• 2

Zašto hirurzi nose isključivo plave ili zelene uniforme? Postoji odličan razlog za to

Bele uniforme u sali su odavno otišle u prošlost

  • 2
hirurzi

foto: pixabay.com

Lekarske uniforme i hiruška odela koja se nose u operacionoj sali nekada su bila bela jer je bela generalno simbol čistoće i "sterilnosti".

Ali, početkom 20. veka bela hiruška odela zamenjena su zelenim iz dva razloga.
Ukoliko hirurg u kontinuitetu gleda u crvene i ružičaste boje, što je najčešće slučaj tokom operacija, njegov mozak može postati preosetljiv na različitost tih boja.
Međutim, kada s vremena na vreme skrene pogled na nešto zeleno, oko se tako "odmara" i zadržava visok nivo osetljivosti na crvenu boju, ali i na nijanse crvene.
Upravo je mogućnost razlikovanja crvene i roze od ključnog značaja tokom operacija, objasnio je psiholog Džon Verner sa Univerziteta u Kaliforniji.
Još jedan razlog zašto su bele uniforme zamenjene u zelene jeste i to što konstantna fokusiranost na crvenu boju često izaziva "odbljesak" kada se pogled skrene na belu površinu, slično onome što se zimi dešava kada prvo gledate u sunce, a zatim pogledate u sneg.
Bele unifrome tako mogu dekoncentrisati hirurge, ali ako hirurg usmeri pogled na zelenu ili plavu uniformu, taj odbljesak se ne pojavljuje i ne skreće mu pažnju.

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    Za hirurge mi je jasno, ali mi nije jasno zašto čistačica u GAK u Višegradskoj nosi zelenu unifirmu a posetioci i pacijenti je oslovljavaju sa: "Doktorka..." I za divno čudo imponuje joj, ne kaže:"Nisam ja doktorka" , već: "Izvolite, šta vam treba?" Užas!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima