• 0

Mnogi Srbi u svom domu imaju ovaj ukras, a ne znaju šta njegovo duhovno značenje predstavlja

, Telegraf

Mandala se smatra svetom i očekuje se da se prema njoj tako i postupa.

  • 0
Mandala

Foto: Pixabay

U Srbiji svakodnevno vidimo mandala simbol na odeći, tetovažama, pa čak i na predmetima poput posuđa, rokovnika i hvatača snova. Iako je u redu ceniti lepotu i detalje mandala, takođe je važno da znamo više o njihovom značenju pre nego što ih postavimo u svoj dom..

Mandale su jedinstveni simbol duhovnog prosvetljenja i postaju sve češći u našoj kulturi.  

Mandala je mnogo više od ukrasa na odeći i aksesoarima. Značenje reči mandala je krug, te se zato ovaj simbol obično formira u kružnom obliku. Krugovi su se koristili zbog njihovog moćnog značaja u hinduizmu i budizmu..

Budisti su prvo stvorili mandalu i koristili je kao sredstvo meditacije kako bi se oslobodili beskonačnog ciklusa smrti i ponovnog rađanja. U budizmu mandale sadrže kvadrate i krugove unutar samog glavnog kruga.

Svaki kvadrat i krug unutar mandale ima svoje značenje. Krugovi su prikaz kosmosa, a kvadrati su simboli zemaljskih nivoa. Svaki kvadrat i krug smatraju se ’nivoom’ kroz koji treba proći da biste ušli u središte mandale.

Mandala

Foto: Pixabay

Jednom kad ste stigli do središta mandale, prešli ste iz običnog uma u ​​prosvetljeni um. Pronalaženje puta do središta mandale simbol je pronalaženja vašeg puta u svemiru.

Mandala pomaže u pronalaženju prosvetljenja i lečenja tokom meditacije, pomažući ljudima da pronađu mir kada se meditacija završi.

Mandala

Foto: Pixabay

Mandale mogu biti neverovatno detaljne i složene ili jednostavne, ali sve predstavljaju duhovno putovanje. Mogu se napraviti pomoću prediva, slika, a često se icrtavaju na odeći ili koži, u vidu tetovaže.

Najčešći dizajni mandale uključuju slona, cvet, krug i geometrijske oblike. Svaki dizajn je simbol različitih duhovnih aspekata. Mandale u krugu su najčešći dizajn i simbolično predstavljaju proces pronalaženja sebe i postajanja celine.

Mandala

Foto: Pixabay

Slon mandala predstavlja moć i snagu. Cvetna mandala predstavlja život u svemiru. Geometrijske mandale se koriste da simbolizuju prirodu i prosvetljenje ljudskog tela. To znači da smo deo prirode i da je priroda deo nas samih.

Za mnoge religije, ne samo za budizam i hinduizam, mandala se smatra svetom i očekuje se da se prema njoj tako i postupa.

Da li ste radnije viđali ovaj simbol i jeste li znali koje je njegovo značenje?

Mandala

Foto: Pixabay

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima