prilično detaljnom Rečniku ličnih imena kod Srba Milice Grković koji je obuhvatio većinu poznatih starosrpskih dokumenata i popisa. Samim tim možemo zaključiti da Tara nije starosrpsko žensko ime.

Odakle potiče ime Tara?

Iako imamo istoimenu planinu, a u komšijskoj Crnoj Gori i reku Taru čiji je kanjon drugi najdublji na svetu, značenje ovog imena ipak potiče iz Engleske.

U pitanju je reč keltsko-galskog porekla koja znači brdo, uzvišenje od kamena.

Drugo objašnjenje vezano je za Holivud. Naime, popularnost filmske adaptacije romana Margaret Mičel "Prohujalo sa vihorom" iz 1939. godine naziva imanje Skarlet O'Hare Tara, što je dovelo do velike popularnosti ovog imena u zemljama engleskog govornog područja.

Treće objašnjenje jeste da je Tara bila boginja koja se u tibetanskom budizmu odnosila na zvezde i bila nebeska nimfa. Tačnije u varajana budizmu Tara predstavlja ženski oblik Bude, "majku slobode" boginju uspeha i ostvarenja.

Bilo kako bilo, ovo ime je najednom ušlo na velika vrata u Srbiju, a da je postalo moderno svedoče i brojne domaće i svetske poznate ličnosti koje su odlučile da ovako nazovu svoje ćerke.

Da li vam se dopada ovo ime?

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    22. jun 2020 | 13:15

    Nek su deca ziva i zdrava al meni se to ime ne dopada

  • y

    22. jun 2020 | 15:49

    Meni lično nije nešto posebno. Ima lepši imena.

  • Srboljub

    22. jun 2020 | 14:18

    Koje budalaštine, Mi imamo Taru planinu i po njoj dajemo imena deci a ne po Englezima a i ako ima u drugim jezicima ta reč ne znači da smo mi uzeli njihovo? Kako niste pomislili da su oni uzeli od nas po našoj reci, planini??? Ko je stariji? Srbi ili Englezi? Mi sebe i svoje preterano podcenjujemo i sve nam tudje bolje? Ajde žene al ostalo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA